Δύο μέρες μετά την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για τις παρακολουθήσεις απλών πολιτών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης επιβεβαιώνει κάθε λέξη του ρεπορτάζ. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο δημοσιεύσαμε μια σειρά από σήματα που προέρχονταν από τα κεντρικά της ΕΥΠ με αποδέκτες τα κλιμάκια της υπηρεσίας ανά την επικράτεια με τα οποία τους ζητούσαν τη συγκέντρωση πληροφοριών για συγκεκριμένα άτομα, από δικηγόρους και πολίτες που ασχολούνται με το προσφυγικό έως τις συγκεντρώσεις των αντιεμβολιαστών και των υποκινητών τους ζητώντας μεταξύ άλλων στοιχεία για τα προσωπικά τους δεδομένα αλλά και για το «ιδεολογικό τους υπόβαθρο». Ανάμεσα στους «υποψηφίους» προς εξέταση ήταν κι ένα προσφυγόπουλο 12 ετών από τη Συρία, για το οποίο υπήρχε η πληροφορία ότι έμενε στην προσφυγική δομή της Κω.
Σήμερα επανερχόμαστε με νέες αποκαλύψεις για το πώς ακριβώς η ΕΥΠ μετατρέπεται μεθοδικά και με σχέδιο σε υπηρεσία εξυπηρέτησης της προσωπικής ατζέντας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αφορμή είναι το προσχέδιο του προεδρικού διατάγματος που στάλθηκε πριν από λίγες μέρες στο ΣτΕ και περιλαμβάνει αλλαγές στη δομή της υπηρεσίας, μεταξύ άλλων και στον τρόπο προσλήψεων νέου προσωπικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, το προσχέδιο αυτό έρχεται να ανατρέψει κάθε πρόνοια που είχαν θεσπίσει οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα όσο και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τον τρόπο αξιολόγησης του νέου προσωπικού. Ειδικότερα, με το Π.Δ. 1/2017 η κυβέρνηση Τσίπρα στο άρθρο 44 με τίτλο «Διαδικασία επιλογής – Επιτροπές» όριζε την «Επιτροπή Ελέγχου», που είχε ως πρόεδρό της εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ και αναλάμβανε όλη τη διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών των υποψηφίων και συγκεκριμένα «μετά την πρωτοκόλληση των αιτήσεων ελέγχει την εμπρόθεσμη υποβολή τους, την πληρότητα των δικαιολογητικών και προϋποθέσεων σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην προκήρυξη και συντάσσει πρακτικό στο οποίο αναφέρονται όσοι ορθώς και εμπροθέσμως υπέβαλαν αιτήσεις και δικαιολογητικά καθώς και αυτοί, τα δικαιολογητικά των οποίων δεν πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις και όρους της προκήρυξης, παραθέτοντας πλήρη αιτιολογία.
Το πρακτικό αυτό μαζί με τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των υποψηφίων διαβιβάζονται στην Επιτροπή Επιλογής Προσωπικού» (παρ. 1). Ουσιαστικά με αυτή την Επιτροπή, που ελεγχόταν από το ΑΣΕΠ, αποκλείονταν οι «αμαρτωλές» περιπτώσεις που χωρίς να πληρούν καν τις τυπικές προϋποθέσεις και τους όρους της προκήρυξης παρέμεναν ως υποψήφιοι.
Η 2η Επιτροπή, που ονομάζεται «Τριμελής Επιτροπή Επιλογής Προσωπικού», απαρτίζεται από τον υποδιοικητή της ΕΥΠ ως πρόεδρό της και ένα ανεξάρτητο εκτός ΕΥΠ μέλος από το ΑΣΕΠ. Με αυτή τη διαδικασία διενεργήθηκε ο τελευταίος διαγωνισμός στην ΕΥΠ, που κατοχύρωσε με καθολικό τρόπο την αξιοκρατική επιλογή στελεχών με υψηλή επιστημονική επάρκεια, αφού τα στάνταρ της ήταν ανάλογα και υψηλότερα με αυτά που απαιτούνται για να εισαχθεί κανείς στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στη Διπλωματική Ακαδημία κ.λπ.
Τι αλλάζει τώρα; Με το νέο Π.Δ. που προωθεί η κυβέρνηση αλλάζει η σύνθεση και οι αρμοδιότητες των ανωτέρω επιτροπών: Η Επιτροπή Ελέγχου στην οποία προεδρεύει το μέλος του ΑΣΕΠ δεν παραλαμβάνει και δεν προχωρά στον έλεγχο του εμπρόθεσμου και στην πληρότητα των δικαιολογητικών. Αυτή η ουσιαστική και κρίσιμη αρμοδιότητα περνά στη δικαιοδοσία της Τριμελούς Επιτροπής Επιλογής Προσωπικού, δηλαδή στον έλεγχο της διοίκησης της ΕΥΠ που καταρτίζει πια μόνη της τον κατάλογο των αποκλεισθέντων και παραδίδει σε δεύτερο χρόνο τον κατάλογο των κληθέντων υποψήφιων και τα υποβληθέντα απ’ αυτούς απαιτούμενα πιστοποιητικά και δικαιολογητικά για έλεγχο.
Αυτό σημαίνει πως στην πρώτη διαδικασία που εξετάζεται αν οι αιτούντες κατέθεσαν εμπροθέσμως και πλήρως τα δικαιολογητικά τους, το όργανο που ελέγχεται ουσιαστικά από το ΑΣΕΠ δεν ασκεί έλεγχο, με αποτέλεσμα να αποκλείονται ανεπιθύμητοι και να προωθούνται οι επιθυμητοί. Ο δε πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου μετέχει όποτε κρίνεται απαραίτητο και μάλιστα χωρίς δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπή Επιλογής Προσωπικού, για να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε... δυσάρεστη έκπληξη από τα στελέχη του ΑΣΕΠ. Ετσι λοιπόν με την επίφαση της νομιμότητας δεν καταργείται τυπικά η Επιτροπή Ελέγχου δικαιολογητικών, αλλά καταργείται ουσιαστικά, αφού της αφαιρούνται αρμοδιότητες και ρόλος.
Με δεδομένο το γεγονός ότι στις αρχές του 2022 αναμένεται να προκηρυχθεί ο νέος «διαγωνισμός» στην ΕΥΠ, ο οποίος θα γίνει με βάση το εν λόγω Π.Δ., αντιλαμβάνεται κανείς με ποια... αντικειμενικά κριτήρια και με τι είδους μοριοδότηση θα διασφαλιστούν οι προσλήψεις του νέου προσωπικού που θα στελεχώσει την υπηρεσία.
Ομοβροντία για τις παρακολουθήσεις
Το πρωτοσέλιδο του Σαββάτου προκάλεσε αρχικά την αντίδραση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων πως «είναι πραγματική ντροπή το 2021, μια ευρωπαϊκή χώρα, μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της, να προχωρά, παράνομα και αντισυνταγματικά, σε παρακολουθήσεις, φακέλωμα, καταγραφή των προσωπικών στοιχείων, της δράσης, της ιδεολογικής ταυτότητας δημοσιογράφων, δικηγόρων, δημόσιων λειτουργών, παιδιών, απλών πολιτών για τη συμμετοχή τους σε διαμαρτυρίες» και προειδοποιεί πως «δεν θα σας επιτρέψουμε να επιστρέψετε την Ελλάδα στις μαύρες εποχές του φακελώματος και των χαφιέδων».
Τη σκυτάλη πήρε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που με ανακοίνωσή του σημείωνε ότι οι αποκαλύψεις «εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη» ο οποίος και «κρύβεται». Και η ανακοίνωση συνέχιζε ως εξής: «Το καθεστώς Μητσοτάκη φαίνεται ότι ακουμπάει το σύνολο της δημόσιας ζωής: έλεγχος της ενημέρωσης, απευθείας αναθέσεις και προφανώς όξυνση της καταστολής. Μάθαμε ακόμα ότι δημόσιοι υπάλληλοι, δικηγόροι και δημοσιογράφοι έχουν μπει στο στόχαστρο της αδίστακτης παρέας του κ. Μητσοτάκη που κυβερνά τον τόπο. Περιμένουμε άμεσα απαντήσεις στα όσα αποκαλύφθηκαν».
Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Γιώργος Καμίνης, σκέφτεται να φέρει το θέμα στη Βουλή με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης, ενώ σήμερα αναμένεται να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει και το ΚΚΕ. Από τον Περισσό μάς ανέφεραν χθες με νόημα πως «το ΚΚΕ είναι στην κατηγορία των παθόντων από τέτοιες πρακτικές» και πως «ακόμα περιμένουμε τα πορίσματα από τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού».
Xθες απευθυνθήκαμε επανειλημμένα την κυβέρνηση ζητώντας ένα σχόλιο για τις αποκαλύψεις μας. Αργά το βράδυ μας ενημέρωσαν ότι ο κ. Οικονόμου θα αναφερθεί στο θέμα στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας