Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 13.8°
0 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 13.6°
2 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
2 BF
73%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.5° 12.5°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
82%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
1 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
1 BF
88%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.7° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.9°
2 BF
70%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
80%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
53%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
89%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.2° 15.1°
0 BF
78%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
3 BF
84%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
13.8° 11.8°
0 BF
87%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
83%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Τα χρέη των ιδιοκτητών και ενοίκων του κτιρίου προς τη ΔΕΗ έχουν εκτοξευτεί μέσα σε λίγα χρόνια στα 1,388 εκατ. ευρώ

Ενας ουρανοξύστης χρέη

Μικρογραφία του «διαρκούς σκανδάλου» των μεγαλοεπιχειρηματιών που εκμεταλλεύονται την κρίση για να φεσώνουν το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ αποδεικνύεται η περίπτωση της αποκοπής ρεύματος που έγινε με εντολή της ΔΕΗ στο εμβληματικό κτίριο «Atrina» επί της λεωφόρου Κηφισίας, όπου στους 18 ορόφους του στεγάζονται όχι μόνο η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου, αλλά και δεκάδες γραφεία γνωστών επιχειρήσεων της χώρας.

Τα χρέη των ιδιοκτητών και ενοίκων του κτιρίου προς τη ΔΕΗ έχουν εκτοξευτεί μέσα σε λίγα χρόνια στα 1,388 εκατ. ευρώ, καθώς όχι μόνο -σύμφωνα με πληροφορίες- κάποιες από τις εταιρείες που στεγάζονται εκεί έχουν σταματήσει να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, αλλά τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τον εκάστοτε διαχειριστή «παρακρατούνται» και δεν αποδίδονται στη ΔΕΗ.

Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που με εντολή της ΔΕΗ διακόπτεται η ηλεκτροδότηση στο συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα. Τον περασμένο Οκτώβριο είχε εκδοθεί πάλι εντολή αποκοπής, ενώ τον Δεκέμβριο έγινε νέος διακανονισμός για το χρέος που τότε έφτανε τα 1,27 εκατ. ευρώ, ο οποίος σύμφωνα με τη διοίκηση της Επιχείρησης δεν τηρήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί, ένα πολύ μεγάλο μέρος των οφειλών δημιουργήθηκε όσο ακόμη τη διαχείριση την είχε η τεχνική εταιρεία «Μπ. Βωβός», η οποία κατασκεύασε το κτίριο και διατηρεί την ιδιοκτησία σε αρκετούς ορόφους.

Στην περίπτωση των «στρατηγικών κακοπληρωτών» του κτιρίου «Atrina», τα χρέη αβγάτισαν, καθώς επικρατούσε η βεβαιότητα ότι η ΔΕΗ δεν θα τολμούσε να κόψει ποτέ το ρεύμα λόγω της λειτουργίας της ΔΟΥ Μεγάλου Πλούτου. Το γεγονός δε ότι από κατασκευής του κτιρίου προβλέφθηκε η εγκατάσταση ενός και μόνο μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος για όλο το κτίριο διευκόλυνε την εκρηκτική συσσώρευση χρεών.

Τακτικές εκβιασμού

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη έκανε έμμεσα χθες λόγο για τακτικές εκβιασμού από κάποιες συστεγαζόμενες επιχειρήσεις και χρειάστηκε η προσωπική κινητοποίησή της προκειμένου να πληρωθούν κάποια χρήματα προς τη ΔΕΗ και να επανέλθει η ηλεκτροδότηση, κάτω από την κατακραυγή για το πρόβλημα λειτουργίας στην πιο νευραλγική εφορία της χώρας που ασχολείται με θέματα όπως η λίστα Λαγκάρντ, οι offshore εταιρείες και τα εμβάσματα εξωτερικού.

Η υπόθεση της διήμερης διακοπής ρεύματος στη ΔΟΥ Μεγάλου Πλούτου είχε και παράπλευρες συνέπειες, τις οποίες κάποιοι επιχείρησαν να συνδέσουν με το θέμα Μπόμπολα, αφότου η Νάντια Βαλαβάνη δήλωσε χθες το πρωί ότι επιχειρηματίας που θέλησε να ρυθμίσει οφειλές ύψους 2 εκατ. ευρώ δεν εξυπηρετήθηκε λόγω της διακοπής ρεύματος.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ επισήμως έκανε λόγο για «ενοικιαστές με μεγάλη οικονομική επιφάνεια», αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιοι από αυτούς, ενώ έχουν λεφτά, δεν πληρώνουν, ρίχνοντας όμως την κύρια ευθύνη στον διαχειριστή του συγκροτήματος, «ο οποίος δεν καταβάλλει τα ποσά», χωρίς πάντως να κατονομάσει τον χειρουργό Ανδρέα Φουστάνο, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαχείριση κατά δήλωσή του το τελευταίο 6μηνο. Παράλληλα, διευκρίνισε πως η εφορία που στεγάζεται στο κτίριο δεν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των οφειλετών, χωρίς όμως να δώσει στοιχεία για τους υπόλοιπους οφειλέτες.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια αρκετά περίεργη υπόθεση που αναδεικνύει παράλληλα και τη σκανδαλώδη «ασυλία» που απολαμβάνουν μεγαλοεπιχειρηματίες για τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Ηδη όπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.», μετά και τα χθεσινά γεγονότα, κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις-ένοικοι του συγκεκριμένου συγκροτήματος κινούνται νομικά κατά της διαχείρισης και των οφειλετών, επικαλούμενοι την οικονομική ζημιά που υφίστανται από τις αποκοπές ρεύματος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ενας ουρανοξύστης χρέη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας