Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την υπόθεση με τις επιγραφές που πρόκειται να αναρτηθούν στην αρχή και την απόληξη της πλατφόρμας του ανελκυστήρα πλαγιάς και στην είσοδο των Προπυλαίων της Ακρόπολης και που σύμφωνα με το άρθρο 9 της σχετικής σύμβασης, θα φέρουν τα ονόματα των δωρητών, αλλά και της υπουργού Πολιτισμού.
Συγκεκριμένα, η σύμβαση δωρεάς που υπογράφτηκε μεταξύ του Δημοσίου, του Ιδρύματος Ωνάση και της εταιρείας «Αριόνα» για τη χορηγία κατασκευής του ανελκυστήρα, ανανέωσης του φωτισμού της Ακρόπολης και του αμφιλεγόμενου «τσιμεντώματος» της Ακρόπολης, αναφέρει στο επίμαχο άρθρο ότι «το Δημόσιο συμφωνεί ότι στην αρχή και την απόληξη της πλατφόρμας του ανελκυστήρα πλαγιάς και στην είσοδο των Προπυλαίων της Ακρόπολης, δίπλα από τη σχετική επιγραφή που αφορά τη χορηγία των Ε.Ε. και του Ινστιτούτου Θερβάντες, θα μπει ειδική μαρμάρινη επιγραφή διαστάσεων ίσων προς τις δύο προαναφερόμενες (άλλως τουλάχιστον 70Χ40 εκατ.), που θα αναφέρει: "Ο ανελκυστήρας πλαγιάς και ο φωτισμός της Ακροπόλεως πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση επί υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη" (Ιούνιος 2020). Η ακριβής θέση και οι ειδικές προδιαγραφές της εν λόγω αναφοράς θα οριστικοποιούνται με υπόδειξη του δωρεοδόχου μετά από προηγούμενη συναίνεση του ιδρύματος».
Ακολούθησε κύμα oργής, με τη Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων να γράφει μεταξύ άλλων στο Twitter: «Κανείς μα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέλει να ταπεινώσει με αυτόν τον τρόπο την Ακρόπολη! Δεν έχει καμία θέση το όνομα του χορηγού και το όνομα της Υπουργού (!!) πάνω στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς»,
Δεκάδες ήταν οι αναρτήσεις αποδοκιμασίας για την απόφαση που προσβάλει το πλέον εμβληματικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Αφού η κα Μενδώνη έριξε τσιμέντο στην Ακρόπολη, τώρα θέλει να βάλει και μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά της...», σχολιάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ανάλογου περιεχομένου και η ανάρτηση του εκπρόσωπου Τύπου της Κουμουνδούρου.
Την ανάρτηση της αρχαιολόγου αναπαράγει το ΜέΡΑ25.
Ωστόσο, το υπουργείο Πολιτισμού, σε μια πρωτοφανούς ταχύτητας αντίδραση που δε μας έχει συνηθίσει σε άλλες αντίστοιχες ίσως και σοβαρότερες περιπτώσεις (βλ. υπόθεση Λιγνάδη, ΚΘΒΕ κ.α.) - σαν έτοιμο από καιρό (;) απάντησε στις με αποδείξεις κατηγορίες που διατυπώθηκαν, με μια λιτή ανακοίνωση και δύο φωτογραφίες.
Στη μεν ανακοίνωση κάνει λόγο για «fake news» και εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για στοχοποίηση της Λίνας Μενδώνη, ενώ για τις φωτογραφίες που δημοσιοποιεί, αναφέρει ότι πρόκειται για αυτές που θα αναρτηθούν.
Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ
Η στοχοποίηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη έχει ξεπεράσει τα όρια της αντιπολιτευτικής κριτικής. Είναι δολοφονία χαρακτήρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του δεν έκανε απολύτως τίποτε για τον πολιτισμό, στα δύο σχεδόν χρόνια που βρίσκεται στην αντιπολίτευση αναλώνεται σε fake news στην προσπάθειά του να ακυρώσει τα έργα τα οποία γίνονται. Τα έργα στην Ακρόπολη τον έχουν ξεπεράσει. Αυτό είναι το μήνυμα από τους επισκέπτες του χώρου. Όσο ο χώρος ήταν κλειστός είχαν περιθώριο για ασύστολα ψέματα και διαστρεβλώσεις. Τώρα ΟΧΙ.
Καμία πινακίδα δεν θα αναρτηθεί επί του Βράχου της Ακροπόλεως. Δίνονται στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των πινακίδων, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα αναρτηθούν εντός των επομένων ημερών.
Εδώ γεννώνται βέβαια απορίες, γιατί το ΥΠΠΟΑ ,κάνοντας λόγο για fake news, επί της ουσίας αυτοδιαψεύδεται, καθώς η σύμβαση την οποία επικαλέστηκαν τόσο οι αρχαιολόγοι - που ζητούν νομική προστασία - όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, φέρει την υπογραφή της κας Μενδώνη και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
Όπως αναφέρει και η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σία Αναγνωστοπούλου, «ή λοιπόν η σύμβαση αυτή είναι fake news όπως λέει η κα Μενδώνη, που σημαίνει ότι είναι διπλά υπόλογη όχι μόνο γιατί εξαπάτησε τη Βουλή με δικά της fake news και πλαστά στοιχεία αλλά και για παράβαση καθήκοντος, ή η κα Μενδώνη τρέχει να τα μαζέψει άρον άρον μετά την κοινωνική κατακραυγή».
Η ανακοίνωση της Σίας Αναγνωστοπούλου
Αυτή που έχει ξεπεράσει κάθε όριο είναι η, κατ' ευφημισμό πλέον Υπουργός Πολιτισμού, κυρία Μενδώνη. Η ίδια, από κοινού με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Οικονομικών στις 28.02.2020 υπέγραψε την αμφιλεγόμενη «σύμβαση δωρεάς» με το Ίδρυμα Ωνάση που με ένα χρόνο καθυστέρηση κατέθεσε στη Βουλή μετά από επίμονα αιτήματα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Στη σύμβαση αυτή, που η ίδια κατέθεσε και υπέγραψε, στο άρθρο 9 αναφέρεται: Το Δημόσιο συμφωνεί ότι στην αρχή και την απόληξη της πλατφόρμας του Ανελκυστήρα Πλαγιάς και στην είσοδο των Προπυλαίων της Ακρόπολης δίπλα από την σχετική επιγραφή που αφορά την χορηγία της Ε.Ε και του Ινστιτούτου Θερβάντες, θα μπει ειδική μαρμάρινη επιγραφή διαστάσεων ίσων προς τις δύο προαναφερόμενες (άλλως τουλάχιστον 70 x 40 εκ.) που θα αναφέρει: «Ο Ανελκυστήρας Πλαγιάς και ο Φωτισμός της Ακροπόλεως πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση επί Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη (Ιούνιος 2020).»
Ή λοιπόν η σύμβαση αυτή είναι fake news όπως λέει η κα Μενδώνη, που σημαίνει ότι είναι διπλά υπόλογη όχι μόνο γιατί εξαπάτησε τη Βουλή με δικά της fake news και πλαστά στοιχεία αλλά και για παράβαση καθήκοντος, ή η κα Μενδώνη τρέχει να τα μαζέψει άρον άρον μετά την κοινωνική κατακραυγή.
Εκτός εάν πλέον την εξαπατά και ο ίδιος της ο εαυτός.
Εδώ να σημειωθεί ότι η επίμαχη σύμβαση ήρθε στη Βουλή μετά από δύο ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις στις 31 Μαρτίου 2021. Η πρώτη ερώτηση είχε κατατεθεί στις 22 Ιουνίου 2020 και η δεύτερη στις 19 Φεβρουαρίου 2021.
Νομική παρέμβαση ζητεί ο ΣΕΑ
Το ΚΑΣ και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού με αρμοδιότητα στην Ακρόπολη καλεί στο μεταξύ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, προκειμένου να μην επιτρέψουν αυτή την ύβρι και ζητούν νομική προστασία.
Με μια μακροσκελή ανακοίνωση σε δραματικό τόνο, απευθύνουν έκκληση προς «το νομικό κόσμο τη χώρας να εξετάσει τις απαράδεκτες ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ. Καλούμε όλους τους πολίτες να σταματήσουν, με την κατακραυγή τους, την προσβολή που ετοιμάζεται να συντελεστεί στο κορυφαίο μνημείο».
Η ανακοίνωση του ΣΕΑ
Με καθυστέρηση ενός έτους κατατέθηκε στη Βουλή η Σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος Ωνάση για τα έργα της Ακρόπολης. Όπως φαίνεται, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε πολλούς λόγους να μην δημοσιοποιεί τη σύμβαση, να μην την καταθέτει στη Βουλή για ψήφιση και να μην τη δημοσιεύει σε ΦΕΚ, όπως προβλέπεται από τις νόμιμες διαδικασίες περί «δωρεών».
Από το σώμα της Σύμβασης προκύπτουν σοβαρά ζητήματα ως προς την ίδια τη «νομική» της υπόσταση. Αποκαλύπτεται νέα σωρεία παρατυπιών και παρανομιών, που έρχονται να προστεθούν στις ήδη διαπιστωθείσες παρανομίες τόσο στις διαδικασίες όσο και στην εκτέλεση των έργων επί της Ακρόπολης. Πρόκειται για μια contra legem ανυπόστατη Σύμβαση που παρακάμπτει την ειδική νομοθεσία εκπόνησης και υλοποίησης αρχαιολογικού έργου, δηλαδή το άρθρο 40 του Ν. 3028/2002 και το ΠΔ 24/2019 (Α’ 39/04.03.2019) «Μελέτη και Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων», ειδικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί για τη διασφάλιση της υλικής υπόστασης, της αυθεντικότητας, της ανάδειξης και εν γένει της προστασίας των μνημείων.
Οι παρανομίες τις οποίες έχει μεθοδεύσει και έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση με την υπογραφή αυτής της Σύμβασης, όμως, ωχριούν μπροστά στην ύβρι που είναι έτοιμοι να διαπράξουν στον βράχο της Ακρόπολης!
Στο άρθρο 9 «Αναφορά της Δωρεάς» της Σύμβασης Χορηγίας μεταξύ του Ιδρύματος Ωνάση, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Οικονομικών και της ιδιωτικής εταιρείας «ΑΡΙΟΝΑ» περιλαμβάνεται ένας πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά της διαχείρισης αρχαιοτήτων όρος. Πρόκειται για την συμφωνία ανάρτησης τριών μαρμάρινων επιγραφών με την αναγραφή «Ο Ανελκυστήρας Πλαγιάς και ο Φωτισμός της Ακροπόλεως πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση επί Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη», εντός του αρχαιολογικού χώρου: στα Προπύλαια των Αθηνών (πύλη Beulé) στο σημείο έδρασης του ανελκυστήρα (Περίπατος) και στο σημείο απόληξης του ανελκυστήρα (περιβάλλων χώρος του Ερεχθείου)!
Ακόμη κι αν μπορούσε κανείς να ξεπεράσει τη σοβαρή αμφισβήτηση της επιβολής ιδιωτικής χορηγίας στο κορυφαίο μνημείο της χώρας, όπου εδώ και δεκαετίες, για λόγους ηθικής αρχής, κάθε δαπάνη χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά από τα χρήματα των ελλήνων και ευρωπαίων φορολογούμενων, δεν μπορεί να μην σταθεί στην τεράστια πρόκληση της προσβλητικής καινοτομίας.
Αυτό που συμφωνήθηκε στο άρθρο 9 -και δεν έχει προηγούμενο- είναι η αναγραφή του χορηγού όσο και του πολιτικού προϊσταμένου, επί της θητείας του οποίου έγινε η χορηγία, σε μαρμάρινη στήλη εντός του μνημείου! Πρόκειται βεβαίως για μια εκ νέου χάραξη σε μάρμαρο ονόματος φυσικού προσώπου 1700 χρόνια μετά από τα τελευταία ονόματα των αναθετών της ύστερης αρχαιότητας! Στην Ακρόπολη όπου δεν υπάρχουν καν τα ονόματα του Περικλή, του Ικτίνου, του Καλλικράτη, του Φειδία, του Μνησικλή, το Ίδρυμα Ωνάση και η Λ. Μενδώνη θέλουν να δουν τα δικά τους ονόματα χαραγμένα σε 3 μαρμάρινες στήλες! Και μάλιστα, θέτοντας στην ανυπόστατη Σύμβαση Δωρεάς έναν όρο για τον οποίο μόνο το ΚΑΣ είναι αρμόδιο να γνωμοδοτήσει.
Σε αντίθεση με όσα ψευδώς αναγράφονται στο άρθρο 9 της Σύμβασης, στη είσοδο των Προπυλαίων και στην περιοχή της πύλης Beulé, δεν υπάρχει καμία στήλη «χορηγίας». Υπάρχουν δύο μόνο τιμητικές μαρμάρινες πλάκες, η μία αφιερωμένη από την Ισπανία στην Ελλάδα (2011) και η άλλη αναφέρει την ίδια την Αθήνα ως την πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985. Η ίδια η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, που τοποθέτησε την δεύτερη αυτή πινακίδα, δεν διανοήθηκε να βάλει ποτέ το όνομά της στην Ακρόπολη! Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, η πινακίδα της UNESCO, η πινακίδα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και η πινακίδα για τη χρηματοδότηση από τα προγράμματα της ΕΕ (ΕΣΠΑ) έχουν τοποθετηθεί εκτός της περίφραξης, στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου .
Δεν πρόκειται βεβαίως για την πρώτη φορά που ένας αρχαιολογικός χώρος ή Μουσείο αποδέχεται μια δωρεά. Έως πρότινος, οι χορηγοί τιμούνταν με άλλους τρόπους. Η χείριστη αυτή πρακτική «εγκαινιάστηκε», επίσης παρανόμως μέσω υπογραφής «Σύμβασης Δωρεάς», με την αναγραφή του «δωρητή» μιας πτέρυγας της Εθνικής Πινακοθήκης στο εξωτερικό του κτηρίου που είναι νεότερο μνημείο. Τώρα αυτή η πρακτική αυτή απειλεί την ίδια την Ακρόπολη!
Τοὺς μὲν κενοὺς ἀσκοὺς ἡ πνοὴ διίστησι, τοὺς δ' ἀνοήτους, τὸ οἴημα.
Η Ακρόπολη, το κορυφαίο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, πρέπει να προστατευτεί από την ύβρι της πρόσκαιρης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί το ΚΑΣ και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού με αρμοδιότητα στην Ακρόπολη να μην επιτρέψουν αυτή την ύβρι να χαραχθεί στην Ακρόπολη. Καλούμε το νομικό κόσμο τη χώρας να εξετάσει τις απαράδεκτες ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ. Καλούμε όλους τους πολίτες να σταματήσουν, με την κατακραυγή τους, την προσβολή που ετοιμάζεται να συντελεστεί στο κορυφαίο μνημείο.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ,
Η Πρόεδρος, Δέσποινα Κουτσούμπα - Η Γενική Γραμματέας, Εύα Γιατρουδάκη
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας