«Χαστούκι» στην κυβέρνηση από την τριμελή Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δέχτηκε την προσφυγή πολιτών και εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σχετικά με την επιστροφή των μετοχών των δύο εταιρειών από το Υπερταμείο πίσω στο Δημόσιο. Η απόφαση αδειάζει τις αντισυνταγματικές πρακτικές της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του νερού ενόσω προωθείται νέα μεθόδευση ιδιωτικοποίησης μέσω του νομοσχεδίου για τη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων.
Πώς όμως έφτασε η υπόθεση στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου; Τον Φεβρουάριο του 2022 το ΣτΕ εξέδωσε μια απόφαση-σταθμό, κατοχυρώνοντας τον δημόσιο έλεγχο στο νερό και απαιτώντας την επιστροφή των μετοχών ΕΥΔΑΠ–ΕΥΑΘ, που είχαν μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο το 2016, πίσω στο Δημόσιο. Ομως η κυβέρνηση παρέκαμψε την απόφαση του ΣτΕ καθώς τον Ιούλιο του 2022 ψηφίστηκε νόμος που προέβλεπε ότι το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών παραμένει στο Υπερταμείο «και ούτε επιστρέφεται ούτε παραχωρείται».
Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, μαζί με άλλους πολίτες, προσέφυγαν στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ, ένα τριμελές όργανο που κρίνει αν η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου. «Με τις 7/2023 και 8/2023 αποφάσεις η Επιτροπή έκρινε ότι η κυβέρνηση με τα άρθρα 114 και 115 του ν. 4964/2022 δεν συμμορφώθηκε προς τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ 190 και 191/2022, με τις οποίες είχε κριθεί η αντισυνταγματικότητα της μεταβίβασης των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Δημόσιο στο Υπερταμείο. Το ΣτΕ διατάσσει το υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, το αργότερο εντός εξαμήνου, για να επιστραφούν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο», εξηγεί ο Αλέξανδρος Σαρηβαλάσης, εκ των δικηγόρων που εκπροσώπησαν πολίτες και εργαζόμενους στην Επιτροπή Συμμόρφωσης.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηβαλάση, η απόφαση της Επιτροπής είναι αμετάκλητη και αν η κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί, θα πρόκειται για ακόμα μία πρωτοφανή συνταγματική εκτροπή, «γιατί και το καλοκαίρι συνταγματική εκτροπή είχαμε. Δεν ξέρω αν έχει συμβεί ποτέ, να μην κάνει ούτε και τώρα πίσω η κυβέρνηση. Θα πρόκειται για πλήρη κατάλυση του κράτους δικαίου».
«Οσους νόμους και αν ψηφίσουν θα έχουν την ίδια τύχη, γιατί το δίκιο είναι με την πλευρά μας. Στις 2 Απριλίου στη μεγάλη συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους είναι η ώρα που θα δώσουμε τη δική μας απάντηση», σχολίασε το Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ. Η Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού ζητάει να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο που «διευρύνει τις αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία μετονομαζόμενη σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων αναλαμβάνει επιπλέον τη “ρύθμιση” των υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Αυτό σημαίνει ότι στρώνεται νομικά το έδαφος για την ανάπτυξη αγοράς σε αυτούς τους τομείς κατά τα πρότυπα της αγοράς ενέργειας, τις συνέπειες της οποίας τις βλέπουμε κάθε μήνα στους εξωφρενικούς λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας