Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου και της κοινωνίας και των φορέων του Βόλου με επίκεντρο τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το ζήτημα της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ και έπειτα από το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη από χιλιάδες πολίτες.
Το νέο «λάδι στη φωτιά» το έριξε ο κ. Φάμελλος την Παρασκευή στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου, όπου ο υπουργός κατηγόρησε τον ιατρικό κόσμο της Μαγνησίας ότι παραπλανά τους πολίτες για τις συνέπειες της καύσης RDF, «αδειάζοντας» στην πράξη τον διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου Ματθαίο Δραμητινό, ο οποίος είχε παρουσιάσει επιστημονικά στοιχεία για την επικινδυνότητα καύσης του RDF, και τον Ιατρικό Σύλλογο Βόλου που έχει ταχθεί κατά της καύσης.
Ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι όλα αυτά είναι φήμες και ότι έχουν μπερδέψει την καύση σύμμεικτων αποβλήτων με το RDF και πως οι φορείς της επιστημονικής κοινότητας έχουν… παρανοήσει τα δεδομένα λέγοντας πως η καύση RDF δεν έχει καμία σχέση, ενώ επέμεινε πως είναι ασφαλής η χρήση του από την ΑΓΕΤ.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι έλεγχοι είναι αυστηροί και πως δεν έχει λάβει καμία μελέτη από αυτές που επικαλούνται επιστήμονες ή επιστημονικοί φορείς. Πρόσθεσε, δε, πως οι έλεγχοι δείχνουν πως η ΑΓΕΤ βρίσκεται δύο βαθμίδες κάτω από τα ευρωπαϊκά όρια που ορίζονται στην αποτέφρωση.
Την έντονη αντίδραση του κ. Δραμητινού προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού, ο οποίος μίλησε για «άγνοια» του κ. Φάμελλου και χαρακτήρισε μεσαιωνική πρακτική να πυροβολούνται επιστημονικές απόψεις.
«Η ανάλογη βιβλιογραφία υπάρχει ήδη στον Ιατρικό Σύλλογο αλλά και στο υπουργείο Υγείας», ανέφερε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με τις ευθύνες που υπάρχουν για το θέμα της καύσης RDF δήλωσε ότι «παίζουν τον μουντζούρη».
Οι δηλώσεις Φάμελλου, που μάλλον πυροδοτούν παρά κατευνάζουν την κατάσταση, έγιναν δύο μέρες μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με θέμα τη διαδικασία συγκρότησης Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου για την παρακολούθηση της σωστής χρήσης RDF στην ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ με τη συμμετοχή φορέων του Βόλου και διευθυντές της τσιμεντοβιομηχανίας.
Σε αυτήν ο κ. Φάμελλος πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη συγκρότηση της επιτροπής καλώντας τους τοπικούς φορείς να συμμετάσχουν, την εισαγωγή του θέματος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής την επόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή και ειδικών φορέων και τη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο μελέτης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με δειγματοληψίες και αναλύσεις στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου.
Οι προτάσεις Φάμελλου προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου που διοργάνωσε το μεγάλο συλλαλητήριο, εκπρόσωποι της οποίας υπογράμμισαν ότι ο κ. Φάμελλος επιχείρησε να «χρυσώσει το χάπι» δίνοντας υποσχέσεις για δίκτυο μετρητών αέριας ρύπανσης και για τη μέτρηση των διοξινών και φουρανίων στο έδαφος και στον αέρα.
«Οι πολίτες που αντιδρούν δεν θέλουν αυστηρότερους ελέγχους για την καύση, ούτε την αυστηροποίηση των ορίων. Ζητάμε την ανάκληση της άδειας. Αν τα αιτήματα αυτά δεν εκπληρωθούν άμεσα, ο αγώνας μας θα συνεχιστεί», ανέφεραν. Οι αποφάσεις για τις προσεχείς δράσεις και κινητοποιήσεις της Επιτροπής Αγώνα θα ληφθούν σε γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί σήμερα το απόγευμα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας