Βαρουφακειάδας συνέχεια, αυτή τη φορά διανθισμένης με ολίγη Βενεζουέλα, ολίγο Πούτιν και Κινέζους. Μία (ακόμη) συνέντευξη του πρώην τσάρου της Οικονομίας για τα διαμειφθέντα το καλοκαίρι του 2015 πριν από το δημοψήφισμα, με αφορμή το βιβλίο του «Adults in the room» (στο «Πρώτο Θέμα») και ένα ρεπορτάζ (στον «Ελεύθερο Τύπο») επαναπυροδότησαν εν μέσω θέρους το πολιτικό σκηνικό.
Σημείο αιχμής, τα σχέδια που φέρεται να είχε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση, αλλά και την πρώτη περίοδο από τον Ιανουάριο του 2015 ώς το δημοψήφισμα του Ιουλίου, για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και το ευρώ.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μάλιστα, μοιάζει να προχωρεί ένα βήμα παραπέρα από τη Ν.Δ., η οποία, με αφορμή τα δύο δημοσιεύματα, επανέφερε το αίτημά της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ζητεί παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο. Οι «αποκαλύψεις», δε, από το βιβλίο του «Adults in the room» αυτή τη φορά, πάντα με τρεις μήνες καθυστέρηση από την κυκλοφορία του, αναφέρονται σε SMS (γραπτά μηνύματα μέσω κινητού) που αντάλλαξαν ο ίδιος με τον Αλ. Τσίπρα εν ώρα διαπραγμάτευσης με τον Β. Σόιμπλε.
Αν αληθεύουν, προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να συζητήσει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, αλλά με «τους καλύτερους δυνατούς όρους. Χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση». Ο δε Β. Σόιμπλε φέρεται να είχε προτείνει «time out» (μικρό διάλειμμα για επανασύνταξη), ώστε Βαρουφάκης και Τσίπρας να συζητήσουν αν αποδέχονταν την υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος με ταυτόχρονη έξοδο της Ελλάδας από τον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.
Ξανά... Βενεζουέλα
Το άλλο δημοσίευμα έρχεται ως συνέχεια από τον ίδιο συντάκτη εκείνου που αναφερόταν στο περίφημο ταξίδι του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Αρτεμίου στη Βενεζουέλα πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. Και «αποκαλύπτει», βάσει δηλώσεων υπουργού της Βενεζουέλας, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ότι από το 2013 ο Αλ. Τσίπρας είχε ζητήσει από τον Μαδούρο να διαμεσολαβήσει, προκειμένου να διασφαλίσει χρηματοδότηση από τη Ρωσία σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Η συνάντηση φέρεται να είχε γίνει στη Μόσχα, ήταν μυστική και η διαμεσολάβηση Μαδούρο ζητήθηκε διότι, σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε ο Αλ. Τσίπρας στην αντιπροσωπεία της Βενεζουέλας, Ρώσοι και Κινέζοι τού ζητούσαν «τρελά πράγματα για να τον στηρίξουν».
Τα δύο δημοσιεύματα αποτέλεσαν βούτυρο στο ψωμί της Ν.Δ. για να επαναφέρει το αίτημά της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Τα άλλα κόμματα, πλην ΚΚΕ, τη συνέδραμαν, επιτιθέμενα, όπως άλλωστε και η αξιωματική αντιπολίτευση, με σφοδρότητα στην κυβέρνηση. Η πρόταση για την εξεταστική απερρίφθη και πάλι, άνευ επαίνων, από την κυβέρνηση, αλλά με ευχές για «ξεκούραση και αναστοχασμό μήπως και δουν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας».
Στα λεγόμενα Βαρουφάκη η κυβέρνηση απαξίωσε να απαντήσει, εμμένοντας προφανώς στην προ ημερών ευχή του πρωθυπουργού για «καλές πωλήσεις» στο βιβλίο του. Συνέδεσε δε και πάλι την πρόταση με την απογοήτευση της Ν.Δ. από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο σχολιασμός της Ν.Δ. ήταν πως «αντί για το “τάιμ άουτ” που του πρότεινε ο κ. Σόιμπλε, οι Ελληνες σφύριξαν ήδη στον Αλ. Τσίπρα τη λήξη του παιχνιδιού».
«Η αλήθεια θα φανεί»
Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΠΑΣΟΚ φρονούν πως «ό,τι και να κάνει ο Αλ. Τσίπρας, στο τέλος η αλήθεια για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του θα αποκαλυφθεί. Και θα είναι ντάλα μεσημέρι».
Η ΔΗΜΑΡ συναινεί στην πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αλλά «από την ένταξη της χώρας στο ευρώ έως και την κρίσιμη περίοδο του 2015» και κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ότι δεν την αποδέχονται, διότι «επιδιώκουν απλώς να αποκρύψουν ευθύνες για το πώς έφθασε η χώρα στην κρίση και εν τέλει με το ένα πόδι εκτός ευρωζώνης».
Οι πολίτες πρέπει να μάθουν όλη την αλήθεια για εκείνη την καταστροφική περίοδο, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ποταμιού, ενώ η ανάρτηση του Στ. Θεοδωράκη στο twitter ήταν πως «τα 7 SMS Γιάνη - Αλέξη που αποκαλύπτονται, επιβεβαιώνουν ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γυρόφερναν τη δραχμή. Απλώς την τελευταία στιγμή φοβήθηκαν το Γουδί».
Οσο για τον Β. Λεβέντη: «Δεν ξέρω», είπε, «αν θα πρέπει να γίνει Ειδικό Δικαστήριο ή εξεταστική επιτροπή για τα όσα συνέβησαν τότε και για όσα μαρτυρεί σήμερα ο Βαρουφάκης. Πάντως τα πράγματα είναι θολά στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος είναι απογοητεύμενος, θέλει να γνωρίζει πού πάει η χώρα, τι προοπτικές υπάρχουν».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας