Χαρακτηριστικό του χάους είναι αυτό που αναφέρει ότι πέντε εκατομμύρια αγροί καταχωρισμένοι στα Γεωργικά Μητρώα, με ιδιοκτήτες γνωστών στοιχείων, δηλούμενα κάθε χρόνο στο Ε9 και έχοντας τον αντίστοιχο Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), τα οποία επιδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ, δεν υπάρχουν για το Ελληνικό Κτηματολόγιο
Πριν από τρεις εβδομάδες η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα γινόταν η ανάρτηση των αναθεωρημένων δασικών χαρτών προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν ενστάσεις. Σε πλήθος περιοχών οι χάρτες θα έπρεπε να αναρτηθούν στις 15 και τις 22 Ιανουαρίου, αλλά στις περισσότερες η ανάρτηση έγινε πολύ αργότερα ή ακόμα δεν έχει συντελεστεί.
Οσοι πολίτες τηλεφωνούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο, πέφτουν σε τοίχο καθώς ακούν την απάντηση ότι «δυστυχώς οι Διευθύνσεις Δασών στέλνουν συνεχώς διορθώσεις και εμείς δεν μπορούμε να ανεβάζουμε και να κατεβάζουμε τα αρχεία τους». Στην ερώτηση πότε θα αναρτηθούν τα αρχεία αυτά, η απάντηση είναι «δυστυχώς δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε ακριβώς».
Στο ίδιο θέμα αναφέρονται σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλούν για «επιτελικό μπάχαλο» επειδή δεν τηρήθηκε το πρόγραμμα αναρτήσεων, καθώς «κάποιες αναρτήσεις που είχαν ανακοινωθεί δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει και όπου έχουν αναρτηθεί με καθυστέρηση διαπιστώνεται πληθώρα λαθών και ατελειών». Οι βουλευτές θέτουν επίσης τα σοβαρά προβλήματα ανισοτιμίας μεταξύ των πολιτών, καθώς σε άλλους δίνεται δυνατότητα να καταθέσουν αντιρρήσεις μετά την ανάρτηση του χάρτη και σε άλλους αφαιρεί την ίδια δυνατότητα για μη αναμορφωμένα τμήματα του δασικού χάρτη.
Εικόνα χάους όμως μεταδίδεται και για το Εθνικό Κτηματολόγιο με ενδεικτικά τα όσα ανέφερε σε επιστολή του προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Σύνδεσμος Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου (ΣΕΓΕΚ). Η μεταβίβαση της αρμοδιότητας από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έγινε με προφανή στόχο να κερδίσει η κυβέρνηση πολιτικό χρόνο. «Πίστωση χρόνου» άλλωστε ζήτησε και ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Στύλιος μιλώντας το Σάββατο σε τηλε-συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ υποσχόμενος λύσεις μέσω ψηφιακοποίησης.
Πάντως ο ΣΕΓΕΚ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο μέσος όρος συλλογής δηλώσεων εμπραγμάτων δικαιωμάτων στη χώρα βρίσκεται ακόμα στο 65%», ενώ κατ’ αναλογία προς τα προηγούμενα προγράμματα η συλλογή δηλώσεων θα έπρεπε να έχει φτάσει το 90%. Προτείνει επίσης να ισχύσει οριζόντια παράταση 5 μηνών λόγω της πανδημίας και τα κλιμακωτά χαμηλά αντί για τα αυξημένα πρόστιμα για όλες τις δηλώσεις ιδιοκτησίας.
Χαρακτηριστικό του χάους είναι αυτό που αναφέρει ότι πέντε εκατομμύρια αγροί καταχωρισμένοι στα Γεωργικά Μητρώα, με ιδιοκτήτες γνωστών στοιχείων, δηλούμενα κάθε χρόνο στο Ε9 και έχοντας τον αντίστοιχο Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), τα οποία επιδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ, δεν υπάρχουν για το Ελληνικό Κτηματολόγιο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας