Το χθεσινό συλλαλητήριο για το Μακεδονικό, στο οποίο κυριάρχησαν ακροδεξιά και μισαλλόδοξα συνθήματα, ξεκαθάρισε το τοπίο στο πολιτικό σκηνικό. Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να κινείται δημοσίως με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα, ενώ σχεδιάζεται συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο του Φόρουμ στο Νταβός. Στον αντίποδα όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αγκάλιασε» ανερυθρίαστα το συλλαλητήριο. Παρά μάλιστα την κρισιμότητα του ζητήματος υιοθέτησε τη «γραμμή» της ακροδεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ., φοβούμενος τις διαρροές στα «δεξιά» του κόμματός του.
«Δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος “Μακεδονία” σε μια σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών». Με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε («Εθνος») πως το πλαίσιο προτάσεων που φέρεται να κατέθεσε ο Μάθιου Νίμιτς αποτελεί για την ελληνική πλευρά βάση για συζήτηση.
Ο πρωθυπουργός, παρά τον παραπειστικό τίτλο με τον οποίο διαφημίστηκε αρχικά η συνέντευξη («Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ»), ανέφερε για την ακρίβεια πως «μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ στους αρχαίους χρόνους, όπως δεν υπήρξε και έθνος Αθηναίων ή Σπαρτιατών» και πως η περιοχή κατοικήθηκε από πολλούς διαφορετικούς πληθυσμούς. Υπογράμμισε δε πως «σήμερα η ευρύτερη αυτή γεωγραφική περιοχή καταλαμβάνεται από τρία διαφορετικά κράτη. Υπό αυτήν την έννοια, είναι απολύτως ανιστόρητο και παράλογο κάποιοι να ζητούν την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας, και μάλιστα με την έννοια του εθνοτικού προσδιορισμού».
Οσον αφορά δε τους Βορειοελλαδίτες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως σέβεται τις ανησυχίες τους, ωστόσο τους κάλεσε «να εκτιμήσουν νηφάλια το τι προάγει το εθνικό συμφέρον και τι το υπονομεύει. Η μη λύση το υπονομεύει». «Αν υπάρξει ευκαιρία λύσης που θα αναιρεί αυτά τα αρνητικά δεδομένα που μας φόρτωσαν το 1992, τότε θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε», σημείωσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, δηλώνοντας («Εθνος») πως το 1992 «η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αλλά και η χώρα είχαν την ατυχία να έχουν ως υπουργό των Εξωτερικών τον κ. Σαμαρά, ο οποίος προτίμησε να οικοδομήσει την προσωπική πολιτική του καριέρα παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος».
«Ο Καμμένος είναι έντιμος άνθρωπος, δεν θα γίνει Σαμαράς», συμπλήρωσε και δήλωσε «βαθιά πεπεισμένος» πως «μια λύση εθνικά ωφέλιμη στο τέλος θα την ψηφίσουν πολύ περισσότεροι βουλευτές από όσους διαμορφώνουν σήμερα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «τη μια παίρνει αποστάσεις από τα συλλαλητήρια, την άλλη διαγράφει όσους αποτρέπουν τους βουλευτές του από το να συμμετέχουν» ξεπεράστηκε τελικά από την ίδια την πραγματικότητα.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε χτες για «εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο», που «αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων». Γνωστοποίησε πως ο ίδιος προσωπικά συμμερίζεται αυτή την ευαισθησία και συμπλήρωσε ότι δεν μπορούν «τα λίγα ακραία στοιχεία να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα αυτής της μεγάλης λαϊκής διαμαρτυρίας». Μίλησε δε για «μια διαμαρτυρία που εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και που, με τις πράξεις και τις παραλήψεις (sic) της, δείχνει ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα».
«Ρεσιτάλ» στο twitter
Είχε προηγηθεί «βροχή» αναρτήσεων του Αδώνιδος Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. «τιτίβιζε» συνεχώς στο twitter, καταφερόταν διαρκώς ενάντια στην ΕΡΤ επειδή δεν έδειχνε όσα πλάνα επιθυμούσε και σε σχόλιό του στην ιστοσελίδα της «Καθημερινής» έγραψε: «Ενα “Φωνή Λαού οργή Θεού” θα ήταν ίσως αρκετό μετά από ένα τέτοιο Συλλαλητήριο». Σημείωσε δε πως «η συνετή στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην καπελώσει μεν αλλά και να μην απέχει η Ν.Δ. από το σημερινό συλλαλητήριο, δίνει την ευκαιρία στην Παράταξή μας να κάνει αυτό που έκανε πάντα, να εκφράσει γνήσια και με μέτρο τις εθνικές ευαισθησίες».
Το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου στις δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. ήταν: «Ο κ. Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του για το σημερινό συλλαλητήριο απέδειξε ότι είναι ένας βαθιά αναξιόπιστος, ευθυνόφοβος και λαϊκιστής πολιτικός. Ευτυχώς για τη χώρα η κυβέρνηση που θα χειριστεί και αυτό το κρίσιμο θέμα, δεν έχει μάθει να φοβάται την ευθύνη, όταν είναι να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε όμως πως τη χθεσινή συγκέντρωση «καπηλεύτηκαν, και τελικά σ’ αυτήν κυριάρχησαν, στοιχεία φανατισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, με αισθητή την παρουσία της Χρυσής Αυγής», υπενθυμίζοντας τον εμπρησμό της κατάληψης «libertatia» και τον προπηλακισμό του βουλευτή, Κ. Ζουράρι.
«Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών επιθυμεί μια λύση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, απέναντι στους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς. Και τη λύση αυτή υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση, με αίσθημα εθνικής ευθύνης, χωρίς να υποκύπτει σε μικροκομματικούς υπολογισμούς, φραστικούς εξτρεμισμούς και εθνικιστικές κορόνες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας