Εγκλωβισμένη στη θολή εικόνα γύρω από το προεκλογικό της πρόγραμμα βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία.
Μόνη της έθεσε το θέμα της κοστολόγησης των προγραμμάτων των κομμάτων, θεωρώντας ότι έτσι θα φέρει σε δύσκολη θέση τους πολιτικούς της αντιπάλους, αλλά τελικά όλο αυτό της έχει γυρίσει μπούμερανγκ για τα καλά, μετά τις αποκαλυπτικές δηλώσεις Σκυλακάκη, οι οποίες εξέθεσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διαψεύδοντας ουσιαστικά τα όσα έλεγε περί δήθεν ένταξης των δικών του προεκλογικών μέτρων στο Μεσοπρόθεσμο και κοστολόγησής τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι ο πραγματικός σχεδιασμός της Ν.Δ. απέχει πολύ από τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, αποτυπώνεται και στην έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας της Κομισιόν για την Ελλάδα (Μάιος 2023), όπου διατυπώνεται (σελ. 6) ότι «παρά την προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του μισθολογίου, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει μια δημοσιονομική επίπτωση της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ για το 2024, η αύξηση των δημόσιων δαπανών αναμένεται συνολικά υποτονική, βελτιώνοντας τη συνολική δημοσιονομική ισορροπία και οδηγώντας σε μείωση με πραγματικούς όρους».
Και βέβαια το χαμηλό 0,2% (περίπου 450 εκατ. ευρώ) της πρόβλεψης που αναφέρεται στην έκθεση δημιουργεί το ερώτημα από πού θα διατεθούν πόροι για τις μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο και για τις δέκα χιλιάδες προσλήψεις στην Υγεία που έχει υποσχεθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ.;
Μάλιστα για το θέμα των μισθολογικών αυξήσεων, εντοπίζουμε και ακόμα πιο ρητή αναφορά στην έκθεση της Ευρ. Επιτροπής, όπου λέει ότι «η αύξηση του μισθολογίου του δημόσιου τομέα και των κοινωνικών παροχών αναμένεται να παραμείνει υποτονική» (σελ. 5).
Οσο για το ζήτημα της υπόσχεσης για προσλήψεις στην Υγεία, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι δεν πρόκειται να κάνει επιπλέον προσλήψεις, αλλά απλώς αντικαταστάσεις των αποχωρήσεων. Το είχε παραδεχτεί στη διακαναλική συνέντευξή του στο Λαύριο, το ομολόγησε πολύ καθαρά και χθες στον ΑΝΤ1, όπου ρωτήθηκε για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχουν στο Μεσοπρόθεσμο οι δέκα χιλιάδες προσλήψεις στο ΕΣΥ που έχει υποσχεθεί και απάντησε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να ξέρει καλύτερα ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται μια βασική υπόθεση: μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Αρα, όσες συνταξιοδοτήσεις έχουμε άλλες τόσες νέες προσλήψεις έχουμε. Προφανώς αυτός είναι και ο κανόνας τον οποίον ακολουθούμε όλα τα τελευταία χρόνια και αυτό δεν είναι μια πρόσθετη δαπάνη η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο. Διότι συμπεριλαμβάνεται στη δαπάνη της μισθοδοσίας η οποία αναπροσαρμόζεται χρόνο με χρόνο».
Και όταν ρωτήθηκε για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ και την ανάγκη επιπλέον προσλήψεων, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι «μπορεί να συνταξιοδοτείται κάποιος, κάπου αλλού, και να αποφασίσεις εσύ να δώσεις περισσότερες θέσεις στο ΕΣΥ. Και γι’ αυτό και εμείς έχουμε κάνει αυτή τη δέσμευση». Δηλαδή ότι θα καλύψει τρύπες, ανοίγοντας άλλες. Σε κάθε περίπτωση όμως από την απάντηση αυτή προκύπτει η παντελής απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις στο ΕΣΥ και η παντελής απουσία οποιασδήποτε διάθεσης για επιπλέον προσλήψεις στην Υγεία.
Πήγε να το πει νωρίτερα χθες και ο τέως υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης (ΣΚΑΪ), ο οποίος δήλωσε ότι οι προσλήψεις «αναφέρονται συγκεκριμένα στις αποχωρήσεις, οι οποίες θα γίνουν όχι από την Υγεία, συνολικά από τον δημόσιο τομέα» και όταν δέχτηκε τη διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με το ότι δεν μιλάμε για επιπλέον προσλήψεις, επιχείρησε να θολώσει την εικόνα, λέγοντας ότι «το 1 προς 1 είναι συνολικά στον δημόσιο χώρο. Στην Υγεία θα υπάρξουν οι επιπλέον προσλήψεις».
Οσο για το ζήτημα της κοστολόγησης του προγράμματος της Ν.Δ., θυμίζουμε ότι με τις πρόσφατες αποκαλυπτικές δηλώσεις του ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης είπε ότι «δεν έχουμε καταθέσει Μεσοπρόθεσμο, αλλά Πρόγραμμα Σταθερότητας» και ότι αυτό δεν περιλαμβάνει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. καθώς «νομικά δεν μπορούμε να βάλουμε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας τις προεκλογικές μας υποσχέσεις».
Και πράγματι το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει εκτιμήσεις και δεσμεύσεις, όχι για επιμέρους μέτρα πολιτικής, αλλά για τους γενικούς δείκτες της οικονομίας και τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη. Αλλά βέβαια έτσι διέψευδε απολύτως τον πρόεδρο της Ν.Δ. που είχε υποστηρίξει (6.6.2023) ότι «επειδή τα δικά μας μέτρα έχουν ενταχθεί στο Μεσοπρόθεσμο, είναι ήδη κοστολογημένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Με τούτα και με εκείνα και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Ακης Σκέρτσος, αν και επέμεινε (ΕΡΤ) να υποστηρίζει ότι τα προεκλογικά μέτρα του κόμματός του περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας «ως προς το δημοσιονομικό τους κόστος», παραδέχτηκε ότι δεν αναφέρονται όλα ονομαστικά, λέγοντας ότι «από το υπερπλεόνασμα, άνω του 2% δηλαδή πλεόνασμα, το οποίο δημιουργείται τα επόμενα χρόνια στην ελληνική οικονομία, από εκεί έχουμε γράψει ρητά στις σελίδες 7 και 17 του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης ότι θα χρηματοδοτηθούν τα μέτρα του προγράμματος της Ν.Δ. που δεν αναφέρονται ονομαστικά» και ότι «έχουμε μέτρα που αναφέρονται ονομαστικά και έχουν ήδη ενταχθεί στον προϋπολογισμό και μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν στο πρόγραμμα της Ν.Δ. μετά την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας».
Και κάπως έτσι η Ν.Δ. πλέον ομολογεί ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις της δεν έχουν ληφθεί υπόψη για τις εκτιμήσεις του Προγράμματος Σταθερότητας και δεν έχουν υπολογιστεί οι επιπτώσεις τους στα βασικά οικονομικά μεγέθη του. Και βέβαια δεν κοστολογήθηκαν ποτέ «σε ευρωπαϊκό επίπεδο», όπως διατεινόταν ο πρόεδρος του κόμματος.
Εντονη ήταν η αντίδραση του συντονιστή της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος σχολίασε ότι «αν λέει ψέματα ο κ. Σκυλακάκης, τότε η Ν.Δ. πρέπει να τον αποδοκιμάσει και να τον αποσύρει από τα ψηφοδέλτιά της. Δεν θα το κάνει όμως, γιατί είπε την αλήθεια. Το μόνο που μένει στον κ. Μητσοτάκη είναι να βγει και να πει στον ελληνικό λαό “Συγγνώμη, σας εξαπάτησα”. Η κρυφή ατζέντα της Ν.Δ. κάθε μέρα αποκαλύπτεται. Η ψήφος του ελληνικού λαού όμως δεν είναι λευκή επιταγή».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας