Σε ΟΠΑΠ, ΕΥΑΘ και Ελληνικό κάνει εκτενή αναφορά η «Tagesspiegel» σε αφιέρωμα για την υπό την πίεση της τρόικας εκχώρηση κοψοχρονιά δημόσιας περιουσίας σε ολιγάρχες απο μνημονιακές χώρες σε ένα παιχνίδι που θυμίζει MONOPOLY αλλά πληρώνουν οι πολίτες τη χασούρα.
Το παιχνίδι ξεκίνησε το 2010 και αυτός που δάνειζε το χρήμα ήταν και το αφεντικό, αυτός που διαμόρφωνε τους κανόνες. Αντίθετα, αυτός που δανειζόταν όφειλε να συμμορφωθεί με τους άγριους κανόνες του παιχνιδιού.
Ο λόγος για την Ευρώπολη, ένα παιχνίδι ανάλογο με την επιτραπέζια Μονόπολη των παιδικών μας χρόνων, με το οποίο η βερολινέζικη εφημερίδα «Tagesspiegel» παρομοίασε -σε χθεσινό τετρασέλιδο αφιέρωμά της- το φαγοπότι εις βάρος της δημόσιας περιουσίας το οποίο επέβαλε με το πρόσχημα των ιδιωτικοποιήσεων η τρόικα.
Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρώπολης, τον ρόλο της τράπεζας παίζει η τρόικα, ενώ των παικτών οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και των υπόλοιπων χωρών του μνημονίου, αλλά και οι επενδυτές, οι ολιγάρχες, τα αμφιβόλου ποιότητας χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι κερδοσκόποι.
Υπό την πίεση των εξαντλητικών χρονικών περιθωρίων που επιβάλλει η τρόικα, όλα τα περιουσιακά στοιχεία της καρτέλας του παιχνιδιού εκποιούνται τάχιστα. Ακίνητα αξίας δισεκατομμυρίων ξεπουλιούνται, κρατικές εταιρείες ύδρευσης περνούν στα χέρια ιδιωτών, τράπεζες πωλούνται σε αμφιλεγόμενους αγοραστές. Ολιγάρχες και επενδυτές παίζουν μια γιγαντιαία παρτίδα στην οποία είναι εξ αρχής γνωστό ποιοι θα είναι στο τέλος οι χαμένοι. «Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι πάντα κάτι κακό. Ομως εδώ έχουμε να κάνουμε -σε πολλές περιπτώσεις- με ξεπούλημα χωρίς λόγο. Τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται, ενώ οι κίνδυνοι και οι ζημιές επιβαρύνουν την κοινωνία», υπογραμμίζει στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.
Η «Tagesspiegel» σημειώνει ότι το «μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» που σχεδιάστηκε ποτέ θα αποφέρει ώς το 2016 μόλις 11 δισ. ευρώ αντί για τα 50 δισ. ευρώ που εσφαλμένα είχαν υπολογιστεί. Τους λανθασμένους υπολογισμούς θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι -με μεγαλύτερες περικοπές και λιτότητα- οι πολίτες.
Τα Ελληνικά παραδείγματα
Το αφιέρωμα κάνει εκτενή αναφορά σε τρεις από τις ιδιωτικοποιήσεις που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα:
Α. Την πώληση του ΟΠΑΠ, την πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση του ελληνικού Δημοσίου. Επισημαίνεται ότι αμέσως μετά την πώληση, ο κ. Σταυρίδης, ο τότε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, πήγε για διακοπές με ιδιωτικό τζετ του Δημήτρη Μελισσανίδη, του επιχειρηματία που υπέγραψε τη συμφωνία για λογαριασμό του επενδυτικού fund Εmma Delta, στo οποίo κατέληξε το μερίδιο του ΟΠΑΠ που πούλησε το ελληνικό Δημόσιο έναντι 652 εκατ. ευρώ. Την ημέρα της εξαγοράς, τον Οκτώβριο του 2013, η μετοχή του ΟΠΑΠ είχε φτάσει τα 9,13 ευρώ, δηλαδή περίπου 50% ψηλότερα από τη συμφωνηθείσα τιμή, ενώ σήμερα αξίζει λίγο πάνω από τα 12 ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση έτσι, πιεζόμενη από τον στόχο του 2013 για ιδιωτικοποιήσεις 1,3 δισ. ευρώ, παραιτήθηκε από μια καλή τιμή πώλησης πολύ νωρίς, ενώ από την άλλη πλευρά δεν έγινε επί της ουσίας διαγωνισμός, αφού η προσφορά της Emma Delta ήταν η μοναδική ισχυρή προσφορά.
Β. Η πώληση του αεροδρομίου του Ελληνικού. Στο δημοσίευμα, το τεράστιο φιλέτο της αττικής γης παρουσιάζεται ως η ευκαιρία για τη δημιουργία ενός μελλοντικού Mayfair, της περιοχής του κεντρικού Λονδίνου όπου στεγάζονται τα γραφεία επιχειρήσεων, πρεσβείες, καταστήματα, εστιατόρια και πολυτελή ξενοδοχεία και τα ενοίκια είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Σύμφωνα με την εκτίμηση του ελληνικής καταγωγής καθηγητή Πολεοδομίας του Χάρβαρντ, η αξία του πρώην αεροδρομίου ήταν τουλάχιστον 1,239 δισ. ευρώ. Τελικά όμως, μετά την πώληση του 30% και την ενοικίαση του υπόλοιπου 70% για 99 χρόνια στη Lamda Development (που ανήκει κατά 51% στον Σπύρο Λάτση), τα πραγματικά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο θα είναι λιγότερα από τα μισά (577 εκατ. ευρώ).
Γ. Η ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Υδρευσης της Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), για την οποία διαφωνεί η πλειοψηφία των πολιτών της συμπρωτεύουσας. Το ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 74% της εταιρείας και θέλει να πουλήσει κατ’ εντολήν της τρόικας το 51%. Μεταξύ των αγοραστών προβάλλει και μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες της Ευρώπης που εκμεταλλεύεται αγαθά κοινής ωφέλειας, η γαλλική GDF Suez, που ενδιαφέρεται επίσης για τη δημόσια εταιρεία ύδρευσης της Αθήνας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας