Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.8° 13.4°
1 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.7° 14.8°
1 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
91%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
100%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 13.9°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
82%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
54%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 14.5°
1 BF
81%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
0 BF
81%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
«Οι ορκωτοί λογιστές διαπίστωσαν πέραν κάθε αμφιβολίας τη μαύρη τρύπα στα χρηματικά διαθέσιμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία δεν είναι ούτε 1, ούτε 10 εκατομμύρια, αλλά 90 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ», τονίζει ο Π. Πολάκης | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Πού πήγαν τα λεφτά κ.κ. υπουργοί και διευθυντές;»

Μαύρη τρύπα 90 εκατομμυρίων ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007 - 2014 βρήκαν οι ορκωτοί λογιστές, στους οποίους είχε αναθέσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να διερευνήσουν τα οικονομικά του Κέντρου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Η έκθεση των ορκωτών λογιστών, η οποία σύμφωνα με τον αν. υπουργό κατατέθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή, «αποδεικνύει το μέγεθος της διαφθοράς που επικρατούσε στο ΚΕΕΛΠΝΟ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Οι ορκωτοί λογιστές διαπίστωσαν πέραν κάθε αμφιβολίας τη μαύρη τρύπα στα χρηματικά διαθέσιμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία δεν είναι ούτε 1, ούτε 10 εκατομμύρια, αλλά 90 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ», τονίζει ο Π. Πολάκης.

Συνεπώς ρωτάει ο αν. υπουργός Υγείας:

«Πού πήγαν τα λεφτά κ.κ. Υπουργοί Υγείας της περιόδου 2007-2014;

Πού πήγαν τα λεφτά κ.κ. διευθυντές και μέλη Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ της περιόδου;

Σε ποιες offshore, σε ποιες βίλες, σε ποια κότερα, σε ποιες “διαφημιστικές” εκστρατείες, σε ποιους λογαριασμούς μαύρου προεκλογικού πολιτικού χρήματος κρύφτηκαν αυτά τα 90.000.000 €;»

Τον λόγο, καταλήγει, «για την υπόθεση της «Μαύρης Τρύπας» έχει πλέον η Δικαιοσύνη, η οποία πρέπει τάχιστα να ολοκληρώσει τον διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών του ΚΕΕΛΠΝΟ και να αποδώσει τις ποινικές ευθύνες τόσο στη συμμορία του διοικητικού μηχανισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και στους πολιτικούς της προϊσταμένους».

Για το ίδιο θέμα έκανε σχετική δήλωση και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για την Εξεταστική στην Υγεία, Αντώνης Μπαλωμενάκης. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Οι τρεις ορκωτοί λογιστές που είχαν οριστεί (οι κ.κ. Δημήτριος Γιώγος, Νικόλαος Συκάς και Νικόλαος Χούντας) στην πολυσέλιδη έκθεσή τους επισημαίνουν την ύπαρξη μεγάλων αποκλίσεων ανάμεσα στα υπόλοιπα ταμειακών διαθεσίμων, που αναγράφονται στους απολογισμούς και στα υπόλοιπα των χρηματικών διαθεσίμων, όπως τα τελευταία προκύπτουν από τις ενημερώσεις των τραπεζών σχετικά με την κίνηση των λογαριασμών του ΚΕΕΛΠΝΟ.

»Προκειμένου για τα έτη 2008-2013 η απόκλιση αυτή σε σχέση με τα πραγματικά χρηματικά διαθέσιμα ανέρχεται σε 89.229.474 €.

Οι πραγματογνώμονες δεν εκφράζουν γνώμη για τη φύση ή τον τρόπο σχηματισμού της διαφοράς αυτής, εξαιτίας, όπως τονίζουν, του ανεπαρκούς τρόπου κατάρτισης των απολογισμών και της έλλειψης παραστατικών στοιχείων για την επιβεβαίωση των εσόδων και εξόδων.

»Στην έκθεση σχολιάζεται αρνητικά ο τρόπος λογιστικής οργάνωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την εξεταζόμενη περίοδο 2007-2014. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία καταγραφής και παρακολούθησης των εισπράξεων και πληρωμών του ΚΕΕΛΠΝΟ, «δεν γινόταν με τρόπο που να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία τους, η πληρότητα παρουσίασης, η ακρίβειά των, η συμφωνία με τα λογιστικά βιβλία». Επίσης ότι λόγω του τρόπου παράθεσης «δεν είναι δυνατός ο έλεγχος των εγγραφών με τη σύγκριση των παραστατικών είσπραξης και πληρωμής κάθε μιας χρήσης».

»Τελικό συμπέρασμα των Πραγματογνωμόνων είναι ότι οι ισολογισμοί 2007-2014 «δεν είναι αξιόπιστοι, ούτε έχουν συνταχθεί με ακρίβεια και πληρότητα».

Αντίδραση από Μαξίμου

Αντίδραση για το θέμα υπήρξε αργά χθες το απόγευμα από το μέγαρο Μαξίμου. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «από την έκθεση των ορκωτών λογιστών για τον εντοπισμό διαφορών στους ετήσιους απολογισμούς που κατέθετε το ΚΕΕΛΠΝΟ στο υπουργείο Υγείας για την περίοδο 2007-2014, διαπιστώθηκε ότι 90 εκατομμύρια έκαναν φτερά.

»Είναι πλέον εμφανές τόσο από τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτή την έκθεση, όσο και από όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας από την πρώτη ημέρα σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής ότι κάποιοι έχουν πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες και οφείλουν να απολογηθούν τόσο στον ελληνικό λαό όσο και στη Δικαιοσύνη.

»Με το να φωνασκούν καλεσμένοι σε φιλικά τους ΜΜΕ και να σωπαίνουν όταν υπάρχουν αποκαλύψεις δεν θα καταφέρουν να αποσείσουν τις ευθύνες τους».

  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Πού πήγαν τα λεφτά κ.κ. υπουργοί και διευθυντές;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας