Mε μια ανίερη συμμαχία, η Ακροδεξιά στην Ευρώπη ανασυντάσσεται με στόχο να καθορίσει το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για πρώτη φορά 16 κόμματα που ανήκουν στο πολιτικό φάσμα πέρα από τη... ριζοσπαστική Δεξιά (sic!) από 15 χώρες της Ε.Ε. συνασπίστηκαν και εξέδωσαν κοινή δήλωση· ένα μνημόνιο συνεργασίας που ζητά μια Ε.Ε. με βάση ισχυρά και κυρίαρχα κράτη-μέλη, αντί για μια ομοσπονδιακή, φεντεραλιστική Ευρώπη.
Τα βασικά «χαρτιά» της συμμαχίας είναι η Γαλλία, με το κόμμα της Μαρίν Λεπεν, αλλά και η Ουγγαρία, με το κυβερνητικό κόμμα Fidesz του Βικτόρ Ορμπαν. Ωστόσο, συμμετέχουν και άλλα κόμματα, γνωστά για τις πολιτικές τους τοποθετήσεις, όπως και τις πρακτικές τους: το πολωνικό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, η Λέγκα του Ιταλού Ματέο Σαλβίνι, το Βοξ της Ισπανίας, αλλά και το φιλο-Μουσολινικό (!) κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι από την Ιταλία. Από την Ελλάδα συνυπέγραψε η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου.
«Ηχηρή απουσία» θεωρείται το AFD της Γερμανίας, το οποίο δεν συμφώνησε να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία.
Στο μανιφέστο αναφέρεται ξεκάθαρα ο σκοπός της νέας «μαύρης Διεθνούς». «Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, είναι ακόμη ένα προπέτασμα καπνού που θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να στερήσει από τα κράτη την ικανότητα να ελέγχουν τη μοίρα τους. Με αυτό το σκεπτικό, τα πιο ισχυρά πατριωτικά κόμματα της ηπείρου κατανόησαν τη σημασία της ένωσης των δυνάμεών τους για να έχουν μεγαλύτερο λόγο στις συζητήσεις και να μεταρρυθμίσουν την Ε.Ε.».
Είναι και το μόνο σημείο στο οποίο αυτά τα ετερογενή, ετερόκλητα και εθνικιστικά –τουλάχιστον– κόμματα μπορούν να συνεννοηθούν. Οι διαφορές τους είναι τεράστιες και αφορούν όχι μόνο την επιχειρηματολογία τους αλλά και τους απώτερους σκοπούς τους. Ωστόσο, έντονη είναι η συζήτηση στις Βρυξέλλες για το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν περί τους 110-120 ευρωβουλευτές, αναδεικνύοντας τη συγκεκριμένη ομάδα τρίτη στην Ευρωβουλή και μάλιστα με μικρή διαφορά από τη δεύτερη, αυτή των Σοσιαλιστών (η μεγαλύτερη ομάδα παραμένει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα των Συντηρητικών). Μακροπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες.
«Το μανιφέστο είναι ένα σημαντικό μήνυμα που δείχνει ότι σε όλη την Ε.Ε. υπάρχει μια συγκεκριμένη συγκέντρωση δυσαρέσκειας για ορισμένες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης», λέει ο Ντόρου Φραντέσκου, αναλυτής του Votewatch Europe.
«Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα κόμματα αυτά διαφωνούν σε πολλά θέματα, οπότε είναι δύσκολο να συνεργαστούν. Εκεί που συμφωνούν είναι στα πολιτιστικά θέματα, στα θέματα ταυτότητας, αφού πολλοί πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με αυτό που θεωρούν ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές επηρεάζουν, όπως τις οικογενειακές αξίες και τη σύνθεση των χωρών τους. Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να υπερεκτιμήσουμε τη σημασία αυτής της κίνησης, διότι πρακτικά δεν αλλάζει πάρα πολύ τον συσχετισμό δυνάμεων στην τρέχουσα ευρωπαϊκή πολιτική».
Η δύσκολη μέρα του Γιάνεζ Γιάνσα στο Στρασβούργο
Η ακροδεξιά ατζέντα με τις πρακτικές της φίμωσης των μέσων ενημέρωσης και των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη είναι ήδη παρούσα στη Σλοβενία, τη χώρα που από την 1η Ιουλίου έχει αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. Χθες, ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιάνεζ Γιάνσα, βρέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να παρουσιάσει τις προτεραιότητές της προεδρίας του, αλλά... τα άκουσε ένα χεράκι από τους ευρωβουλευτές για το κράτος δικαίου και τις απαράδεκτες αποβολές δικαστικών στη Σλοβενία.
Ο Γιάνσα δέχτηκε έντονη κριτική και για το γεγονός ότι η Σλοβενία δεν έχει ακόμη διορίσει το μέλος που της αναλογεί για τη νέα Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία άρχισε να ερευνά τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αποφυγή της διαφθοράς. Μάλιστα, κάποιοι ευρωβουλευτές ζητούν ήδη να μπλοκαριστούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αν η Λιουμπλιάνα δεν διορίσει αμέσως εισαγγελέα για τον νέο θεσμό (EPPO).
Το κλίμα ήταν έντονο και κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, με τη συμμετοχή του Σλοβένου πρωθυπουργού, της προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι δημοσιογράφοι ήταν επίμονοι σχετικά με το κράτος δικαίου και τη στοχοποίηση δημοσιογράφων στη Σλοβενία, με τον Γιάνσα συχνά να υπερασπίζεται τις επιλογές του, κάποιες φορές ειρωνευόμενος.
Την ατμόσφαιρα προσπάθησε να φτιάξει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι, παρά τις διαφορές, η Επιτροπή θα συνεργαστεί με την προεδρία της Σλοβενίας και θα φέρει αποτελέσματα, «καλώντας πάντως τη Σλοβενία να συνεχίσει το σημαντικό έργο για τα ζητήματα του κράτους δικαίου».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας