Για κίνηση «φτηνού αντιπερισπασμού με στόχο την πρόκληση εντυπώσεων και τη συγκάλυψη του πρωτοφανούς σκανδάλου» κάνει λόγο το Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από την προανακριτική για την πολύκροτη υπόθεση της Novartis σημειώνοντας πως «ό,τι και αν μηχανευτεί η ΝΔ και ο πρόεδρος της κύριος Μητσοτάκης ένα είναι βέβαιο».
Το Μαξίμου εξηγεί ότι «η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει με σεβασμό στους συνταγματικούς και δικονομικούς κανόνες ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων και να λογοδοτήσουν για την κατάχρηση εξουσίας και την διασπάθιση δημόσιου χρήματος».
Το Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού υπογραμμίζει δε πως «η Ν.Δ. υπό το βάρος των καταιγιστικών αποκαλύψεων στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis το βάζει στα πόδια από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης αφού κατανοεί ότι η υπερασπιστική της γραμμή καταρρέει και ο κλοιός σφίγγει για όσους θέλει να προστατεύσει από τις συνέπειες του νόμου».
Σημειώνει ότι «η προαναγγελθείσα και προμελετημένη αποχώρηση της ΝΔ και όσων την ακολούθησαν είναι άλλη μια κίνηση φτηνού αντιπερισπασμού με στόχο την πρόκληση εντυπώσεων και τη συγκάλυψη του πρωτοφανούς σκανδάλου» και πως «η άτακτη και απροσχημάτιστη φυγή της ΝΔ από την συνταγματικά επιτασσόμενη διαδικασία της προκαταρκτικής επιτροπής έρχεται μετά την αποτυχία της να δημιουργήσει άσκοπη χρονοτριβή και καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την διαλεύκανση της υπόθεσης».
Από την άλλη πλευρά, λίγη ώρα αφότου η Ν.Δ. είχε «διακόψει τη συμμετοχή της» στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, o εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάκης Βορίδης, υποστήριξε ότι η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να αναπέμψει την υπόθεση για τη Novartis στη δικαιοσύνη διότι η δικαιοσύνη διαβίβασε και γι΄αυτό έστειλε η κ. Τουλουπάκη την υπόθεση, κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι ολοκληρώνει το σχεδιασμό της σκευωρίας ώστε να αιωρούνται οι κατηγορίες για τα πολιτικά πρόσωπα.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. δήλωσε δε το εξής: Εάν κάποιος προχωρά στο δρόμο με τον κ. Φρουζή, έχουμε αξιόποινη πράξη; Όχι. Θα λέγαμε ότι εξαλείφθηκε το αξιόποινο του περπατήματος; Όχι. 'Αρα πρέπει να έχω μια πρώτη κρίση ότι υπάρχει παράνομη πράξη. 'Αρα η επιτροπή, έπρεπε να κάνει πρώτα έλεγχο ουσίας, να έκρινε πρώτα ότι ενδεχομένως υπάρχει παράνομη πράξη και παρά την κρίση περί αξιοποίνου να έκρινε τότε, ανάλογα με τον χρόνο τελέσεως, εάν υπάρχει ζήτημα εξάλειψης αξιοποίνου ή όχι».
Ακόμη, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, εκτίμησε ότι «αποδεικνύεται φιάσκο όλη η διαχείριση της κυβερνητικής πλειοψηφίας». «Εμείς θεωρούμε ότι με την εντολή που έδωσε η ολομέλεια, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης έχει αρμοδιότητα να εξετάσει στην προκαταρκτική διαδικασία, όλα εκείνα τα στοιχεία που οδηγούν στην διαλεύκανση της ενδεχόμενης ή μη, τέλεσης των αδικημάτων», είπε.
Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου πρόσθεσε ότι η πρόταση της πλειοψηφίας να εξεταστεί τώρα η αρμοδιότητα της επιτροπής, δεν έχει βάση, διότι πρέπει πρώτα να εξεταστούν τα αδικήματα, και ότι η επιτροπή πρέπει να καλέσει πρώτα μάρτυρες, ώστε να εισφέρουν στοιχεία και να διαπιστωθεί εάν κατά το χρόνο άσκησης της θητείας του κάθε πολιτικού προσώπου, υπήρξε ταύτιση ή σύνδεση με πρόσωπα.
Πρόσθεσε ότι η πρόταση που έκανε σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία να κληθούν τα πολιτικά πρόσωπα να εκφέρουν γνώμη περί της αρμοδιότητας της επιτροπής, βρίσκει εντελώς αντίθετη τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, διότι οι αναφερόμενοι δεν καλούνται μόνο για την αρμοδιότητα - κάτι που είναι νομικά παράλογο - αλλά και για παροχή εξηγήσεων, προτού να έχει προχωρήσει ουσιαστικά η διαδικασία.
«Δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει ποσώς η γνώμη των δέκα πολιτικών προσώπων, για το εάν έχουμε αρμοδιότητα ή όχι», δήλωσε νωρίτερα ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και συμπλήρωσε πως «εάν όντως η κυβέρνηση έδινε βάρος στη γνώμη των 10 πολιτικών προσώπων που έχει παραπέμψει, τότε δεν θα τους είχε παραπέμψει, διότι και οι 10 είπαν στην Ολομέλεια ότι δεν έχουν καμία σχέση με το σκάνδαλο».
«Η κυβέρνηση οδηγεί σε ευθανασία αυτή την επιτροπή μέσω Θήβας», είπε επίσης ο Γιώργος Αμυράς για να προσθέσει: «Εμείς αποχωρούμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουμε φόντο, ταπετσαρία σε αυτό το φτηνό πολιτικό κόλπο. Έως αυτή τη στιγμή δεν μας έχει πει η πλειοψηφία την άποψή της για το εάν έχει αρμοδιότητα ή όχι η επιτροπή. Είναι δυνατόν; Ακόμη δεν ξέρει; Δηλαδή, εάν απόψε πάρει ο Τσίπρας τηλέφωνο τον κ. Παρασκευόπουλο, τι θα του πει; πρώτα να ακούσω τους 10 δέκα και μετά θα σας απαντήσω;».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας