Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Εντός της ημέρας ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί στη Βουλή με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα τους εκθέσει τις γενικές κατευθύνσεις του ασφαλιστικού | EUROKINISSI

Ζητείται συναίνεση για ασφαλιστικό

Εκεί όπου απέτυχε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα προσπαθήσει να επιτύχει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που σήμερα συναντάται με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε μία προσπάθεια μεγιστοποίησης της διαπραγματευτικής ισχύος της ελληνικής πλευράς στις συζητήσεις με τους δανειστές.

Σήμερα ξεκινά η προσπάθεια της κυβέρνησης για επίλυση του ασφαλιστικού χωρίς να μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Μία προσπάθεια που θα αρθρωθεί σε πολιτικό αλλά και σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Εντός της ημέρας λοιπόν ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί στη Βουλή με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα τους εκθέσει τις γενικές κατευθύνσεις του ασφαλιστικού. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο επίσης θα εκθέσει τις κατευθυντήριες αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Στόχος των συναντήσεων είναι η δημιουργία ενός εθνικού μετώπου που θα μεγιστοποιήσει τη διαπραγματευτική ισχύ ενόψει των εξαντλητικών συζητήσεων για το ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Αλλωστε ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος έχει εκτιμήσει ότι η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό θα είναι σκληρή, αφού όπως έχει πει δηκτικά «Ορισμένοι από τους δανειστές έχουν ιδιαίτερη εμμονή με τις μειώσεις».

Από αύριο η κυβέρνηση ξεκινά επαφές προκειμένου να επέλθει σε πολιτικό επίπεδο μία κατανόηση των ελληνικών θέσεων.

Κάτω από αυτή τη διαδικασία που ξεκινά σήμερα αφενός με τις συναντήσεις και αφετέρου με την αποστολή του σχεδίου (γενικές κατευθύνσεις που εν μέρει είναι κοστολογημένες) για το ασφαλιστικό στους δανειστές, τόσο ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας όσο και ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος θα έχουν σειρά επαφών με ομολόγους τους.

Στις προθέσεις μάλιστα του Ελληνα υπουργού είναι να συναντηθεί με τη Γερμανίδα υπουργό Εργασίας, Αντρεα Νάλες, με την οποία ο κ. Κατρούγκαλος εκτιμά ότι μπορεί να συνεννοηθεί αφού ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και όχι στο Χριστιανοδημοκρατικό τής καγκελαρίου Α. Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης σήμερα θα σταλεί η ελληνική πρόταση στους θεσμούς ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.

Η κατάληξη δε των συζητήσεων θα φέρει προς θεσμοθέτηση τις νέες επώδυνες αλλαγές για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Βέβαια όλα θα γίνουν στο όνομα της σωτηρίας του ασφαλιστικού συστήματος, όπως ακριβώς νομοθετούσαν και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, χωρίς όμως να πετύχουν να σώσουν ούτε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ούτε βέβαια την πραγματική οικονομία.

«Αν δεν λύσουμε το ασφαλιστικό, δεν θα μπορούμε σε ένα χρόνο να δώσουμε συντάξεις» ήταν η κατακλείδα δηλώσεων του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Νεφελούδη σε τηλεοπτικό σταθμό, δήλωση που μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική τού τι έρχεται.

Σε κάθε περίπτωση η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

● Καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις

● Η μικρότερη δυνατή περικοπή στις επικουρικές με στόχο να μειωθούν μόνο τεραστίου μεγέθους επικουρικές συντάξεις που δεν ανταποκρίνονται σε καταβληθείσες εισφορές.

● Να παραμείνει η 15ετία (4.500 ημέρες ασφάλισης) ως κατώτατος αριθμός ασφαλιζόμενου χρόνου (οι δανειστές θέλουν 20ετία ή 6.000 ημέρες ασφάλισης).

● Χορήγηση εθνικής σύνταξης (384 ευρώ σε όλους) χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με 15 έτη ασφάλισης (όταν οι δανειστές απαιτούν πέραν των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων να χορηγείται η εθνική σύνταξη και μετά από 20 έτη ασφαλισμένης εργασίας).

● Αύξηση για μία τριετία των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5% ή 2%.

● Ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού που πέραν την αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας θα περιλαμβάνει νέους πόρους που θα προέλθουν από φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών, του ορυκτού πλούτου κ.λπ., αλλά και την ανακατανομή πόρων (αγγελιόσημο, εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ κ.λπ. (με τους δανειστές να θεωρούν ότι έτσι προσβάλλεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

● Κοινό ποσοστό αναπλήρωσης για τους νυν και τους επόμενους συνταξιούχους, με την κυβέρνηση να θέλει ένα ποσοστό 65% και τους τεχνοκράτες-εκπροσώπους των δανειστών μας να μην αποδέχονται ποσοστό άνω του 50%.

Τα μεγάλα μέτωπα της διαπραγμάτευσης

Σε δύο κυρίως σημεία θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις με τους δανειστές για το ασφαλιστικό, δεδομένου ότι και πέραν των όσων διατυμπανίζει το κυβερνητικό μπλοκ περί ριζοσπαστικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί θέλουν την παραμονή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που θεσμοθετήθηκε το 2010 (νόμοι 3863 και 3865).

Ετσι θα παραμείνει η εθνική σύνταξη και η ανταποδοτική. Αυτό που θα αλλάξει είναι το μεταβατικό στάδιο που έθεταν οι δύο νόμοι (αυτό εκφραζόταν με τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών των ετών που είχαν διανυθεί πριν το 2011 με τον παλαιό τρόπο).

Ουσιαστικά μιλάμε για μία μεταρρύθμιση που θα φέρει στο σήμερα και για όλους (συνταξιούχους και ασφαλισμένους) τις δυσμενείς συνέπειες των δύο προαναφερόμενων νόμων που έθεταν την πλήρη εφαρμογή αυτών των συνεπειών μετά το 2040.

Εκεί όπου θα δοθεί η μάχη είναι στο ποσοστό αναπλήρωσης και εκεί, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση έχει τα περιθώρια να πετύχει ένα ποσοστό λίγο κάτω από τον στόχο του 65%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή οι δανειστές (τεχνικά κλιμάκια) προκρίνουν ένα ποσοστό της τάξης του 45%-50% (συγκεκριμένα μιλούν για 48%).

Πάντως μέχρι τώρα οι αναλογιστικές μελέτες που έχουν παρουσιαστεί δείχνουν ότι το σύστημα αντέχει και σε ένα ποσοστό περί του 60%.

Αυτό στην πράξη όμως σημαίνει μείωση συντάξεων (αδιάφορο αν είναι κύριες ή επικουρικές της τάξης του 25%) δεδομένου ότι το σημερινό ποσοστό κυμαίνεται στο 85%.

Το άλλο μεγάλο μέτωπο είναι η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού, με τους δανειστές να θέλουν να καλυφθούν από μειώσεις ασφαλιστικών δικαιωμάτων και συντάξεων και την κυβέρνηση να θέλει να κατανείμει τα βάρη και στη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ζητείται συναίνεση για ασφαλιστικό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας