Η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο με τον Τραμπ να ενθαρρύνει με ζήλο τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ και όχι μόνο και η διάθεση της Ε.Ε. να βάλει νερό στο κρασί της πράσινης μετάβασης αναζωογόνησε το ενδιαφέρον και για τους πιθανούς ελληνικούς υδρογονάνθρακες, που συμβολικά υπογραμμίστηκε από την επιστολή ενδιαφέροντος της αμερικανικής Chevron ανήμερα της ορκωμοσίας του νέου πλανητάρχη.
Βεβαίως το ενδιαφέρον της αμερικανικής πολυεθνικής δεν είναι καινούργιο, καθώς εδώ και πέντε μήνες έχει εκφράσει την πρόθεση να αξιοποιήσει τις σεισμικές έρευνες που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή δυτικά και νότια της Πελοποννήσου, αγοράζοντας από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) τα δεδομένα δεκάδων γεωτρήσεων στην περιοχή του νότιου Ιονίου.
Το ενδιαφέρον της Chevron για πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου έχει εκδηλωθεί εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον με τις διερευνητικές συναντήσεις που είχαν στελέχη της με τη διοίκηση της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ), δικαιούχος αρκετών θαλάσσιων οικοπέδων μετά την αποχώρηση της ισπανικής Repsol, της Total, της Energean και άλλων εταιρειών από τις έρευνες που είχαν πάρει με διαγωνισμό. Υπενθυμίζεται ότι η Chevron μαζί με τη Shell και την ισραηλινή NewMed συμμετέχει και στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, που πριν από μερικές μέρες είχε στο Κάιρο συνάντηση με τον επικεφαλής του τμήματος διεθνών ερευνών και παραγωγής της Chevron, Clay Neff, υπέγραψε προ δύο ημερών και ανακοίνωσε πανηγυρικά πρόσκληση διεθνούς διαγωνισμού για την έρευνα και εκμετάλλευση σε δύο θαλάσσια μπλοκ, το ένα νότια της Πελοποννήσου που διεκδικεί η Chevron και το Α2 που ζητεί η Helleniq Energy. Τα όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το δικαίωμα ερευνών και εκμετάλλευσης έχουν οριστεί από τον προηγούμενο μήνα και η συνολική έκτασή τους είναι πάνω από 11.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, η διάρκεια της εκμετάλλευσης από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί κοίτασμα θα είναι 25 χρόνια με δικαίωμα παράτασης 5+5 ετών, ενώ οι έρευνες θα διαρκέσουν 7 χρόνια κι αυτές με δικαίωμα παράτασης. Η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, αφού δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, θα αναρτηθεί στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τρεις μήνες προκειμένου να εκδηλωθεί το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, αν και δεν υπάρχει ένδειξη αν υπάρχει άλλος πλην της Chevron. Δύο μήνες αργότερα θα γίνει η αξιολόγηση της/των προσφορών και δύο μήνες μετά θα υπογραφεί η σύμβαση με την εταιρεία που θα επιλεγεί. Πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση και η ΕΔΕΥΕΠ εκτιμά ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα πρέπει να προτείνουν ποσό στρεμματικής αποζημίωσης κατά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά, ενώ ως μισθωτές των οικοπέδων θα πληρώνουν ειδικό φόρο εισοδήματος 20% και περιφερειακό φόρο 5%.
Πάντως η όλη διαδικασία που μέσα σε ελάχιστους μήνες ξεπάγωσε την εικόνα στις έρευνες υδρογονανθράκων και αντέστρεψε το σερί αποχωρήσεων φαίνεται ότι είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της αμερικανικής πολυεθνικής Chevron, που βρίσκεται στο κυνήγι κοιτασμάτων αερίου σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Είναι προφανές ότι η βάφτιση του αερίου ως μεταβατικό καύσιμο μεταθέτει την πράσινη μετάβαση και τους κλιματικούς στόχους που συνδέονται μ’ αυτήν τουλάχιστον κατά μία δεκαετία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας