Τρίτο πρόστιμο για τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, αλλά ουδέν νεώτερον για ποινικές ευθύνες... Με αφορμή πρόστιμο 192.000 ευρώ στον ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) κι ενώ εκκρεμεί προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για ρύπανση περιβάλλοντος, ο επικεφαλής των Οικολόγων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, ζητάει τη λήψη άμεσων μέτρων.
Νέες πολιτικές οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων από την κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση και όχι πρόστιμα που τελικά πληρώνουν οι πολίτες, προτείνει η Οικολογία-Αλληλεγγύη, με αφορμή την απόφαση του περιφερειάρχη που επέβαλε πρόστιμο 192.583 ευρώ στον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, γιατί παραβίασε την περιβαλλοντική νομοθεσία και την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Το έγγραφο διαπιστώνει, από 2-3-2015, συνολικά εννέα(!) παραβάσεις, που άρχισαν σχεδόν ταυτόχρονα με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:
■ Η κατασκευή και η λειτουργία εγκαταστάσεων χωρίς μελέτη και έγκριση από τις αδειοδοτούσες υπηρεσίες.
■ Οι αλλαγές των βασικών χαρακτηριστικών του έργου χωρίς έγκριση της ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ και νέα ΑΕΠΟ.
■ Οι υπερβάσεις των ρύπων στα υγρά απόβλητα που εξέρχονται εκτός ΧΥΤΑ.
■ Οι κατ’ εξακολούθηση διαρροές στραγγισμάτων.
■ Η μη πραγματοποίηση προγράμματος παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων.
■ Η μη προσκόμιση της Αδειας Λειτουργίας και Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων λατομείου ή δανειοθαλάμου προμήθειας εδαφικού υλικού.
«Τα πρόστιμα δεν αποτελούν λύση, αφού τα πληρώνουν πάλι οι πολίτες κι όχι αυτοί που διαχειρίστηκαν τα κοινοτικά και εθνικά κονδύλια», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και κατήγγειλε ότι «εδώ υπάρχουν και ποινικές ευθύνες». Πρότεινε δε, άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που πρέπει να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας:
● Να υποχρεωθεί ο ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκάλεσαν οι αστοχίες (λιμνοδεξαμενή διασταλαζόντων, συλλογή βιοαερίου, επέκταση βιολογικού, αποκατάσταση κυττάρου Α3).
● Να εξεταστεί η δυνατότητα μη απόρριψης απορριμμάτων για λίγες βδομάδες, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα στεγανοποίησης της (προβληματικής) κυψέλης 3.
● Να επανεξεταστεί το μοντέλο διαχείρισης που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα και αντίκειται στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Πάγωμα και επανεξέταση των συμβάσεων για τα εργοστάσια. Να ολοκληρωθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός, αφού ζητηθεί να εκπονηθούν αρχικά οι Τοπικοί-Δημοτικοί Σχεδιασμοί, ώστε να γίνει με συγκεκριμένα στοιχεία και για την ποιότητα και για την ποσότητα των απορριμμάτων που θα ζητηθεί να διαχειριστεί σε επίπεδο Περιφέρειας.
● Να απορριφθεί κάθε σχεδιασμός για εργοστάσια άμεσης ή έμμεσης καύσης, που σχετίζονται και με το θέμα του ΣΜΑ Ευκαρπίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας