Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
15°C
16.8° 13.4°
1 BF
83%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 14.2°
2 BF
83%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
75%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.1° 12.1°
1 BF
85%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.1° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.9° 13.8°
1 BF
72%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
1 BF
82%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
1 BF
80%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
54%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
1 BF
73%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
82%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.7° 11.8°
0 BF
93%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.5°
0 BF
77%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Στο κέντρο ο μεγάλος πρωταγωνιστής Ούρμας Ρέινσαλου, υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας, δεξιά ο Λούκας Πιέμπακ, υφυπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας, και ο Σουηδός Γκόραν Λίνμπλαντ, εμπνευστής του «αντικομμουνιστικού μνημονίου»

Χαμηλή συμμετοχή με... υψηλό αντικομμουνισμό

Κάθε άλλο παρά απομονωμένη ήταν τελικά η Ελλάδα και το υπουργείο Δικαιοσύνης της στο πεδίο της αντιπαράθεσης, που ξέσπασε με αφορμή το αντικομμουνιστικό «συνέδριο» στο Ταλίν της Εσθονίας. Μια αντιπαράθεση που ανέδειξε -με τις χθεσινές τοποθετήσεις των συμμετεχόντων- τη σκοταδιστική προσπάθεια συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων να ποινικοποιήσουν τον κομμουνισμό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετές χώρες επέλεξαν να μη νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους το «συνέδριο», πως τελικά η «φιέστα» συγκέντρωσε τους συνήθεις συμμετέχοντες και πως οι «μεγάλες-δυνάμεις» είχαν χαμηλή εκπροσώπηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εσθονικό υπουργείο Δικαιοσύνης, μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε διανείμει την πλήρη λίστα με τους συμμετέχοντες, ενώ εκπρόσωπος της εσθονικής προεδρία της Ε.Ε. σχολίασε στην «Εφ.Συν.» ότι «η εκδήλωση δεν αποτελεί στην πραγματικότητα εκδήλωση της προεδρίας».

Στις εκδηλώσεις, τη σχετική συνέντευξη Τύπου και το «συνέδριο», παρέστησαν τελικά μόνο εκπρόσωποι (ούτε καν οι ίδιοι οι υπουργοί) των υπουργείων Δικαιοσύνης της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Κροατίας. Ουσιαστικά οι χώρες της Βαλτικής και του Βίζεγκραντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συμμετείχαν καν αντιπρόσωποι από χώρες όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ενώ κράτη όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ολλανδία εκπροσωπήθηκαν μόνο στην «τελετή μνήμης για τα θύματα του ναζισμού και του σταλινισμού», που διοργανώθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας του Ταλίν.

Η ουσία των όσων ειπώθηκαν στο «συνέδριο» και τη συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Εσθονίας επιβεβαίωσαν πάντως ότι η απουσία Κοντονή ήταν απολύτως δικαιολογημένη.

Ο Εσθονός ομόλογός του, Ούρμας Ρέινσαλου, γνωστοποίησε αρχικά ότι θα απαντήσει γραπτώς στην επιστολή του Ελληνα υπουργού Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι «είμαστε αντιμέτωποι με το σημαντικό καθήκον της αποσαφήνισης και της αύξησης της ευαισθητοποίησης».

«Η επιστολή αυτή θα αιτιολογεί σαφέστατα γιατί τέτοιου είδους δραστηριότητες είναι ζωτικής σημασίας και αναγκαίες για το μέλλον μας καθώς και για τα εκατομμύρια των θυμάτων» συμπλήρωσε.

Ο Εσθονός υπουργός Δικαιοσύνης ήταν πάντως αποκαλυπτικός στις επόμενες εκφράσεις του. «Δεν είναι πολιτικό, αλλά αξιακό και νομικό ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ λίγο αργότερα έσπευσε να κάνει ιστορικά «άλματα» λέγοντας ότι «η συμφωνία μεταξύ Χίτλερ και Στάλιν της 23ης Σεπτεμβρίου 1939, να αφεθούν οι βαλτικές χώρες στη Σοβιετική Ενωση, τελικά διατηρήθηκε».

Ο Γκόραν Λίνμπλαντ, ο Σουηδός πρώην βουλευτής που πρωτοστάτησε στο «αντικομμουνιστικό μνημόνιο» του 2006 (βλέπε σελ. 4-5), ήταν εξαιρετικά αποκαλυπτικός: «Και τα δύο κείμενα, το “Mein Kampf” του Χίτλερ και τα γραπτά του Καρλ Μαρξ περιλαμβάνουν την ιδέα περί χρήσης του τρόμου, ώστε να κρατηθεί η δικτατορία στην εξουσία». Είπε πως «η κομμουνιστική ιδεολογία ήταν αυτή καθαυτή κακή, δεν ήταν κάτι που πήγε στραβά όταν υιοθετήθηκε».

Και κατέληξε να ισχυριστεί πως «οι κομμουνιστές στην Ελλάδα βρέθηκαν στην κυβέρνηση, αλλά ήταν λίγοι. Αν ήταν περισσότεροι, θα [οι Ελληνες] θα σκέφτονταν διαφορετικά».

Πιο ανησυχητική και χαρακτηριστική της εξίσωσης ναζισμού και κομμουνισμού ήταν πάντως η κοινή δήλωση των εκπροσώπων των υπουργείων Δικαιοσύνης της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης, που συναντήθηκαν χτες.

«Δεν έχει υπάρξει καμία διαδικασία αναζήτησης της αλήθειας και της δικαιοσύνης συγκρίσιμη με εκείνη που διεξήχθη από τη διεθνή κοινότητα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ενάντια στους δράστες των ναζιστικών εγκλημάτων για περισσότερα από 25 χρόνια από την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη» διαπίστωσαν οι υπουργοί.

Ο ίδιος ο Εσθονός υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε δε πως «είναι σημαντικό να έρθουν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι των εγκλημάτων αυτών», λέγοντας ότι θα ενταθεί η δράση του «Συμβουλίου για τη Διερεύνηση των Εγκλημάτων των Κομμουνιστικών Καθεστώτων».

Διεθνείς προεκτάσεις

Η απόφαση Κοντονή προκάλεσε έντονες συζητήσεις διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό της Εσθονίας. Η βουλευτής του Κεντρώου Κόμματος, Ούντεκι Λόονε, με επιστολή της εξέφρασε «την αληθινή ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό» της στον Ελληνα υπουργό μιλώντας για «αποτρόπαιο συνέδριο».

Επισήμανε δε πως η απόφασή της Αθήνας «υπενθύμισε τις αληθινές ευρωπαϊκές αξίες και έδωσε δύναμη σε όλους όσοι ανησυχούν για την αύξηση κλίματος ψυχρού πολέμου, σε όλους όσοι δεν ξεχνούν την Ιστορία και που γνωρίζουν ότι ο σοσιαλισμός και η ελευθερία μπορούν όχι μόνο να συνδυαστούν, αλλά ότι ο σοσιαλισμός είναι απαραίτητος για την ελευθερία».

Ο δε αντιπρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Δούμας, Λεονίντ Καλάσνικοφ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «σωστά αγνοούν οι Ελληνες την αντικομουνιστική διάσκεψη».

Σημειώνεται πως ο Γερμανός πρόεδρος, Στάινμαιερ, βρίσκεται στην Εσθονία, αλλα δεν συμμετείχε στις σχετικές «εκδηλώσεις μνήμης».

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Χαμηλή συμμετοχή με... υψηλό αντικομμουνισμό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας