Yπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε χθες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά η λήψη αποφάσεων μπορεί να περιμένει τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή μετά το 2018.
Σε ομιλία της στο Ινστιτούτο Μπρέγκελ των Βρυξελλών με θέμα την παγκόσμια οικονομία, η Κρ. Λαγκάρντ, που συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Βερολίνο με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, έδωσε το στίγμα για τη θέση που θα υιοθετήσει το ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα κατά την εαρινή σύνοδο στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσινγκτον:
Λήψη ουσιαστικών μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, έστω αφήνοντας τις αποφάσεις για το μέγεθος της παρέμβασης μετά το 2018 που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, η επικεφαλής του ΔΝΤ αποσαφήνισε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα αποφασιστούν για την ελάφρυνση του χρέους «θα πρέπει να είναι κατανοητά».
Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να περιοριστούν σε έναν κατάλογο γενικόλογων μέτρων, αλλά να αναλάβουν σαφείς δεσμεύσεις. Ενα μήνυμα προς την ευρωζώνη ότι το ΔΝΤ δεν επιθυμεί «μια σειρά τεχνικών ελάφρυνσης του χρέους», όπως έγινε στη σύνοδο των 19 του περασμένου Μαΐου, αλλά συγκεκριμένες δεσμεύσεις και «τεχνικές λεπτομέρειες»...
Αναφερόμενη στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε ότι «εξετάζουμε το ενδεχόμενο παροχής κάποιας δανειοδοτικής βοήθειας» προς την Ελλάδα. Για να προσθέσει πως «βρισκόμαστε ακόμη στα μισά του δρόμου», εννοώντας τη λήψη τελικής απόφασης από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού που διευθύνει.
Σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου της ευρωζώνης στη Μάλτα, περιορίστηκε στη δήλωση ότι «η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ως προς τις μεταρρυθμίσεις». Στο σημείο αυτό αρνήθηκε ότι το ΔΝΤ ζήτησε την επιβολή πρόσθετης λιτότητας στην Ελλάδα. Απλώς ζήτησε την υλοποίηση των αποφάσεων που ελήφθησαν το 2016.
Τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ως προς τα εργασιακά, υποστήριξε ότι η θέση του ΔΝΤ αποσκοπεί στη μείωση των ανισοτήτων, με τη διατήρηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και τη σύνδεση του κόστους με την παραγωγικότητα. Τώρα, προειδοποίησε, θα πρέπει να νομοθετηθεί το πακέτο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Μάλτα.
Υπουργικό συμβούλιο
Πίσω στην Αθήνα, συνεδριάζει σήμερα το πρωί το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε μια συνολική αποτίμηση της συμφωνίας της Μάλτας, αλλά και να θέσει τους άξονες για τα επόμενα βήματα τόσο αναφορικά με την διαπραγμάτευση όσο και για την αναγκαία επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.
Παράλληλα τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη θεωρούν το χρονοδιάγραμμα των επόμενων διαπραγματεύσεων δεδομένο, εξ ου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε χτες (ΣΚΑΪ) ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προχώρησε πρόσφατα απλώς σε μια αόριστη δήλωση που επαναλαμβάνει την πάγια θέση της γερμανικής πλευράς.
«Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ορισθούν τώρα και θα εφαρμοσθούν μετά τη λήξη του προγράμματος» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επανέλαβε ότι τα μέτρα θα ψηφισθούν σχεδόν ταυτόχρονα ή λίγο πριν το Eurogroup. «Μιλάμε για διαφορά μιας ημέρας» διευκρίνισε.
Κυβερνητικές πηγές παρατηρούν πάντως ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε αδιέξοδο, που εκφράζεται με μια «εμμονή σε ανακρίβειες». Επισημαίνουν δε πως τα στοιχεία από την Εργάνη για την απασχόληση και η διαστρέβλωση των δηλώσεων Λαγκάρντ και Ευρωπαίων αξιωματούχων για το χρέος ακολουθούν απλώς τον κανόνα «Αλλάζω την πραγματικότητα για να στηρίξω το αφήγημά μου».
Συνάντηση Τσίπρα με τη Fraport
Με τη διοίκηση της Fraport Greece συναντήθηκε χθες ο πρωθυπουργός με την ευκαιρία της ανάληψης της διαχείρισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκε μια «δύσκολη πράγματι αλλά εν τέλει παραγωγική διαπραγμάτευση», καθώς «από την πλευρά μας θέλαμε να διασφαλίσουμε τις εργασιακές σχέσεις, τις θέσεις εργασίας, καθώς και τη διαρκή αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων».
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η εικόνα θα γίνεται όλο και καλύτερη» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η Fraport, με την «επένδυση πολύ σημαντικού μεγέθους, ύψους 1,234 δισ. ευρώ», στέλνει «ένα σπουδαίο μήνυμα, ένα σήμα και ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας