Συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα οι επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο υπό κατάληψη εργοστάσιο της Coca-Cola στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου.
Οι 98 εργαζόμενοι στην επιχείρηση εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη μεταφορά της παραγωγικής μονάδας στο Σχηματάρι Βοιωτίας, απόφαση που τους ανακοινώθηκε ξαφνικά από στελέχη του ομίλου με... τηλεδιάσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα.
Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι ήδη από πέρυσι η παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου στον Βόλο είχε συρρικνωθεί και παρουσιάζει τη μεταφορά ως «υλοποίηση νέου επενδυτικού προγράμματος στην Ελλάδα ύψους 24 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει την επέκταση των παραγωγικών υποδομών της μονάδας του Σχηματαρίου και την επέκταση, αυτοματοποίηση και εκσυγχρονισμό των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων».
Στις συνελεύσεις τους οι εργαζόμενοι, που έχουν τελεσίγραφο από την Coca-Cola 3Ε να αποφασίσουν για το μέλλον τους έως τις 27 Νοεμβρίου, κατηγορούν την εταιρεία ότι τους εκβιάζει, προτείνοντάς τους δύο επιλογές: είτε να «βρεθούν στον δρόμο» με το τέχνασμα της οικειοθελούς απόλυσης ή να «ξεσπιτωθούν» με τις οικογένειές τους, αποδεχόμενοι να εργαστούν στο Σχηματάρι.
Κίνητρα, για να πείσει τη διοίκηση του εργοστασίου της Coca-Cola 3E να παραμείνει το εργοστάσιο στον Βόλο και να μη μεταφερθεί στο Σχηματάρι, δεσμεύτηκε χθες ότι θα διερευνήσει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, στη συνάντηση που είχε στο υπουργείο με το σωματείο των εργαζομένων στο εργοστάσιο, την ομοσπονδία εμφιαλωμένων ποτών, τέσσερις βουλευτές του νομού (πλην αυτού της Χρυσής Αυγής), της εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛΛ. Μαρίνας Χρυσοβελώνη και του Εργατικού Κέντρου Βόλου.
Ο Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα καλέσει τη διοίκηση του εργοστασίου να συζητήσουν, αφού πρώτα έχει συνεργασία με συναρμόδιους υπουργούς.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του στο κλείσιμο του εργοστασίου, ενώ χθες ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος μετέφερε πληροφορίες περί «δεδομένης συμφωνίας 50 εργαζομένων» ως προς τη μετεγκατάστασή τους στο Σχηματάρι.
Σε χθεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος των εργαζομένων Λάζαρος Τσελεπής χαρακτήρισε «επικοινωνιακά τερτίπια της εταιρείας» αυτά που διαδίδονται ότι εργαζόμενοι ήδη έχουν υπογράψει πως συμφωνούν να απασχοληθούν στο εργοστάσιο του Σχηματαρίου και άλλοι συζητούν για εθελούσια έξοδο.
Παράλληλα, ψήφισμα συμπαράστασης στους απεργούς εξέδωσε χθες η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, καλώντας «την κυβέρνηση να αντιδράσει και τα σωματεία και τους φορείς της πόλης να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και να βάλουν φραγμό στις ορέξεις για ακόμη περισσότερα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας