Με σκληρή παρτίδα σκάκι μοιάζει η υπόθεση της προσπάθειας διαλεύκανσης του σκανδάλου Novartis και της απονομής δικαιοσύνης για τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Κάθε κίνηση στο πολιτικό επίπεδο μπορεί να «αποκρουστεί» με μια άλλη, γι’ αυτό και όλες οι πλευρές –πλην των γνωστών έξαλλων προσώπων– κρατούν πολύ προσεκτική στάση στις δημόσιες δηλώσεις τους.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, να καταλογιστούν οι αναλογούσες ευθύνες στα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και να μη «συρθεί» η υπόθεση για πολύ καιρό, αποφεύγοντας έτσι τη σημερινή νοσηρή κατάσταση, στην οποία οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί μιλούν για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Ενδεικτική ήταν, άλλωστε, φράση ανώτατης πηγής της Ν.Δ. «Η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής είναι δεδομένη, τώρα όμως έχουμε και πολωνοποίηση» σχολίασε και συμπλήρωσε πως πρόκειται για «ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη».
«Οταν δεν έχουμε διάκριση εξουσιών, δεν έχουμε κράτος δικαίου» ανέφερε. Πηγές του Μαξίμου απάντησαν ως εξής: «Οι αναφορές σε “πολωνοποίηση”, σχέδια εξόντωσης, σκευωρίες και “κουκουλοφόρους” μάρτυρες μοναδικό στόχο έχουν τον εκφοβισμό της Δικαιοσύνης και των θεσμών. Το μόνο όμως που καταφέρνουν είναι να επιβεβαιώνουν τον πανικό τους και να αυτοεξευτελίζονται».
Χτες συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, προκειμένου να εξετάσει τα δεδομένα του σκανδάλου και να καθορίσει τη στάση της κυβερνώσας παράταξης στη Βουλή. Το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο και αναγκάζει την κυβερνώσα παράταξη να κινηθεί στο άμεσο μέλλον «βήμα βήμα». Η εκδοχή που φαίνεται να προκρίνεται είναι αυτή της σύστασης προανακριτικής επιτροπής, που θα αναζητήσει τις ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων. Σήμερα είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, αν η Βουλή αποφασίσει προκαταρκτική εξέταση, ορίζει από τα μέλη της δωδεκαμελή επιτροπή για τη διενέργειά της και την προθεσμία μέσα στην οποία οφείλει να υποβάλει το πόρισμά της και το σχετικό αποδεικτικό υλικό. Η επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, όταν αυτός διενεργεί προκαταρκτική εξέταση και μπορεί να καταλήξει στην άσκηση δίωξης κατά πολιτικών προσώπων.
Η προκαταρκτική αποφασίζει εάν θα παραπέμψει τους εξεταζόμενους σε Ειδικό Δικαστήριο με μέλη ανώτατους δικαστικούς. Στο πλαίσιο του Ειδικού Δικαστηρίου λειτουργεί παράλληλα Δικαστικό Συμβούλιο, που αποτελείται επίσης από ανώτατους δικαστικούς.
Τα διακυβεύματα
Οι κρίσιμοι παράγοντες είναι δύο: πρώτον, το ζήτημα της παραγραφής των αδικημάτων, όπου αναμένεται να διεξαχθεί σκληρός νομικός «πόλεμος» και, δεύτερον, η ανάδειξη από τις παράλληλες έρευνες για τα μη πολιτικά πρόσωπα νέων στοιχείων για τους εμπλεκόμενους πολιτικούς.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι με βάση τις κατηγορίες, παραγραφή αδικημάτων δεν ευσταθεί νομικά. Ωστόσο η διαχείριση του ζητήματος έχει και μια ισχυρή πολιτική χροιά: Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το επιχείρημα πως εάν οι εμπλεκόμενοι θεωρούν ότι είναι «καθαροί» και πως είναι θύματα «σκευωρίας», δεν υπάρχει τίποτε πιο απλό από το να παραιτηθούν των προνομίων του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που οι ίδιοι δημιούργησαν, και να αποδείξουν στο δικαστήριο την αθωότητά τους.
Πολλά βέβαια μπορεί να αλλάξουν εάν προκύψουν στην πορεία νέα στοιχεία για τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη δικογραφία του σκανδάλου Novartis. Αναλόγως της συγκυρίας που αυτά προκύψουν, ενδέχεται να έχουμε καταιγιστικές εξελίξεις και η διάρκεια της προανακριτικής επιτροπής να μην αναλωθεί σε λίγες συνεδριάσεις της.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασιστεί σε ποιους βουλευτές θα ανατεθεί το καθήκον να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της διαχείρισης της υπόθεσης στην προανακριτική επιτροπή. Η Κ.Ο. αναμένεται να συνεδριάσει τη Δευτέρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας