Σε μια εποχή που προκλήθηκε μια άνευ προηγουμένου ένταση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να οξύνονται με αφορμή τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και με το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για τον έλεγχο της περιοχής να προκαλεί γεωπολιτική ανάφλεξη, μια νέα, κοινή πρωτοβουλία περιβαλλοντικών οργανώσεων από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Πρόκειται για την πρωτοβουλία που τιτλοφορείται «Μας σκάβουν τον λάκκο» στην οποία συμμετέχουν 57 περιβαλλοντικές οργανώσεις από τις τρεις χώρες και 11 από άλλες χώρες, που στην ουσία αποτελεί μια συνεργασία ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο. Εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας πραγματοποίησαν χθες διαδικτυακή συνέντευξη προτάσσοντας το κοινό συμφέρον των λαών της περιοχής και του πλανήτη για σταμάτημα των εξορύξεων και αποτροπή μιας πολεμικής ανάφλεξης στην Ανατολική Μεσόγειο για τον έλεγχο των κοιτασμάτων.
«Η υποκρισία τους δεν έχει προηγούμενο. Από τη μια, οι χώρες μας συμμετέχουν σε διεθνείς διασκέψεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προωθούν βιομηχανικής κλίμακας ΑΠΕ από τη μικρότερη βραχονησίδα μέχρι τις απάτητες βουνοκορφές που καταστρέφουν και τα τελευταία οικοσυστήματα και τα πλασάρουν αυτά ως “πράσινες” επιταγές για την προστασία του κλίματος.
Από την άλλη, οι ίδιες χώρες προσπαθούν να πάρουν μερίδιο κερδών από τον μεγαλύτερο υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed και λίγο έλειψε να προκαλέσουν πολεμική σύρραξη για τον έλεγχο των ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε η Εμμανουέλλα Τερζοπούλου.
«Υπάρχουν όμως κάποιοι που πράγματι θα κερδίσουν ευημερία από την εκμετάλλευση των αποθεμάτων. Το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό μοντέλο δεν αφήνει αμφιβολίες ότι αυτοί δεν θα είναι οι λαοί αλλά οι πολυεθνικές του πετρελαίου, η πολεμική βιομηχανία και τα συμφέροντα που υπηρετούν οι μεγάλες δυνάμεις αλλά και μικρές τοπικές δυνάμεις της περιοχής. Είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους και τη φύση ως πηγή κέρδους, είτε αυτό επιτυγχάνεται με δημιουργία ψυχροπολεμικού κλίματος είτε με θερμά πολεμικά επεισόδια. Γι’ αυτό ενώνουμε τις φωνές μας για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη των εξορύξεων και του πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο», επεσήμανε.
«Ζούμε στην ίδια γεωγραφική περιοχή και έχουμε κοινά συμφέροντα. Στη φύση δεν υπάρχουν σύνορα, δεν υπάρχουν αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. Τα ζωντανά που εξοντώνονται, η βάση της θάλασσας που καταστρέφεται, το κλίμα που θερμαίνεται, το νερό που μολύνεται, η γη που παράγει όλο και λιγότερα αγαθά είναι όλα αποτελέσματα αυτών των οικοκτονικών σχεδίων που δεν αναγνωρίζουν σύνορα και άρα πρέπει να καταπολεμηθούν διεθνιστικά» ανέφερε ο Onur Yilmaz από την Τουρκία.
Για τις διερευνητικές
Σε ό,τι αφορά την πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας μετά το 2016, είτε συμφωνήσουν είτε όχι, «δεν βγαίνει από τέτοιες συναντήσεις κανένα άλλο αποτέλεσμα από περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος» επεσήμανε ο ίδιος. «Αυτοί που μας καταδικάζουν στην ανεργία και πείνα, οδηγώντας τις χώρες μας σε οικονομική δυσχέρεια, είναι αυτοί που μέσω αερίου και πετρελαίου ακολουθούν μία πολεμοχαρή πολιτική. Γι’ αυτό καλούμε όλους σε κοινό αγώνα. Οπως συνέβη και στον σεισμό τον Οκτώβρη, θα απαλύνουμε τις πληγές μας μαζί. Θα κάνουμε τα λόγια πράξη και θα αγωνιστούμε από κοινού στις μόνιμες δομές που θα δημιουργήσουμε και στις καμπάνιες που θα διεξαγάγουμε».
«Στην Κύπρο, ένα ενεργειακά απομονωμένο νησί, το ορυκτό αέριο παρουσιάζεται ως ένας τρόπος για να βγούμε από την εξάρτησή μας στην εισαγωγή του θεωρητικά πιο ρυπογόνου μαζούτ και, άρα, ταυτόχρονα να μειώσουμε τους ρύπους μας. Θεωρητικά πιο ρυπογόνο, γιατί πολύ βολικά οι κυβερνήσεις επιλέγουν να μετρούν τις εκπομπές ορυκτού αερίου μόνο για τη διαδικασία της καύσης. Αυτό δεν αποθαρρύνει τον κ. Αναστασιάδη να ανακοινώνει ότι η χώρα μας θα λάβει ηγετικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην έρευνα για την κλιματική αλλαγή», ανέφερε η Μυρτώ Σκουρουπάθη, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας από την Κύπρο.
«Εκτός από την κλιματική αλλαγή, η εξόρυξη ορυκτού αερίου γύρω από την Κύπρο θέτει και το φυσικό περιβάλλον σε τεράστιο κίνδυνο. Τα κύρια οικόπεδα εξόρυξης βρίσκονται στην περιοχή του υποθαλάσσιου όρους “Ερατοσθένης”, που κατά τ’ άλλα είναι απαγορευμένη περιοχή αλιείας με τράτες και σε προτεραιότητα για τη λίστα με τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές Μεσογειακού Ενδιαφέροντος. Είναι ξεκάθαρο ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της εξόρυξης υδρογονανθράκων υπερτερούν των οποιωνδήποτε οφελών τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ποιότητα της ζωής όσων διαμένουν στο νησί. Παράλληλα, είναι το μήλον της Εριδος για τα αντικρουόμενα συμφέροντα των κυβερνώντων της περιοχής», επεσήμανε η Μυρτώ Σκουρουπάθη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας