Η προεκλογική αντιπαράθεση στην Ελλάδα γύρω από τους μειονοτικούς βουλευτές και τους μειονοτικούς υποψήφιους βουλευτές πέρασε στην Τουρκία χωρίς την παραμικρή επίσημη αντίδραση.
Ωστόσο, οι διαθέσεις της Αγκυρας αναμένεται να φανούν την προσεχή εβδομάδα, στη γιορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ (Γιορτή της Θυσίας), που φέτος πέφτει 28 Ιουνίου με 1 Ιουλίου. Ο καβγάς γύρω από τους μειονοτικούς βουλευτές της Ροδόπης και της Ξάνθης, την ΕΥΠ και τον ρόλο του προξενείου της Τουρκίας, φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητος από την Αγκυρα.
Το άτυπο moratorium που είχαν κάνει προεκλογικά Μητσοτάκης-Ερντογάν, τηρήθηκε ευλαβικά και ως προς την αποφυγή παρέμβασης της μιας χώρας στα εσωτερικά της άλλης λόγω των εκλογών, με εξαίρεση τη δημόσια καταγγελία του Κυρ. Μητσοτάκη για ανάμιξη του τουρκικού προξενείου. Ο εκλογικός κύκλος όμως κλείνει την Κυριακή με τις δεύτερες εκλογές στην Ελλάδα και το ερώτημα είναι για πόσο ακόμα η Αγκυρα θα τηρεί σιγή ασυρμάτου στο μειονοτικό. Ο δίαυλος σε επίπεδο συμβούλων Α. Μ. Μπούρα και Ι. Καλίν (ο οποίος ανέλαβε τη ΜΙΤ) παραμένει ανοιχτός, χωρίς εντούτοις να έχει δημοσιοποιηθεί κάποια επικοινωνία επί του θέματος.
Θα ήταν πάντως διπλωματικά ασύνηθες να μην ετέθη ούτε ακροθιγώς, ενώ συντηρείται επί τρεις εβδομάδες. Τα προηγούμενα χρόνια η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας συνήθιζε να στέλνει κλιμάκιο βουλευτών στη Ροδόπη και την Ξάνθη για το Κουρμπάν Μπαϊράμ, επισκέψεις που είχαν ιδιωτικό χαρακτήρα στο πρωτόκολλο των διμερών σχέσεων. Παράλληλα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έδιναν τον τόνο με επίσημες ευχές στη μειονότητα, που αναλόγως της φάσης των ελληνοτουρκικών, κυμαίνονταν σε ένταση. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι υπηρεσιακές διαβουλεύσεις για το επίπεδο της νέας τουρκικής επίσκεψης στη μειονότητα.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ (και προχθές στο MEGA) ότι στο περιθώριο της διάσκεψης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία (11-12 Ιουλίου) θα θέσει στον Τ. Ερντογάν θέμα «να σταματήσει το τουρκικό προξενείο να παρεμβαίνει και να λέει στους Ελληνες πολίτες τι θα ψηφίσουν» και πρόσθεσε: «Λυπάμαι που δεν έχουν ανοίξει το στόμα τους οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τολμούν να το κάνουν γιατί παίρνουν εντολές από το τουρκικό προξενείο. Ως εδώ με τις παρεμβάσεις και ειδικά στην εκλογική διαδικασία. Ο κίνδυνος είναι την επόμενη μέρα να πουν ότι εκπροσωπούν την τουρκική μειονότητα».
Οι δύο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και πρώτοι στη Ροδόπη και την Ξάνθη, Φ. Οζγκιούρ και Χ. Ζεϊμπέκ, έχουν αποφύγει να μιλήσουν. Ο πρώτος σε προχθεσινή ανάρτηση δεν κάνει καμία αναφορά στη μειονότητα που τον ψήφισε, ενώ ο δεύτερος αναφέρεται χωρίς προσδιορισμό. Η εκλογή και των δύο θεωρείται βέβαιη, καθώς οι εκλογικές τους περιφέρειες είναι τριεδρικές και οι έδρες μοιρασμένες. Το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί όμως από τις δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. υπερβαίνει τους δύο μειονοτικούς βουλευτές και αφορά, όπως είναι εδώ και καιρό σαφές, τη Συνθήκη της Λωζάννης και τη μεθοδική προσπάθεια της Αγκυρας να αμφισβητήσει όλες τις προβλέψεις της.
Και αν ακόμη προέβαιναν σε δήλωση για μουσουλμανική μειονότητα και δεν έβρισκαν ούτε τη δική τους ψήφο, οι δύο μπαίνουν στη Βουλή ως πρώτοι στις λίστες, εκτός εάν πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην τέταρτη θέση σε Ροδόπη και Ξάνθη.
Οι αντοχές τους έναντι των πιέσεων που θα δεχτούν στη συνέχεια από όλες τις πλευρές, θα φανούν στην κοινοβουλευτική τους θητεία. Ως προς το ερώτημα για τη λειτουργία του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, διπλωματικά θεωρείται παρακινδυνευμένο να τεθεί ζήτημα αναστολής, προκαλώντας ανάλογη αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας και νέο γύρο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Οι προθέσεις της Αγκυρας θα φανούν σύντομα, με το κλιμάκιο που θα επισκεφθεί τη Ροδόπη. Οι πληροφορίες από την Τουρκία φέρουν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Ν. Κουρτουλμούς (αντιπρόεδρος του ΑΚΡ) να προσανατολίζεται σε διακοινοβουλευτική ομάδα. Ομως, δεν αποκλείεται και κυβερνητική συμμετοχή, με τον τέταρτο υφυπουργό Εξωτερικών, Α. Γιλντίζ, έμπιστο συνεργάτη του Τ. Ερντογάν από το 2014, όταν διετέλεσε πρωθυπουργικός σύμβουλος Εξωτερικών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας