Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
16.8° 14.5°
2 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.2° 14.2°
1 BF
82%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 15.0°
2 BF
84%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.6°
3 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.9° 13.8°
0 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
88%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
80%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
55%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
1 BF
73%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.8° 12.8°
0 BF
94%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.5°
2 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκλογολογίες... και τροπολογίες

Μια συλλογιστική που ανέπτυξε στον ρ/σ «News 247» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν αρκετή για μερίδα των ΜΜΕ να αρχίσουν να υφαίνουν σενάρια περί εκλογών τον Μάρτιο.

Τι είπε ο υπουργός αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών; «Συνταγματικά δεν υπάρχει θέμα αν κυρωθεί η συμφωνία με κάτω από 151, πολιτικά όμως ένα τέτοιο μείζον γεγονός απαιτεί δέσμευση με πλειοψηφία 151... Ακριβώς επειδή είναι τόσο μείζον το διακύβευμα θα υπάρξει πλειοψηφία μεγαλύτερη του 151, είμαι βέβαιος».

Αυτή λοιπόν η τοποθέτηση ήταν αρκετή για να αρχίσουν κάποιοι να «βλέπουν» εκλογές τον Μάρτιο, ποντάροντας στο γεγονός της χθεσινής προσχώρησης του Χάρη Θεοχάρη στη Ν.Δ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θεοχάρης είχε ταχθεί σε γενικές γραμμές υπέρ της συμφωνίας, ωστόσο η χθεσινή εξέλιξη ανατρέπει πλέον αυτά τα δεδομένα. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η αντιπολίτευση έχει πάρει μολύβι και χαρτί και μετράει τα κουκιά για το αν τελικά βγαίνουν οι ψήφοι για τη συμφωνία. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση εμφανίζεται σίγουρη ότι έχει δεδομένες τις δυνάμεις που απαιτούνται για να προχωρήσει τη διαδικασία.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά χθες τα δημοσιεύματα που έφεραν τον πρωθυπουργό να συνομιλεί με συνεργάτες του και να είναι έτοιμος για εκλογές τον Μάρτιο.

Μιλώντας χθες με τον κ. Κατρούγκαλο, μας είπε ότι από πουθενά απ’ όσα είπε δεν προκύπτει το σενάριο των εκλογών τον Μάρτιο. Μας επανέλαβε χαρακτηριστικά πως «για πολιτικούς λόγους είπα ότι η συμφωνία πρέπει να περάσει με περισσότερες από 151 ψήφους, που είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε».

Τη θέση του για το θέμα της συμφωνίας επανέλαβε, χθες, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τονίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν τα εθνικά θέματα να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα ενός νέου στείρου δικομματισμού, όποιος ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών να θεωρείται ότι στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και όποιος την καταψηφίσει, τη Ν.Δ.! Επιτέλους, στα εθνικά θέματα απαιτείται η μέγιστη υπευθυνότητα. Σε κάθε περίπτωση, όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, θα αποφασίσουμε τη στάση μας».

Μακεδόνες μεν, Αλβανοί δε

Χθες έφτασε στα Σκόπια ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τζον Σάλιβαν, ο οποίος διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση της χώρας και τις μεταρρυθμίσεις. Η επίσκεψη του κ. Σάλιβαν στα Σκόπια συνέπεσε με την έναρξη της συζήτησης των τροπολογιών του Συντάγματος στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

Μετά τη δημόσια διαβούλευση, έχουν κατατεθεί συνολικά επτά τροπολογίες επί των τεσσάρων προτάσεων τις οποίες έστειλε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Από τις επτά τροπολογίες, οι τέσσερις σημαντικότερες αφορούν το Αρθρο 2 παράγραφος 2 της πρότασης Συνταγματικού Νόμου που ορίζει ότι: «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Οι προτάσεις ουσιαστικά διευκρινίζουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει εθνότητα, αλλά μόνο ιθαγένεια, δηλαδή τον νομικό δεσμό του πολίτη με το κράτος.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του κυβερνώντος SDSM, Μουχαμέντ Ζεκίρι, προτείνει για το Αρθρο 2 παράγραφος 2 του Συνταγματικού Νόμου να αναφέρει: «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Δύο βουλευτές της Συμμαχίας των Αλβανών προτείνουν οι λέξεις «μακεδονική/πολίτης» να αντικατασταθούν από τη λέξη «πολίτης», δύο άλλοι Αλβανοί βουλευτές του κινήματος BESA ζητούν για το ίδιο άρθρο να διατυπωθεί πως «οι πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα έχουν την υπηκοότητα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Τέλος, βουλευτές της ομάδας των «οχτώ», οι οποίοι διαγράφηκαν από το VMRO-DPMNE όταν συντάχθηκαν με την κυβερνητική πλειοψηφία, ζητούν το Αρθρο 2 παράγραφος 2 να αναφέρει: «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Οι υπόλοιπες τροπολογίες αφορούν αιτήματα για την ενίσχυση της αλβανικής ταυτότητας. Η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων μπορεί να διαρκέσει μέχρι 12 ημέρες, ενώ θα ακολουθήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, η οποία σύμφωνα με τα ΜΜΕ θα ξεκινήσει στις 9 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί με τις τελικές ψηφοφορίες στις οποίες απαιτούνται 80 θετικές ψήφοι.

● Χθες βράδυ έγινε γνωστό ότι το VMRO αποφάσισε να αποχωρήσει οριστικά από τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εκλογολογίες... και τροπολογίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας