Το «χαλί» για μια τρίμηνη παράταση του Μνημονίου έστρωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Euroworking Group, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν λεπτομερώς τα αποτελέσματα των επαφών που είχαν τρόικα και κυβέρνηση στο Παρίσι.
Το μεγάλο χάσμα που χωρίζει την Αθήνα και τους δανειστές στο θέμα του δημοσιονομικού «κενού» για το 2015 και τα σκληρά μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% ή 5,6 δισ. ευρώ το ίδιο έτος σήμαναν «συναγερμό» στις Βρυξέλλες, που προχώρησαν στην ενεργοποίηση του «σχεδίου Β» για την Ελλάδα.
Προκαταρκτικές διαδικασίες
Η ομάδα Εργασίας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έδωσε ήδη εντολή ώστε να ξεκινήσουν όλες οι προκαταρκτικές διαδικασίες για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου, που δεν είναι άλλο από «τεχνική επέκταση» της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2015. Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν το εναλλακτικό αυτό σχέδιο να είναι εξάμηνης διάρκειας, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Η εξάμηνη παράταση του Μνημονίου όμως τελεί υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα πρέπει να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών που μας δανείζουν.
«Διά στόματος» Ευάγγελου Βενιζέλου η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ μιλά για παράταση «λίγων ημερών ή εβδομάδων», ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από νέο δάνειο καθώς υπάρχουν τα χρήματα από το πρόγραμμα του ΔΝΤ που λήγει το 2016, «το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αν έχουμε ανάγκη».
Στο παρασκήνιο όμως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα διότι η παράταση του Μνημονίου θα πρέπει να συνοδευτεί και από ένα «δίχτυ ασφαλείας», όπως είναι η συμφωνία για παράλληλη ένταξη της χώρας στην Enhanced Condition Credit Line (ECCL) γραμμή χρηματοδότησης. Με αυτή τη συμφωνία-«πακέτο» η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να βγει στις αγορές, διαφορετικά τα επιτόκια που θα κληθεί να πληρώσει στους «λύκους των αγορών» θα είναι ληστρικά.
«Γκρίζα ζώνη» για την ώρα είναι ο ρόλος που θα έχει το ΔΝΤ στο νέο χρηματοδοτικό σχήμα και δη αν θα περιοριστεί σε τεχνικό επίπεδο ή θα είναι επαυξημένος. Το ίδιο πάντως στέκεται «αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα», όπως αναφέρει στο τελεσίγραφο το οποίο απέστειλε στην ελληνική κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τα χρήματα που αναμένει η Αθήνα από το Ταμείο, αυτά ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ, τα οποία όμως για να έρθουν στην Ελλάδα θα πρέπει να τελεσφορήσει η τρέχουσα αξιολόγηση.
Με ορατό το ενδεχόμενο της μη επίτευξης συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους κινδυνεύει να χάσει αυτά τα λεφτά που μαζί με τη δόση της Ε.Ε. (1,8 δισ. ευρώ από Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF και 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη του προγράμματος SMP) φτάνουν τα 7,1 δισ. ευρώ.
Με αίτημα της κυβέρνησης για παράταση του υφιστάμενου Μνημονίου θα «ξεπαγώσουν» και οι δόσεις του δανείου. Το ίδιο θα συμβεί και με τα κεφάλαια των 11,4 δισ. ευρώ ( τα οποία δεν είναι σε μορφή ρευστού, αλλά ομολόγων) που έχει στην άκρη ως αποθεματικό το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εφόσον η χώρα δεν προχωρήσει σε παράταση της δανειακής σύμβασης, οι τίτλοι αυτοί που έχει εκδώσει το EFSF για την Ελλάδα παύουν να υφίστανται ( ακυρώνονται στις 31 Δεκεμβρίου του 2014).
Τα μέτρα
Κατόπιν τούτων, και μετά το δεύτερο «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, η κυβέρνηση ή θα ολοκληρώσει τα υπεσχημένα του Μνημονίου «κλειδώνοντας» τη συμφωνία ή θα ζητήσει παράταση του Μνημονίου… αγοράζοντας πολιτικό χρόνο. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα για τα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους είναι αναπόφευκτα. Το ερώτημα είναι ποια κυβέρνηση θα τα επιβάλει.
Στην Πόλη του Φωτός η τρόικα επέμεινε στις επώδυνες αλλαγές για το Ασφαλιστικό, με έμφαση στην αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη κατώτατης σύνταξης από τα 15 στα 20 χρόνια και στην κατάργηση των καθεστώτων πρόωρης συνταξιοδότησης, η οποία θα εκτινάξει όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στο ανώτατο όριο ασφάλισης που είναι τα 62 έτη.
Στα εργασιακά απαίτησε να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις, ενώ επανέλαβε την πάγια θέρη της για την καθιέρωση της ανταπεργίας (λοκ άουτ) και τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.
Σε ό,τι αφορά το νέο ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο βάζει στο «κουρείο» μισθούς, υπερωρίες, οδοιπορικά, εκτός έδρας κ ά., οι δανειστές ζητούν να εφαρμοστεί από το 2015, ενώ την ίδια απαίτηση έχουν και για τα φορολογικά, δηλαδή τη μνημονιακή υποχρέωση που εκκρεμεί για αλλαγή του καθεστώτος του ΦΠΑ με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και την ένταξη πολλών αγαθών και υπηρεσιών στον ανώτερο (23%).
ΧΑΝΣ ΒΕΡΝΕΡ ΖΙΝ
Γερμανός οικονομολόγος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo
Προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
Την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με αντάλλαγμα το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του χρέους των 318 δισ. ευρώ προτείνει σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Επίκαιρα» ο καθηγητής Χανς Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου. «Μια προσωρινή έξοδος από το ευρώ θα ήταν ο ευκολότερος τρόπος για την Ελλάδα προκειμένου να βγει από αυτό το χάος» αναφέρει ο Γερμανός καθηγητής που εδώ και χρόνια ζητεί την έξοδο από την ευρωζώνη των πιο αδύναμων οικονομικά χωρών-μελών της.
Οπως λέει στη συνέντευξή του, «δυστυχώς, το ευρώ έχει θέσει σε κίνδυνο το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κι αν δεν βρούμε μεθόδους να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητα της Νότιας Ευρώπης με τρόπο που να επιτρέπει την προσωρινή έξοδο, υπάρχει το ενδεχόμενο να “σκοτώσουμε” αυτό το σχέδιο».
ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ - GREXIT
Μια δήλωση με πολλούς αποδέκτες
«Εάν υπάρχουν μέρη της ευρωζώνης που βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση εντός της Ενωσης, τότε μπορεί να υπάρξουν αμφιβολίες για το εάν θα πρέπει τελικά να αποχωρήσουν. Το ευρώ είναι και πρέπει να είναι αμετάκλητο για όλα τα κράτη-μέλη, όχι μόνο επειδή το λένε οι Συνθήκες, αλλά επίσης επειδή δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικά ένα νόμισμα χωρίς αυτό τον όρο». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Η δήλωση του κ. Ντράγκι είχε πολλούς αποδέκτες και δη όσους αναφέρουν πως ακόμη δεν έχει λήξει οριστικά το θέμα του Grexit.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας