Μια μεγάλη διήμερη κινητοποίηση με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων ενάντια στην καταστροφή των Αγράφων από εγκαταστάσεις αιολικών και με επίκεντρο το βουνό της Καζάρμας, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές της λίμνης Πλαστήρα και της Αργιθέας, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Το κάλεσμα για την κινητοποίηση στηρίχθηκε από 60 συλλογικότητες και πολιτιστικούς συλλόγους, τόσο από την ευρύτερη περιοχής της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας όσο και από άλλες περιοχές της χώρας. Το Σάββατο το πρωί, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία, με τη συμμετοχή περίπου 250 ατόμων, στην πόλη της Καρδίτσας, προκειμένου να καταδειχτεί ότι ο αγώνας για την προστασία των Αγράφων διαρκώς κλιμακώνεται και διευρύνεται, όσο τα σχέδια των εταιρειών, με τη στήριξη των αρμόδιων κυβερνητικών οργάνων, επιδιώκουν να καταστρέψουν κι άλλες βουνοκορφές, πλην εκείνης του Τυμπάνου Αργιθέας η οποία έχει ήδη καταστραφεί.
Το Σάββατο το απόγευμα, χωριά της περιοχής, όπως η Φυλακτή, το Νεοχώρι και ο Μπελοκομίτης, στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, γέμισαν από κόσμο. Στη Φυλακτή πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και συζήτηση, με τη συμμετοχή κατοίκων και αντιπροσώπων των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών, οι οποίοι χαιρέτισαν την κινητοποίηση. Ορειβατικές ομάδες και σύλλογοι πραγματοποίησαν το πρωί της ίδιας μέρας και ανάβαση στο Ντελιδίμι, με τη συμμετοχή πάνω από 100 ατόμων, ενώ άλλη ορειβατική ομάδα ανέβηκε στην επίσης απειλούμενη Καράβα.
Την Κυριακή, το βουνό της Καζάρμας κατακλύστηκε από κόσμο. Ανθρωποι ανέβαιναν επί ώρες προς την κορυφή και κατηφόριζαν προς τον Αγιο Νικόλαο Βλασίου όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, και προς τη Φυλακτή. Πάνω από 700 άνθρωποι συμμετείχαν σε αυτή την κινητοποίηση στο βουνό, η οποία αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες στον αγώνα για την προστασία των Αγράφων.
Καύσωνας
Οπως αναφέρει η Πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων, «με τη διήμερη αυτή κινητοποίηση, δόθηκαν πολλά μηνύματα και προς πολλές πλευρές. Δόθηκε το μήνυμα ότι ο αγώνας μας θα εντείνεται και θα δυναμώνει, όσο συνεχίζουν να επιχειρούν να καταστρέψουν τα δροσερά βουνά των Αγράφων, σε μια περίοδο που η χώρα μας θα μαστίζεται πλέον όλο και από δυσμενέστερους καύσωνες. Δόθηκε το μήνυμα ότι οι διώξεις που ασκούνται με διάφορους τρόπους απέναντι σε αγωνιζόμενους ανθρώπους δεν θα επιφέρουν τίποτα περισσότερο πέρα από την όλο και μεγαλύτερη συσπείρωσή μας. Δόθηκε το μήνυμα στα βαλλόμενα από την ερήμωση, την εγκατάλειψη και την πελατειακή “πολιτική” χωριά της περιοχής ότι το μέλλον δεν βρίσκεται σε ένα καταστροφικό πέρασμα κάποιων εταιρειών (οι γνωστοί “επενδυτές”), αλλά στην ανανέωση των τοπικών δραστηριοτήτων και στην ενδυνάμωση της επίσκεψης της περιοχής, μεταξύ άλλων, από πεζοπόρους και περιηγητές, δίχως να αλλοιώνεται ο τοπικός πολιτιστικός και κοινωνικός χαρακτήρας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας