Τι έλειπε πραγματικά από τη Ζάκυνθο της κρίσης; Τι είχαν ανάγκη οι Ζακυνθινοί προκειμένου ν’ αντέξουν τις συνέπειες της λιτότητας που μαστίζει τη χώρα; Αν κρίνουμε από τις τοποθετήσεις τής νυν αλλά και της προηγούμενης δημοτικής αρχής, έχουν άμεσα την ανάγκη του φρέσκου θαλασσινού αέρα.
Το επόμενο ερώτημα, λοιπόν, είναι: Πού θα κληθούν οι Ζακύνθιοι ν’ απολαύσουν την πελαγίσια αύρα; Μα στην κεντρική πλατεία της πόλης φυσικά, που φέρει το όνομα του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ο οποίος, με αυτά που βλέπει να γίνονται στην πλατεία του τους τελευταίους μήνες, είναι απορίας άξιον πώς δεν έχει εγκαταλείψει ακόμα το βάθρο στο οποίο στέκεται…
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Η προηγούμενη δημοτική αρχή του Στέλιου Μποζίκη αποφάσισε ν’ αναβαθμίσει βιοκλιματικά την πλατεία Σολωμού μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ.
Το έργο έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση, με κωδικό 53, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων» 2007-2013, στον άξονα προτεραιότητας: «Αειφόρος ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων». Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 2.925.000 ευρώ. Μετά τη διαδικασία δημόσιου ανοιχτού διαγωνισμού και των εγκρίσεων και του προσυμβατικού ελέγχου από την ΕΕΤΑΑ Α.Ε., η οποία είναι και ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης της Πράξης, υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ζακύνθου και της αναδόχου εταιρείας (Ανταίος Τεχνικών Κατασκευών Α.Ε.).
Οταν σφίγγουν οι ζέστες
Το ποσό που υπολογίστηκε γι’ αυτή την ιστορία έφτασε το 1,5 εκατ. ευρώ και στόχος ήταν -πέρα από την αισθητική αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας- η δημιουργία βιοκλιματικών καναλιών αερισμού ώστε η πλατεία να «αερίζεται» καλύτερα και οι άνθρωποι που την επισκέπτονται να μη σκάνε από τη ζέστη, ιδίως το καλοκαίρι. Πώς γίνεται βέβαια μια πλατεία, που οι τρεις πλευρές της βλέπουν προς τη θάλασσα και το αγέρι έρχεται από το πέλαγος τσάμπα, να έχει καλύτερο αερισμό μετά τις εργασίες του 1,5 εκατ. ευρώ, κανείς δεν το ξέρει. Ούτε καν οι ίδιοι οι Ζακυνθινοί, οι οποίοι από την αρχή αυτής της ιστορίας λοιδόρησαν το έργο και τις δημαρχιακές επιλογές μέσα από τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης.
Το κυριότερο όμως είναι ότι κανείς δεν ξέρει πότε και αν θα τελειώσει το έργο. Ο επισκέπτης της Ζακύνθου σήμερα θα βρεθεί μπροστά σε μια πλατεία μέσα στα χώματα, με τσίγκους τριγύρω και με κανένα χρονοδιάγραμμα ή βεβαίωση αναφορικά με την περάτωση του έργου. Το μόνο σίγουρο είναι πως η πλατεία δεν πρόκειται να είναι έτοιμη έως τις 20 Αυγούστου, όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα παράδοσης από τον εργολάβο, και σίγουρα ούτε στις 24 του ίδιου μήνα, οπότε το νησί γιορτάζει και η περιφορά του Αγίου θα γίνει ανάμεσα στους τσίγκους.
Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά από πού θα βρεθούν οι πόροι αποπεράτωσης. Το μοναδικό ποσό το οποίο έχει εκταμιευθεί ανέρχεται στις 127.000 ευρώ και είναι ψίχουλα μπροστά στο συνολικό κόστος. Τούτων δοθέντων, ο εργολάβος σταμάτησε κάθε εργασία και η πλατεία θυμίζει πλέον βομβαρδισμένη περιοχή.
«Ατυχείς χειρισμοί»
Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε χθες με τον υφυπουργό Αθλητισμού και βουλευτή του νησιού, Σταύρο Κοντονή, ο οποίος μας είπε τα εξής: «Μέσα από μια σειρά ατυχών χειρισμών το έργο απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ τον Απρίλιο του 2014. Πρόκειται για ένα έργο με πολλά προβλήματα - κι εγώ προσπάθησα να το εντάξω ξανά στο ΕΣΠΑ, πράγμα το οποίο και έγινε, ώστε να βρεθούν κάποια χρήματα και η πλατεία να φτιαχτεί πάλι από την αρχή και να μην έχει αυτή την εικόνα της διάλυσης. Είναι καλοκαίρι, έχουμε τουρισμό, οι Ζακυνθινοί έβγαιναν το απόγευμα έξω και δροσίζονταν στην πλατεία χωρίς αυτή να έχει καμία ανάγκη βιοκλιματικής αναβάθμισης. Για το θέμα μάλιστα είναι ενήμερη και η Εισαγγελία Ζακύνθου γιατί κάποια στιγμή πρέπει να δούμε τι έχει συμβεί».
Πάγια θέση του κ. Κοντονή είναι «η ανάγκη αναθεώρησης της αρχικής μελέτης ώστε η πλατεία να επανέλθει στην αρχική μορφή της με πλακόστρωση και σωστό ηλεκτροφωτισμό. Οτιδήποτε άλλο και ειδικά αυτά τα περί μεταφοράς της θαλασσινής αύρας στην πλατεία αποτελούν πρόκληση για τους Ζακυνθινούς».
Το εντυπωσιακό είναι ότι η υπογραφή της σύμβασης με τον εργολάβο έγινε μόλις δέκα μέρες πριν αλλάξει η δημοτική αρχή και πριν παραδώσει ο κ. Μποζίκης τα ηνία του δήμου στον νυν δήμαρχο Παύλο Κολοκοτσά. Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πώς ο νυν δήμαρχος αποδέχθηκε το έργο χωρίς καν να το ελέγξει, την ώρα μάλιστα που δεν έλειπαν οι φωνές διαμαρτυρίας για την αναγκαιότητά του. Ακόμα και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο δεν έλειψαν κατά καιρούς οι φωνές για άλλα πρωτεύοντα ζητήματα του νησιού, όπως είναι η ελλιπέστατη οδοποιία, το τεράστιο πρόβλημα των σκουπιδιών και η υποβάθμιση αρκετών περιοχών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας