Μια μικρή ανάσα αποτελεί για το δάσος της Δαδιάς η απόσυρση του επενδυτικού σχεδίου για τη δημιουργία αιολικού σταθμού στη θέση «Τρίκορφο», μέσα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Το θέμα είχε ξεσηκώσει πριν από περίπου έναν χρόνο θύελλα αντιδράσεων καθώς η εταιρεία, με τις ευλογίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προσπαθούσε να πάρει άδεια για την επένδυση σε σημείο όπου απαγορεύεται από τη νομοθεσία! Μάλιστα, ενώ έχουν περάσει επτά μήνες από τη φωτιά που κατέκαιγε για δυόμισι εβδομάδες, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος του δάσους, το υπουργείο δεν απέρριψε την επένδυση, αλλά χρειάστηκε να υπαναχωρήσει η ίδια η εταιρεία…
Σύμφωνα με την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, «πέρυσι, πριν από την καταστροφική φωτιά, είχαμε όλοι εκπλαγεί όταν εταιρεία ανάπτυξης έργων αιολικής ενέργειας υπέβαλε αίτηση για αδειοδότηση αιολικού σταθμού εντός του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Ακόμη περισσότερο είχαμε εκπλαγεί όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντί να απορρίψει την αίτηση, καθώς με κοινή υπουργική απόφαση δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών σταθμών εντός του Εθνικού Πάρκου, την έστειλε στις υπηρεσίες για γνωμοδότηση, αρχίζοντας έτσι τη διαδικασία αδειοδότησης.
Ο αιολικός σταθμός έλαβε αρνητικές γνωμοδοτήσεις από αρμόδιες υπηρεσίες (αλλά και θετικές) ενώ υπήρξαν και έντονες αντιδράσεις από πλήθος πολιτών, φορέων και οργανώσεων που εκφράστηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Τον Μάρτιο του 2024, η εταιρεία τελικά αναγκάστηκε να ζητήσει διακοπή της διαδικασίας αδειοδότησης και να αποσύρει το έργο της. Για έναν ολόκληρο χρόνο, το ΥΠΕΝ αναίτια καθυστερούσε να εκδώσει μια ομολογουμένως «εύκολη» απορριπτική απόφαση για αυτόν τον αιολικό σταθμό!
Οπως επίσης καθυστερεί, επτά και πλέον μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τον Εβρο και τη Ροδόπη, να λάβει απόφαση για τη χωροθέτηση των αιολικών σταθμών, αγνοώντας τα αιτήματα των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Και όλα αυτά εις βάρος της προστασίας των απειλούμενων πουλιών και των οικοσυστημάτων τους, αλλά και της εκφρασμένης ανάγκης των πολιτών για βιώσιμη ανάπτυξη της Θράκης και όχι ευκαιριακή!».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας