Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973. Μια εξέγερση η οποία «εμπνεόταν από το διεθνές κίνημα της νεανικής αμφισβήτησης, που εκδηλώθηκε πολιτικά και πολιτιστικά, και ενσωμάτωνε τις καλύτερες αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας.
«Ηταν τέκνο της Ανάγκης κι ώριμο τέκνο της Οργής»», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΑ (Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-1973). «Η εξέγερση των φοιτητών στα τέσσερα ΑΕΙ δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Ηταν ένα άλμα στην εξέλιξη της αντιδικτατορικής πάλης που ξεκίνησε από την πρώτη μέρα του πραξικοπήματος, παρά τις χιλιάδες «προληπτικές εκτοπίσεις» στα ξερονήσια, τις συλλήψεις, τα βασανιστήρια των αγωνιστών» συνεχίζει και αναφέρεται αναλυτικά στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου που προηγήθηκαν ελάχιστα της εξέγερσης. «Το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, καθώς διεκδικούσε ακαδημαϊκές ελευθερίες και βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης, συνειδητοποιούσε τις κοινωνικοπολιτικές αιτίες που οδήγησαν στη δικτατορία και ωρίμαζε πολιτικά - ιδεολογικά. Συνειδητοποίησε ότι το πραξικόπημα της 21/4/1967 είχαν σχεδιάσει οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για την ανάσχεση του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα, τη διχοτόμηση της Κύπρου και εν όψει της προσχεδιασμένης επίθεσης του Ισραήλ κατά των Αράβων γειτόνων του τον Μάιο του 1967, ότι είχε τη στήριξη από εγχώρια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Προπαντός ότι ο αγώνας για την ανατροπή της δικτατορίας ξεπερνούσε τα φοιτητικά πλαίσια και έπρεπε να γίνει υπόθεση όλου του λαού. [...] Η εξέγερση του Πολυτεχνείου έσπασε τον φόβο. Η αντίσταση βγήκε από την παρανομία στον ανοιχτό αέρα και απέκτησε τα χαρακτηριστικά ενός ιστορικού υποκειμένου, που δεν διεκδικούσε απλώς την «αποκατάσταση» της μετεμφυλιακής αστικής δημοκρατίας, που είχε διαποτιστεί από τη διχαστική ιδεολογία της εθνικοφροσύνης, αλλά απαιτούσε τον ριζικό εκδημοκρατισμό της κοινωνίας και ριζοσπαστικές αλλαγές σε κάθε επίπεδο της ζωής της».
Καταλήγει δε με τον τρόπο που πρέπει: «50 χρόνια μετά, όλες οι δημοκρατικές, κοινωνικές, συνδικαλιστικές κατακτήσεις που δεν χαρίστηκαν αλλά απαίτησαν επίμονους σκληρούς αγώνες στη Μεταπολίτευση, ανατρέπονται καθημερινά από την κυβέρνηση των υποκλοπών. Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις κατά της βάρβαρης εισβολής - επιδρομής του στρατού του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας που επιδίδεται σε γενοκτονία των Παλαιστινίων και υπερασπιζόμαστε το αναφαίρετο δικαίωμά τους να έχουν το δικό τους κράτος. Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ!».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας