Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.6°
1 BF
53%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 13.8°
1 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 15.5°
1 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
16°C
16.6° 14.7°
2 BF
72%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
59%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
94%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.2° 16.7°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.4° 12.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
76%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
80%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
1 BF
91%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Τα αρχαία που βρέθηκαν στον Γαλαξία Θεσσαλονίκης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Τα αρχαία που βρέθηκαν στον Γαλαξία Θεσσαλονίκης

Ζητούν χώρο πρασίνου και αρχαιολογικών ευρημάτων

Οι κάτοικοι της περιοχής Γαλαξίας στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουν τον αγώνα τους για να μην οικοδομηθεί οικόπεδο στο οποίο βρέθηκαν προσφάτως αρχαιότητες

Σε πολλά επίπεδα συνεχίζεται ο αγώνας των κατοίκων της περιοχής Γαλαξίας στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μην οικοδομηθεί το οικόπεδο στη διασταύρωση των οδών Καρακάση και Ζαμπέλιου. Στο οικόπεδο βρέθηκαν εσχάτως και αρχαιότητες, την παραμονή των οποίων στο σημείο ζητούν οι κάτοικοι προκειμένου να δημιουργηθεί υβριδικός χώρος πρασίνου και αρχαιολογικών ευρημάτων. Το αίτημα αυτό κατέθεσαν οι περίοικοι την προηγούμενη εβδομάδα (10/12/2024) στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη προκειμένου ο δήμος να απευθυνθεί με τη σειρά του στο υπουργείο Πολιτισμού. Θυμίζουμε ότι για το συγκεκριμένο οικόπεδο, που προοριζόταν εδώ και χρόνια να γίνει χώρος πρασίνου, δεν διατέθηκαν ποτέ τα χρήματα για την απαλλοτρίωσή του και τώρα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανέγερσης οκταώροφης οικοδομής, στον χώρο που γνωρίζαμε στη Θεσσαλονίκη για δεκαετίες ώς το πάρκο του Γαλαξία.

Στη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή της οικοδομής βρέθηκαν αρχαιότητες, για τις οποίες όμως η αρμόδια υπηρεσία, στην 551η/29-11-2024 συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, εισηγήθηκε την απομάκρυνσή τους. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι «πρόκειται για τμήμα ενός ευρύτερου συγκροτήματος που η αρχαιολογική υπηρεσία δεν γνώριζε την ύπαρξή του, συμπληρώνει το αρχαιολογικό ψηφιδωτό της πόλης και υπάρχουν ενδείξεις ότι το συγκρότημα συνεχίζεται σε μεγάλη έκταση. Για όλους αυτούς τους λόγους αξίζει να συνεχιστεί η αρχαιολογική έρευνα και η ανάδειξή του».

Θυμίζουν λοιπόν ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μπορεί να κάνει χρήση της εμπειρίας που υπάρχει ήδη με προηγούμενες αντίστοιχες αποφάσεις, το 2013 για την περιοχή της Αντιγονιδών όσο και το 2020 στον Δήμο Παύλου Μελά. Οπότε, καταλήγουν, μπορεί να γίνει υβριδική απαλλοτρίωση με μερική ανάληψη της χρηματοδότησης από το υπουργείο Πολιτισμού. Οι κάτοικοι δηλώνουν στην «Εφ.Συν.» αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα προκειμένου να αποτρέψουν την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων της περιοχής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ζητούν χώρο πρασίνου και αρχαιολογικών ευρημάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας