Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.7° 16.9°
2 BF
65%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.4° 19.9°
4 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
21°C
22.7° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
52%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
49%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
0 BF
50%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
45%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.5° 21.5°
2 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19°C
20.8° 18.8°
5 BF
77%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.9° 17.2°
2 BF
64%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
5 BF
46%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
4 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.0° 18.9°
3 BF
61%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
84%
Χαλκίδα
Θύελλα
23°C
22.8° 22.8°
2 BF
37%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
62%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
0 BF
57%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στα ύψη η σύγκρουση για το μπλόκο της ΝΔ στην παρουσία Ράμμου στη Βουλή

Με σφοδρότητα εξελίσσεται η σύγκρουση των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση, μετά την απόφαση του προέδρου της Βουλής να μην αποδεχθεί το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αρμόδια για τον έλεγχο της ΕΥΠ, για το αποτέλεσμα της έρευνάς της Αρχής για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου, αλλά και βοηθούντος του Κωνσταντίνου Τασούλα, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει να επιτρέψει να πέσει φως στην υπόθεση αυτή, που έχει διασύρει τη χώρα διεθνώς και έχει πληγώσει ανεπανόρθωτα τη δημοκρατία.

Γ. Οικονόμου: «Με συνέπεια μέχρι τέλους»

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για το θέμα. Στηρίζοντας την κυβερνητική πλειοψηφία, επικαλέστηκε τον κανονισμό της Βουλής, λέγοντας ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας «λειτουργεί απρόσκοπτα» βάσει αυτού και πως «αυτό θα γίνει σε κάθε αίτημα που διατυπώνεται με βάση τον κανονισμό της Βουλής και τα αντίστοιχα άρθρα του Συντάγματος».

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία, ούτε κωλυσιεργεί, αλλά ούτε μπλοκαρίσματα έχει επιδείξει, όλη αυτή την περίοδο, σε κάθε αίτημα που γίνεται με βάση τον κανονισμό της Βουλής για τη σύγκληση της επιτροπής». Και πρόσθεσε ότι «την ίδια συνέπεια που έχουμε δείξει μέχρι στιγμής, με συνέπεια θα πάμε μέχρι τέλους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, που σε πολλές περιπτώσεις έχει λειτουργήσει περισσότερο ως κομματικό στέλεχος, στο περιθώριο εκδήλωσης χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών «αυτόκλητο καλεσμένο» και πρόσθεσε: «Η επιτροπή καλεί. Δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα. Υπάρχει θεσμική διαδικασία».

Ο βουλευτής δε της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, μέλος της Επιτροπής, προκλητικός, υπαινίχθηκε ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενεργεί αυτοβούλως και αναρωτήθηκε αν ο Χρήστος Ράμμος  «θεωρεί την ΑΔΑΕ προσωπικό του τσιφλίκι;».

Η αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η έκκληση Τσίπρα

Η απόφαση Τασούλα προκάλεσε ένταση στα έδρανα της Βουλής και χαρακτηρίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης «πραξικόπημα», ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, όπου εξεταζόταν το ζήτημα των παρακολουθήσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ. Κίνηση που πάντως προκάλεσε την αντίδραση του Περισσού, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τηλεφώνημά του προς τον πρόεδρο της Βουλής, του ζήτησε να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του Χρήστου Ράμμου.

φωτογραφία αρχείου
| ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «η ανταπόκριση στο αίτημα του κ. Ράμμου και η κλήση του προέδρου της ΑΔΑΕ στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα ευρήματα των ελέγχων της αποτελεί ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας». Και σύμφωνα με πηγές στην Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας «εξέφρασε την άποψη πως η κλήση του κ. Ράμμου οφείλει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων. Προφανώς μπορεί να γίνει και με τις διαδικασίες που ο Κανονισμός προβλέπει για τα 2/5 της επιτροπής, δηλαδή της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε πλήγμα στο κύρος του Κοινοβουλίου και θα υποτιμούσε τη θεσμική διάσταση του ζητήματος, καθώς θα εμφάνιζε τα κόμματα να ερίζουν ακόμα και για όσα ορίζει το Σύνταγμα». Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζήτησε από τον κ. Τασούλα να επανεξετάσει τη στάση του και του διεμήνυσε πως σε κάθε περίπτωση η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ θα αναλάβει την ιστορική ευθύνη της απόφασης της.

Καταδίκη και αιχμές για συγκάλυψη από την αντιπολίτευση

Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη, με δήλωσή της μίλησε για «άλλο ένα σκαλοπάτι στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών».

«Είναι πρωτοφανές ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος, της συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης Αρχής, να ζητάει από το ελληνικό Κοινοβούλιο και από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ενημερώσει για αποτελέσματα της έρευνας που έκανε για το σκάνδαλο των υποκλοπών και το ελληνικό Κοινοβούλιο δια της πλειοψηφίας, δηλαδή δια της Νέας Δημοκρατίας, να του το απαγορεύει. Αυτό είναι πρωτοφανές και είναι ένα άλλο σκαλοπάτι σε όλη την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. Παρ' όλα αυτά, επειδή οι θεσμοί είναι ισχυροί και η δημοκρατία είναι ισχυρή σε αυτόν τον τόπο δεν θα επιτρέψουμε τη διολίσθηση. Η αλήθεια πια δεν μπορεί να κρυφτεί ό,τι και να κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία», σημείωσε.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Χάρης Καστανίδης, επισήμανε ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, «εκτελώντας άψογα τα καθήκοντά του και σεβόμενος τη Βουλή των Ελλήνων στην οποία λογοδοτούν όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές, ζήτησε να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για θέματα σοβαρού δημόσιου συμφέροντος». 

Χάρης Καστανίδης
| ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Και πρόσθεσε: «Περιέργως και με λύπη μου διαπίστωσα ότι για άλλη μια φορά η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αρνήθηκε την προσέλευσή του. Απευθύνω πρόσκληση στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων και στον Πρόεδρο της Βουλής να αποδεχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις το αίτημα του Προέδρου της ΑΔΑΕ να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας γιατί αυτό θα διευκολύνει την αποτύπωση της αλήθειας στην πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών».

Το ΚΚΕ πάντως κατήγγειλε «άθλια συμπαιγνία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το "θάψιμο" της υπόθεσης των συνακροάσεων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ». 

«Σήμερα, ήταν προγραμματισμένο να συζητηθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ την περίοδο 2016-2022, με την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων» σημείωσε σε ανακοίνωσή του.

Και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για την υπόθεση εκείνη που, αν και αποτέλεσε αντικείμενο της πρόσφατης Εξεταστικής Επιτροπής, "θάφτηκε" στην κυριολεξία με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων».

Εκ μέρους του ΜέΡΑ25, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Μιχάλης Κριθαρίδης, χαρακτήρισε τη δήλωση του Κωνσταντίνου Τασούλα, αλλά και τη γενικότερη στάση της Ν.Δ., «αδιανόητα».

«Τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Βουλής για τους “αυτόκλητους καλεσμένους” της ΑΔΑΕ στην αρμόδια Επιτροπή, είναι αδιανόητα. Το ίδιο και η στάση της ΝΔ, συνολικά», έγραψε στο Twitter. «Αυτό όμως, δεν απαλλάσσει και τον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να υπεκφύγει της συζήτησης των υποκλοπών και επί ημερών του, στο ΚΚΕ», κατάληξε.

Για «θεσμικό ατόπημα», στην περίπτωση που δεν κληθεί από τη Βουλή ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, μίλησε ο συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στα ύψη η σύγκρουση για το μπλόκο της ΝΔ στην παρουσία Ράμμου στη Βουλή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας