Το τμήμα της έκθεσης που αφορά την Ελλάδα είναι 46 σελίδες και εκεί γίνονται συγκεκριμένες αναφορές για το σκάνδαλο των υποκλοπών, την αστυνομική βία και διαφθορά, το προσφυγικό -με ειδική μνεία στο ναυάγιο της Πύλου-, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «υπήρξαν, καταγγελίες από μη κυβερνητικούς οργανισμούς και διεθνείς οργανισμούς σχετικά με την αποτυχία της κυβέρνησης να διερευνήσει αποτελεσματικά τους ισχυρισμούς για αναγκαστικές επιστροφές αιτούντων άσυλο και να ζητήσει από τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν».
Από τη συγκεκριμένη αναφορά πιάστηκε το υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας μεταξύ άλλων ότι «η έκθεση καταγράφει, χωρίς περαιτέρω διερεύνηση, καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων για τις οποίες δεν πραγματοποιείται ανεξάρτητος έλεγχος. Ακριβώς λόγω της αδιάκριτης αυτής καταγραφής, εμφανίζεται ότι σε όλες τις χώρες με ανεπτυγμένο κράτος δικαίου υφίστανται σοβαρά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαίτερα σημαντικό για την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα της έκθεσης είναι το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η άποψη της ελληνικής πολιτείας σε σχέση με τα αναφερόμενα θέματα».
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης προκάλεσε την αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου. Οπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «δυο μήνες μετά το ψήφισμα-κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, έρχεται τώρα η έκθεση-κόλαφος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα».
Εν συνεχεία και απαντώντας στο μόνιμο κυβερνητικό αφήγημα περί ξένων κέντρων που θέλουν να πλήξουν την αξιοπιστία της χώρας αναρωτήθηκε: «Μετά το Renew Europe του Μακρόν, τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς και του Σάντσεθ, τους Πράσινους της Μπέρμποκ και την ευρωπαϊκή Αριστερά -τους οποίους τα κυβερνητικά σενάρια συνωμοσίας έχουν εντάξει στους εχθρούς της χώρας- προστίθεται τώρα άραγε στη λίστα και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν;». Και κατέληξε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό: «Μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να αφήσει τις θεωρίες συνωμοσίας και να κοιταχτεί στον καθρέφτη του;»
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ σχετική δήλωση έκαναν ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών, Δημήτρης Μάντζος, και ο υπεύθυνος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Παύλος Χρηστίδης: «Η πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών περιγράφει με μελανά χρώματα παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας. Η έκθεση επαναλαμβάνει όσα έχουν ήδη καταγραφεί από ανεξάρτητους οργανισμούς υπερεθνικής εμβέλειας. Ειδικά, όσα περιγράφει για τα θέματα υποκλοπών και κράτους δικαίου αποτελούν στίγμα για την ελληνική κυβέρνηση».
Νέα Αριστερά
Παρόμοια επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και η Νέα Αριστερά, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «στις 10.000 λέξεις της έκθεσης, η ελληνική κυβέρνηση απαντά με τη γνωστή της τακτική. Η αμήχανη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αμφισβητεί την αξιοπιστία τόσο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και των ΜΚΟ που προσέφεραν στοιχεία στην έκθεση. Μετά το ευρωκοινοβούλιο, στη συνωμοσία που εξυφαίνεται εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του συμμετέχει και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η φαιδρότητα δεν έχει τέλος».
Καταλήγοντας η ανακοίνωση σημειώνει πως «για τη Νέα Αριστερά είναι ταυτοτικό στοιχείο και καθήκον η υπεράσπιση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων αλλά και ο αγώνας ενάντια στον αυταρχισμό, τη διαφθορά και την ακροδεξιά στροφή (που σήμερα άλλωστε ενσωματώνεται φανερά και στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας)».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας