Ακόμη μία κινητοποίηση χθες από τους συμβασιούχους των προγραμμάτων της λεγόμενης Κοινωφελούς Εργασίας, οι οποίοι αναμένεται να έχουν πεταχτεί στον δρόμο μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου. Ζητούν παράταση των συμβάσεων, την οποία -παρότι είχε υποσχεθεί το υπουργείο Εργασίας- τώρα χαρακτηρίζουν «νομικά ανέφικτη» οι υπηρεσιακοί παράγοντες
Στον εφιάλτη της ανεργίας επιστρέφουν εντός του μήνα οι συμβασιούχοι των προγραμμάτων της λεγόμενης Κοινωφελούς Εργασίας.
Οι πεντάμηνης διάρκειας συμβάσεις τους ολοκληρώνονται από αύριο Παρασκευή έως και την 23η Δεκεμβρίου.
Οι «ωφελούμενοι» δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές παρεμβάσεις τους, με στόχο να μην περάσουν γιορτές απόγνωσης.
Οι συμβασιούχοι πραγματοποίησαν χθες ακόμη μια κινητοποίηση, προχωρώντας σε πανελλαδική απεργία και στην Αθήνα σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας.
Επειτα από συνάντηση με τον γ.γ. του υπουργείου, Αν. Νεφελούδη, κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, όπου συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Τ. Κουράκη, χωρίς να αποκομίσουν κάτι ουσιαστικό σύμφωνα με εκπροσώπους τους.
Στην κορυφή των αιτημάτων τους η παράταση της διάρκειας των συμβάσεών τους τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, χρόνος ικανός να τους επιτρέψει να αποκτήσουν τη δυνατότητα χορήγησης επιδόματος ανεργίας.
Παρότι αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι 2ης κατηγορίας, παρέχουν ίση εργασία με τους μόνιμους υπαλλήλους.
Πάγιο αίτημά τους η κατάργηση κάθε μορφής ενοικιαζόμενης, προσωρινής και ελαστικής εργασίας και η στελέχωση δήμων και Δημοσίου με μόνιμο προσωπικό.
Με την απόλυσή τους, θα επιστρέψουν και τα τεράστια κενά στις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η αγωνιστική δράση των «πενταμηνιτών» αναμένεται να ενταθεί από την επόμενη εβδομάδα. Στο πλευρό τους βρίσκονται και οι μόνιμοι συνάδελφοί τους. Αλλωστε τη χθεσινή κινητοποίηση κάλυψε συνδικαλιστικά η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΑΔΕΔΥ.
Την Παρασκευή προγραμματίζεται ανοιχτή συνέλευση του Συντονιστικού Αγώνα Εργαζομένων στην Κοινωφελή Εργασία και Συμβασιούχων στο δημοτικό συνεδριακό Κέντρο Ν. Ιωνίας.
«Οι εργαζόμενοι στην Κοινωφελή Εργασία θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με μεγαλύτερη ένταση», τονίζει ο Ν. Αδαμόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ν. Ιωνίας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.
«Ζητάνε το αυτονόητο: Παράταση των συμβάσεών τους, μέχρι να ανοίξουν οι προσλήψεις. Θα βρεθούν πάλι στην ανεργία μέσα στις γιορτές. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, εάν έχει τη στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία, να φροντίσει να μη βρεθεί αυτός ο κόσμος ξανά άνεργος, χωρίς τα στοιχειώδη, ένα επίδομα ή μια κάλυψη» συμπληρώνει.
Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, διερευνώντας το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας, έκριναν ότι είναι «νομικό ανέφικτο».
Οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους υποστηρίζουν ότι η παράταση μπορεί να χρηματοδοτηθεί με εθνικούς πόρους και καταλήγουν ότι αποτελεί θέμα κυβερνητικής βούλησης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας