Οριακή υποχώρηση για τον πληθωρισμό τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα, ο οποίος παραμένει σταθερά τουλάχιστον μισή μονάδα πάνω από τον μέσο όρο των κρατών-μελών. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) διαμορφώθηκε στο 3% (από 3,1% τον Ιανουάριο), ενώ αντίστοιχη ήταν η μείωση στην ευρωζώνη –πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις μήνες– στο 2,4% από το 2,5%.
Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης έσπευσαν να θριαμβολογήσουν, εστιάζοντας στο γεγονός ότι «ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας έκλεισε στο 0,5%, που είναι για έναν ακόμη μήνα η χαμηλότερη επίδοση στις χώρες της ευρωζώνης (2,7%) αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας που γίνεται με εντατικούς ελέγχους και ξεκάθαρους κανόνες στη λειτουργία της αγοράς».
Ομως, ο δείκτης απλώς καταγράφει τη σταθεροποίηση των υψηλών τιμών εξαιτίας της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, που «ψαλιδίζουν» τα διαθέσιμα εισοδήματα μεγάλης μερίδας των νοικοκυριών.
Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός έχει «φωλιάσει» στις υπηρεσίες, παρότι μειώθηκε στο 5,2% (από 5,6% τον Ιανουάριο) και στο 3,7% (από 3,9%), αντίστοιχα.
Ακολουθεί η συνιστώσα της ενέργειας, ο ρυθμός της οποίας υποχώρησε στην ευρωζώνη από 1,9% τον Φεβρουάριο στο 0,2% τον Ιανουάριο και στη χώρα μας από 2,6% σε 1,7%.
Αμετάβλητα έμειναν τα στοιχεία για τον ΕνΔΤΚ στο Βέλγιο, τη χώρα με τον υψηλότερο πληθωρισμό στην ένωση (4,4%), και στη Γερμανία (2,8%), ενώ στη Γαλλία οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με πέρυσι τον Φεβρουάριο, φτάνοντας όμως στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η υποχώρηση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. τροφοδοτεί τα σενάρια για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να προχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη στην έκτη κατά σειρά (από τον περασμένο Ιούνιο) μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας που βρίσκεται σε παρατεταμένη αβεβαιότητα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας