Την «πίτα» των Βαλκανίων θα διερευνήσει για λογαριασμό της Ε.Ε. ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την επίσκεψή του σε έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που αρχίζει από αύριο και τελειώνει την ερχόμενη Παρασκευή, συνοδευόμενος από τον Αυστριακό επίτροπο (διεύρυνσης) Γιοχάνες Χαν και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα βρεθεί αύριο στην ΠΓΔΜ, επόμενος σταθμός του είναι η Αλβανία και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο και θα τερματίσει την περιοδεία του στη Σόφια, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση που οργανώνει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπερίσοφ με τους ηγέτες των «6».
Αναφερόμενος στην εξαήμερη επίσκεψη του Ζ.-Κ. Γιούνκερ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, εξήρε «τη σημασία που έχουν για την Ευρώπη τα Βαλκάνια από γεωπολιτικής αλλά και πολιτικής πλευράς». Αλλωστε, στις 17 Μαΐου έχει προγραμματιστεί σύνοδος κορυφής στη Σόφια μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Η συγκυρία
Το ενδιαφέρον των Βρυξελλών για τα Βαλκάνια, το οποίο φυσικά αναζωπυρώνει το ΝΑΤΟ, οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, πολιτικούς και οικονομικούς. Ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει στις 6 Φεβρουαρίου ότι «δεν θα υπάρξει επιπλέον διεύρυνση προς τις χώρες των Βαλκανίων χωρίς να έχουν επιλυθεί εκ των προτέρων, πριν από οποιαδήποτε ένταξη, τα προβλήματα που αφορούν τα σύνορα».
Για να προσθέσει: «Είναι λάθος να υποστηρίζει κανείς ότι εγώ ή η Επιτροπή είπαμε ότι μέχρι το 2025 η ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου οφείλει να έχει ρυθμιστεί. Είναι μια ενδεικτική χρονολογία».
Η Ε.Ε. άρχισε τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Σερβία στις αρχές του 2014 και με το Μαυροβούνιο το 2012, η Αλβανία προετοιμάζεται να μπει και αυτή στον «χορό», ενώ η Κομισιόν έχει προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, αλλά το όλο θέμα έχει παγώσει στο Συμβούλιο Υπουργών λόγω των ελληνικών αντιρρήσεων στο ζήτημα του ονόματος.
Τώρα είναι έτοιμη να επαναλάβει την πρότασή της στη χώρα βλέποντας ότι κάτι κινείται μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων και απόδειξη είναι οι αισιόδοξες δηλώσεις του Γ. Χαν.
Μεγάλη... πίτα
Το βλέμμα, όμως, της Ε.Ε. στρέφεται για τα καλά στα Βαλκάνια όχι μόνο για γεωπολιτικούς λόγους, αλλά και για οικονομικούς. Πρόκειται για χώρες με σχεδόν «παρθένες» αγορές και με διαρθρωτικές «ελλείψεις» που οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδίως της Γερμανίας και της Γαλλίας, είναι έτοιμες να αναλάβουν με κατάλληλες «επενδύσεις» και χαμηλό εργοδοτικό κόστος.
Η πίτα, λοιπόν, είναι έτοιμη να μοιραστεί, όπως έγινε μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Μην ξεχνάμε ότι η Ε.Ε. είναι πρώτα απ’ όλα business...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας