Πρώτα ήταν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για μία συμφωνία «επί της αρχής» (Staff Level Agreement) με τους δανειστές. Τώρα το νέο ορόσημο είναι για μετά τις 15 Ιανουαρίου του 2017 και για οριστική συμφωνία τον Φεβρουάριο.
Αυτά προκύπτουν από πηγές που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει από χθες η ελληνική πλευρά με τους επικεφαλής των θεσμών, οι οποίες εκτιμούν ότι όχι μόνο δεν επαρκεί ο χρόνος για συμφωνία στο EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου, αλλά ούτε καν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Στο οποίο, κανονικά, θα πρέπει να υπάρξουν ανακοινώσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ετοιμάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) με μια πιο σαφή διατύπωση για τις ενέργειες που θα γίνουν μετά το 2018.
Από τις δύο πρώτες ημέρες των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς προκύπτει ότι οι 7 ημέρες που απομένουν μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, οπόταν το κουαρτέτο θα αναχωρήσει από την Αθήνα (24 Νοεμβρίου είναι η εορτή των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ και το ΔΝΤ θέλει να είναι εκεί), δεν φτάνουν για να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα της β' αξιολόγησης. Τα οποία αποδεικνύονται πολύ περισσότερα απ' ό,τι υπολόγιζε αρχικά η κυβέρνηση.
Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ
Μάλιστα σε αυτόν τον λογαριασμό δεν έχουν προστεθεί και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ που ως γνωστόν επειδή είναι σκληρότερες από τις ευρωπαϊκές θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα για συμφωνία.
Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δεν αποκλείεται να ξανάρθουν στη χώρα μας, είτε στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ του EuroWorking Group στις 28 Νοεμβρίου και του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου είτε αργότερα.
Τούτο θα εξαρτηθεί από την έκβαση των διαπραγματεύσεων και την ατζέντα των θεμάτων που δεν προχωρούν και απαιτείται πολιτική λύση.
Κανείς βέβαια δεν αποκλείει και το σενάριο της πλήρους εμπλοκής εάν το ΔΝΤ επιμείνει σε εξωπραγματικές απαιτήσεις.
Το πιθανότερο σενάριο είναι το ΔΝΤ να συμμετάσχει με ένα τριετές πρόγραμμα που θα υπερβαίνει τον ορίζοντα του ευρωπαϊκού προγράμματος (Αύγουστος 2018) και θα λήγει τυπικά το 2020.
Βασικός στόχος είναι να στηρίξει το Ταμείο την Ελλάδα σε επίπεδο αξιοπιστίας στην προσπάθεια επανόδου στις αγορές μετά τα μνημόνια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας