Βελτίωση στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών αλλά πολύ μικρότερη σύγκλιση στη διάσταση των ψηφιακών υποδομών και του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων καταγράφει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, συμπεραίνοντας ευρύτερα ότι η βελτίωση στον ρυθμό εξέλιξης της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν αρκεί για να συμβαδίζει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Μάλιστα, ο γενικός δείκτης του International Institute for Management Development (IMD) δείχνει πτωτική τάση στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα την τελευταία τετραετία, από την 49η θέση το 2020 στην 47η το 2024 (ανάμεσα σε 67 οικονομίες). Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ, που υπογράφει ο ερευνητής Αθανάσιος Χύμης, από τις επιμέρους παραμέτρους του παραπάνω δείκτη προκύπτει, μεταξύ άλλων, πως το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να βελτιώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και πως οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να εντείνουν σημαντικά τις προσπάθειές τους για κατάρτιση και εκπαίδευση των υπαλλήλων.
Από την ανάλυση του δείκτη Digital Economy and Society Index (DESI), που καταρτίζει η Κομισιόν, διαπιστώνεται πρόοδος του ψηφιακού μετασχηματισμού στον ιδιωτικό τομέα, η οποία όμως δεν συνεπάγεται άνοδο στη λίστα, λόγω της μεγαλύτερης βελτίωσης που σημειώνουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο παρατηρείται ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται πίσω στη χρήση υπολογιστικού νέφους και τεχνητής νοημοσύνης, στον κύκλο εργασιών ηλεκτρονικού εμπορίου και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Ξεχωρίζει η μικρή μείωση των ειδικών στην τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας (ICT) ως ποσοστό επί των εργαζομένων, καθώς η χώρα μας βρίσκεται ήδη στην τελευταία (27η) θέση. Τέλος, παρ' όλο που διπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις, που εφαρμόζουν ανάλυση δεδομένων (από 12,9% στο 24,5%), παρατηρείται πτώση στην κατάταξη από τη 12η στην 20ή θέση, λόγω της μεγάλης αύξησης του ευρωπαϊκού μέσου όρου από το 14,2% στο 32%.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας