Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
15°C
16.8° 13.4°
1 BF
83%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 14.2°
2 BF
83%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
75%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.1° 12.1°
1 BF
85%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.1° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.9° 13.8°
1 BF
72%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
1 BF
82%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
1 BF
80%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
54%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
1 BF
73%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
82%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.7° 11.8°
0 BF
93%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.5°
0 BF
77%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Θερμή ατμόσφαιρα επικράτησε κατά τις συνομιλίες των δύο ηγετών, χθες, στο Παρίσι | AP Photo/Thibault Camus

Ελλάς - Γαλλία με κοινή στρατηγική

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Γάλλου προέδρου Μακρόν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επίσημο προσκεκλημένο του στα Ηλύσια. Από ελληνικής πλευράς συνόδευε τον πρωθυπουργό ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος, ο σύμβουλος Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δημήτρης Μητρόπουλος, η πρέσβης Αγλαΐα Μπαλτά, ο διπλωματικός σύμβουλος Π.Θ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας. Οι συνομιλίες παρατάθηκαν κατά 20 λεπτά από τον προβλεπόμενο χρόνο, ενώ μεγάλης διάρκειας ήταν και η συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνάντησης.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε τη σημασία της κοινής δράσης για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο και την Ευρώπη. «Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο ως προς τον σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων. Μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους καταδικάζουμε τις παραβιάσεις και τις προκλήσεις της Τουρκίας. Καταδικάζουμε τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Εκφράζω την ανησυχία μου για τις παραβιάσεις του Ερντογάν και τη δράση του, που αντιτίθενται πλήρως σε αυτά τα οποία υποσχέθηκε και δεσμεύτηκε».

«Πέρα από τις κοινές μας θέσεις για την ανατολική Μεσόγειο, πέρα από τις πρωτοβουλίες μας, θα θέλαμε πραγματικά να ενισχύσουμε την κοινή συνεργασία, δημιουργώντας μέχρι τα τέλη του Ιουνίου μια στρατηγική συνεργασίας με μια εταιρική σχέση, η οποία θα πάρει συγκεκριμένη μορφή με την υπουργό Αμυνας της Γαλλίας που θα επισκεφτεί τέλος Φεβρουαρίου τη χώρα σας. Θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών, θα υπάρξει ενισχυμένη παρουσία του γαλλικού Ναυτικού στην περιοχή σας, κοινές επιχειρήσεις θαλάσσιες, αλλά και χερσαίες.

Πλούσια ατζέντα

»Αυτή η εταιρική σχέση δεν στρέφεται κατά κανενός, δεν έχει επιθετικό χαρακτήρα, αλλά είναι κάτι που έχει σκοπό να διασφαλίσει την ασφάλεια της περιοχής. Μιλήσαμε επίσης για τις οικονομικές σχέσεις που θέλουμε να αυξηθούν. Μιλήσαμε για τους μετανάστες. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολες συνθήκες. Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας, θα υποδεχτούμε 400 άτομα, τα οποία χρήζουν προστασίας. Θέλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα».

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τις εξαιρετικές μας σχέσεις, να πολλαπλασιάσουμε τις επαφές μας και ελπίζω να μπορέσω πολύ σύντομα να έλθω στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τον εορτασμό μιας πολύ σημαντικής επετείου σας».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για τη στήριξη την οποία παρέχει στην πατρίδα μας. «Η ατζέντα των συζητήσεών μας υπήρξε εξαιρετικά πλούσια: διμερείς σχέσεις, αμυντική και οικονομική συνεργασία, περιφερειακά ευρωπαϊκά θέματα, προσφυγικό και μεταναστευτικό, κλιματική κρίση, νέος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε όλα αυτά η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν κοινή αντίληψη. Η ενέργεια και η ασφάλειά της, η διαφοροποίηση των πηγών της αποτελούν επίσης τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπου ο συντονισμός μας κρίνεται απαραίτητος.

»Ενημέρωσα τον κύριο πρόεδρο για τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία της υπογραφής του αγωγού EastMed, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα φυσικό αέριο από τη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου να φτάσει με ασφάλεια στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Ολοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το φυσικό αέριο ως το καύσιμο μετάβασης έως ότου να φτάσουμε στον τελικό στόχο, που δεν είναι άλλος από μια οικονομία μηδενικών εκπομπών το 2050.

»Συζητήσαμε με τον κύριο πρόεδρο εκτενώς τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι κοινή η καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας τόσο στις θάλασσες της Κύπρου όσο και σε σχέση με το απολύτως άκυρο έγγραφο το οποίο συνυπέγραψε με ένα μέρος της πολιτικής τάξης της Λιβύης. Θέλω να επαναλάβω και εδώ, από το Παρίσι, κάτι το οποίο έχω ξαναπεί δημόσια. Οτι οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ακύρωση αυτού του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

Συμπαράσταση

»Ενα μνημόνιο άκυρο, το οποίο δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Είναι κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε και με τη συνδρομή της Γαλλίας στο τελευταίο συμβούλιο κορυφής. Είναι επίσης η άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών, σχεδόν του συνόλου του αραβικού κόσμου και της Ρωσίας.

Ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο είναι το διεθνές δίκαιο. Σε αυτόν τον δρόμο εμμένει η Ελλάδα, επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση αλλά και αποφασιστικότητα για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα νόμιμα δικαιώματά της. Η Ελλάδα και η Γαλλία προωθούμε ένα νέο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας στα θέματα ασφάλειας. Σε διμερές επίπεδο, η σύμπλευση αυτή θα ενταθεί ακόμα περισσότερο.

»Η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης μας στην προσπάθεια να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Καθώς η Ελλάδα ήταν συνεπής στους στόχους των πλεονασμάτων που έθεσε για το 2019 και το 2020 και έχει αποδείξει αυξημένη αξιοπιστία στην υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων, έχει έρθει η ώρα που σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών μπορούμε να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.

Με τον πρόεδρο Μακρόν, τέλος, συντασσόμαστε απόλυτα στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα, άλλωστε, ήταν από τις πρώτες χώρες που δεσμεύτηκε στο φιλόδοξο ευρωπαϊκό όραμα μιας κλιματικά ουδέτερης οικονομίας έως το 2050».

Το Γαλλοελληνικό Επιμελητήριο οργάνωσε χθες ένα οικονομικό φόρουμ στο Παρίσι, στόχος του οποίου ήταν η προσέλκυση Γάλλων επιχειρηματιών για επενδύσεις στην Ελλάδα μετά την κρίση. Το φόρουμ πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης στο Παρίσι του Ελληνα πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους από 24 γαλλικές πολυεθνικές εταιρείες στους τομείς ενέργειας, άμυνας, κατασκευών, διαχείρισης απορριμμάτων, τεχνολογίας, ασφάλισης, τουρισμού, ποτών και φαρμάκου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ελλάς - Γαλλία με κοινή στρατηγική

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας