ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Τέσσερις φορές αναφέρθηκε η Ελλάδα σε συζήτηση, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», στις Βρυξέλλες, με έναν σημαντικό Ευρωπαίο διπλωμάτη. Η κουβέντα αφορούσε την ανάγκη ενίσχυσης της αεράμυνας της Ουκρανίας και ο διπλωμάτης ενημέρωνε την ομήγυρή του ότι υπάρχουν κράτη - μέλη που μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν «άμεσα», όπως τόνιζε επανειλημμένα, το Κίεβο. Οι... αναφορές στην Ελλάδα συνεχίστηκαν σε συζητήσεις και με άλλες διπλωματικές πηγές, τις τελευταίες μέρες, στις Βρυξέλλες, δείγμα της πίεσης που ασκούν κάποιες πρωτεύουσες προς την Αθήνα.
Παρά τις χθεσινές διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Π. Μαρινάκη, και τις διαρροές ελληνικών κύκλων, ότι «η Ελλάδα βοηθάει την Ουκρανία στο μέτρο των δυνατοτήτων της», τα... σημάδια αποκαλύπτουν οργιώδες παρασκήνιο. Σε αυτό συνέβαλαν και οι αναρτήσεις στο Twitter του Ουκρανού προέδρου Β. Ζελένσκι, πριν από έναν μήνα, για συμφωνίες στήριξης της ουκρανικής αεράμυνας που κλείστηκαν κατά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Κίεβο, τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε κατηγορηματικά.
Οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες στο ανώτατο επίπεδο είναι έντονες, τόσο στο πλαίσιο της Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ. Ενδεικτικό είναι το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, που αναφέρει ότι, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες μίλησαν σε προσωπικό επίπεδο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου «να δωρίσει κάποια από τα συστήματα αεράμυνας της Ελλάδας στην Ουκρανία».
Πιέσεις ασκήθηκαν κατά τη Σύνοδο και στον Ισπανό πρωθυπουργό Σάντσεθ. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το σκεπτικό των ηγετών είναι ότι Ελλάδα και Ισπανία «δεν έχουν τόση ανάγκη από αυτά τα συστήματα όσο η Ουκρανία, αφού η Ελλάδα και η Ισπανία δεν αντιμετωπίζουν κάποια άμεση απειλή». Αλλά και χθες, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, η συζήτηση ήταν έντονη. «Ευχαριστώ τα κράτη - μέλη που ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις», είπε ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος όμως δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για ποια κράτη-μέλη και τι είδους δεσμεύσεις. «Οι Patriot δεν είναι στις Βρυξέλλες, αλλά στις χώρες της Ε.Ε. Εκείνες πρέπει να το ανακοινώσουν», είπε.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», πιέσεις ασκούνται και σε Ολλανδία και Σουηδία, όλες τις χώρες δηλαδή της Ε.Ε. που διαθέτουν συστήματα Patriot. Η Πολωνία έχει, επίσης, δύο συστήματα Patriot, όπως και η Ρουμανία, αλλά, λόγω της πιο ευάλωτης θέσης τους στα σύνορα με την Ουκρανία, δέχονται λιγότερη πίεση. Αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε την Παρασκευή, μετά την τηλεδιάσκεψη ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, ότι «σύντομα θα ανακοινωθούν» νέες δεσμεύσεις για προμήθειες αεράμυνας από τα κράτη-μέλη. Δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, αφού είναι «εθνική αρμοδιότητα του κάθε συμμάχου», όπως προειδοποίησε.
Προς το παρόν, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει διαθέσει Patriot στην Ουκρανία είναι η Γερμανία (μια συστοιχία έδωσαν και οι ΗΠΑ), η οποία είπε ότι αυτόν τον μήνα ότι θα στείλει στο Κίεβο μια τρίτη συστοιχία.
Η Ουκρανία ζητεί επειγόντως από τους Δυτικούς της συμμάχους τουλάχιστον 7 επιπλέον συστήματα αεράμυνας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις. «Οι επιθέσεις μπορούν να σταματήσουν μόνο από την αεράμυνα – από συγκεκριμένα συστήματα όπως τα Patriot, IRIS-T, SAMP-T, NASAMS… Συστήματα που έχετε. Χρειάζονται στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή –χρειάζονται για να σταματήσουν τον Πούτιν να βασίζεται σε τρομοκρατικές μεθόδους», είπε ο ίδιος ο Β. Ζελένσκι στους Ευρωπαίους ηγέτες, την περασμένη εβδομάδα.
Το Κίεβο χρησιμοποιεί μεγάλου βεληνεκούς πυραυλικά συστήματα εδάφους - αέρος, που αναπτύχθηκαν από την πρώην Σοβιετική Ενωση, συμπεριλαμβανομένων των S-300 και των S-200. Γι’ αυτό φαίνεται να έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παλιά συστήματα S-300 της Ελλάδας, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις διαθέτουν ήδη στο οπλοστάσιό τους και γνωρίζουν πώς να τα χρησιμοποιούν. Το σύστημα που βρίσκεται στη Σούδα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, δύσχρηστο και πλέον «πεπαλαιωμένο» -ακόμα και οι οδηγίες χρήσης είναι στα ρωσικά! Ωστόσο, η διάθεσή τους στην Ουκρανία προσκρούει στο γεγονός ότι, βάσει της συμφωνίας με τη Ρωσία, το 1998, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας δεν μπορούν να παραχωρηθούν σε άλλη χώρα χωρίς τη συγκατάθεσή της, πολύ περισσότερο σε μια χώρα με την οποία βρίσκεται σε πόλεμο εδώ και δύο χρόνια. Για τις παρενέργειες ενός τέτοιου ενδεχόμενου έχει σαφώς προειδοποιήσει ήδη, από τα τέλη του 2022, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.
Οι πιέσεις, λοιπόν, προς την Ελλάδα είναι έντονες, τουλάχιστον για να διαθέσει τα συστήματα αεράμυνας Patriot. Παρά τις διαψεύσεις, πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα από την πλευρά της πιέζει, ώστε, αν αναγκαστεί να διαθέσει τα παλιά της οπλικά συστήματα, να αντικατασταθούν από συστήματα νέας τεχνολογίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας