Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.7° 16.9°
2 BF
65%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.4° 19.9°
4 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
21°C
22.7° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
52%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
49%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
0 BF
50%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
45%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.5° 21.5°
2 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19°C
20.8° 18.8°
5 BF
77%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.9° 17.2°
2 BF
64%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
5 BF
46%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
4 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.0° 18.9°
3 BF
61%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
84%
Χαλκίδα
Θύελλα
23°C
22.8° 22.8°
2 BF
37%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
62%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
0 BF
57%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Οι όποιες διαφωνίες του κυβερνητικού εταίρου δεν ανησυχούν το Μαξίμου, το οποίο εστιάζει στην απουσία σαφούς θέσης από τη Ν.Δ., η οποία επιδίδεται σε επικίνδυνους εθνικά τακτικισμούς και στην αναμενόμενη επιχείρηση δημιουργίας κλίματος στην κοινωνία | EUROKINISSI

Eπιφυλακή... χωρίς όνομα

«Ψυχραιμία αλλά και επαγρύπνηση». Αυτή είναι η προτροπή κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών προς όλες τις κατευθύνσεις με αφορμή την ανακίνηση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, που επανήλθε στη δημοσιότητα λόγω των τακτικισμών της Ν.Δ.

Αρμόδιοι επιτελείς της κυβέρνησης δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις δηλώσεις του επικεφαλής του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου (βλέπε σελ. 4), αλλά για το γεγονός πως φαίνεται να ξεδιπλώνεται μια συντονισμένη προσπάθεια τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και των «παράκεντρων» που επιχειρούν να «πριονίσουν» εκ των προτέρων τις όποιες προοπτικές επίλυσης του ζητήματος.

«Χρειάζεται ψυχραιμία, γιατί βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή και δεν έχει πέσει κανένα όνομα ακόμα στο τραπέζι. Σε έναν μήνα θα γίνουν οι πρώτες επαφές στη Νέα Υόρκη, και οι ισχυρές δυνάμεις δεν πιέζουν την Ελλάδα, αλλά την ΠΓΔΜ», αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη επιφορτισμένα με τη χάραξη της κυβερνητικής τακτικής.

Εστιάζοντας στην απουσία σαφούς θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι «παρ’ όλα αυτά, από τώρα η Ν.Δ. ξεκαθαρίζει ότι δεν θα συμφωνήσει σε καμία πρόταση που θα προτείνουμε και εξαρτά τη στάση της από το τι θα κάνει ένα μικρό κόμμα».

Πράγματι, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε χθες («Θέμα») πως περιμένει να δει την πρόταση της κυβέρνησης και απέκλεισε ουσιαστικά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Ν.Δ. σε κάποιου είδους πολυκομματική συνεννόηση, λέγοντας πως η Ν.Δ. «δεν θα ψηφίσει μια πρόταση που θα φέρει μεμονωμένα ένα κόμμα». Εξ ου και κάλεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «να μας πει με ποια θέση διαπραγματεύεται η κυβέρνηση», κατηγορώντας τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών πως «δεν έχει εθνική θέση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στην πρώην υπουργό Εξωτερικών πως «η κυβέρνηση έχει και τη βούληση αλλά και την ικανότητα να λύσει ένα πρόβλημα που κληροδότησε στη χώρα η δική της παράταξη».

«Μέχρι τότε, αναμένουμε να μας πει αν η θέση της σημερινής Ν.Δ. είναι αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση λύσης», κατέληξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιχειρώντας να αναδείξει την ανακολουθία των θέσεων της Ν.Δ., αλλά και των αντιφάσεων που επικρατούν εντός της ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επικοινωνιακοί φόβοι

Οι τακτικισμοί των κομμάτων είναι η μία πτυχή του ζητήματος. Η προτροπή κυβερνητικών στελεχών για «επαγρύπνηση» αφορά όμως το επικοινωνιακό περιτύλιγμα της όλης αντιπαράθεσης.

Χαρακτηριστικές ήταν οι επισημάνσεις σε εκτενές άρθρο που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο στην «Αυγή» με τίτλο «Ο Μεγαλέξανδρος της Ν.Δ. και το καταραμένο φίδι της ονομασίας των Σκοπίων». «Αυτές τις ημέρες, επίσης, θα κυκλοφορήσουν μέχρι και δημοσκοπήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, που θα δείχνουν –τι άλλο;– ότι η ελληνική κοινή γνώμη, σε απίστευτα υψηλά (μαϊμού;) ποσοστά δεν θέλει επίλυση του ονοματολογικού με τα Σκόπια», ανέφερε ο συντάκτης.

Υποστήριζε, ωστόσο, πως «η κυβέρνηση έχει ήδη στη διάθεσή της, για εσωτερική χρήση της, δημοσκοπήσεις που, αντίθετα με αυτές που θα κυκλοφορήσουν, δείχνουν ότι η ελληνική κοινή γνώμη, σε αρκετά υψηλά-ικανοποιητικά ποσοστά θέλει την επίλυση του προβλήματος με τα Σκόπια. Αντίθετα, μειοψηφεί, αν και με υψηλά ποσοστά, η τάση που δεν θέλει επίλυση του ζητήματος».

Την ίδια ημέρα δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση της MRB στη «Real News» σύμφωνα με την οποία το 81,9% των πολιτών που συμμετείχαν θεωρούν πως η Ελλάδα δεν πρέπει να δεχτεί καμία ονομασία που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Μπροστά σε όλα αυτά η κυβέρνηση θέλει –παρά το ρευστό βαλκανικό πεδίο– να αναπτύξει με το ξεκίνημα της νέας χρονιά μια σειρά πρωτοβουλιών εντός Ελλάδας ώστε να αναζητηθούν κοινοί τόποι για μια λύση που να «αντιστοιχεί στα μακρόχρονα συμφέροντα της χώρας, σε συμφέροντα σταθερότητας της περιοχής και να είναι μέσα στο ευρωπαϊκό πνεύμα», όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Η θέση πάντως της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αντικειμενικά συμβάλλει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε χθες πως η παράταξή του στηρίζει «μια λύση με χρήση έναντι όλων, εσωτερική και διεθνή (erga omnes), που θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, θα προηγείται του ονόματος Μακεδονία και συνεπώς δεν θα δημιουργεί βάση για αλυτρωτισμούς και διεθνείς παρεξηγήσεις».

  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Eπιφυλακή... χωρίς όνομα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας