Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.7° 16.9°
2 BF
65%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.4° 19.9°
4 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
21°C
22.7° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
52%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
49%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
0 BF
50%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
45%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.5° 21.5°
2 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19°C
20.8° 18.8°
5 BF
77%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.9° 17.2°
2 BF
64%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
5 BF
46%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
4 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.0° 18.9°
3 BF
61%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
84%
Χαλκίδα
Θύελλα
23°C
22.8° 22.8°
2 BF
37%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
62%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
0 BF
57%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Αύριο καταθέτει ο Γκίκας Χαρδούβελης στη Βουλή τον νέο προϋπολογισμό

Μύλος Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά

Η σταδιακή διολίσθηση της κυβέρνησης προς τις άκαμπτες -στις περισσότερες περιπτώσεις- θέσεις των δανειστών δεν αποτέλεσε, τουλάχιστον μέχρι χθες αργά το βράδυ, ικανή συνθήκη για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

Ενώ τα χρονικά περιθώρια για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί, συνεχίζεται η ανταλλαγή ηλεκτρονικών επιστολών με αιχμή τα μείζονα ζητήματα του δημοσιονομικού κενού, της νέας ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τα εργασιακά.

Αν και στο υπουργείο Οικονομικών αποδίδουν την καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης για την εφαρμογή της ρύθμισης των 72-100 δόσεων σε τυπικούς λόγους, στην πραγματικότητα η τρόικα εμμένει στη θέση της για το κενό που θα δημιουργηθεί στα έσοδα, παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευράς ότι ο φετινός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος (1,5% του ΑΕΠ ή 2,7 δισ. ευρώ) θα καλυφθεί ακόμη κι αν χρειαστεί η λήψη ισοδύναμων μέτρων.

Μεγάλο είναι το χάσμα που υπάρχει και ως προς το δημοσιονομικό κενό του 2015. Οι δανειστές μπορεί να αναθεώρησαν την αρχική εκτίμησή τους για κενό άνω των 3 δισ. ευρώ, ωστόσο και η νέα πρόβλεψη για «τρύπα» 1,8-2 δισ. ευρώ απέχει από αυτή της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιμένει ότι δεν υπάρχει κενό.

Χθες βράδυ ωστόσο, σύμφωνα με πηγές από τη Χαρ. Τρικούπη, η τρόικα μείωσε το κενό στο 1,7 δισ. ευρώ. Μέγεθος το οποίο η κυβέρνηση δεν αποδέχεται όπως προκύπτει από χθεσινοβραδινή επιστολή προς τους δανειστές.

Ακριβώς λόγω της διάστασης αυτής, χωρίς τη συγκατάθεση της τρόικας αναμένεται να προχωρήσει και η κατάθεση αύριο στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός

Στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα παραδώσει το «στικάκι» στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ενώ μία ώρα νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει το τελικό κείμενο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το ζήτημα της επιστροφής της τρόικας περιπλέκεται ακόμα περισσότερο και από το εσωτερικό κυβερνητικό «βραχυκύκλωμα» όσον αφορά τα όρια των «κόκκινων» γραμμών.

Ενώ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει πως δεν μπορεί να έρθει στη Βουλή διάταξη για την επαναφορά του lock out (ανταπεργία), υπάρχει πλήρης διάσταση απόψεων για τις προϋποθέσεις κήρυξης απεργίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Χαριλάου Τρικούπη ούτε καν συζητά για τη λήψη αποφάσεων από την απόλυτη πλειοψηφία των εργαζομένων.

Μετά τις συναντήσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά αλλά και τις αλλεπάλληλες συσκέψεις του οικονομικού και του κυβερνητικού επιτελείου για τα στοιχεία που πρέπει να αποσταλούν στην τρόικα, υπήρξαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα αποδέχεται το 50% + 1 για τη λήψη απόφασης απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Από την άλλη, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθάριζαν ότι δεν αποδέχονται επ’ ουδενί τέτοιου είδους παρέμβαση, τονίζοντας, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να γίνουμε Βουλγαρία».

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας έκανε την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να παραμείνει χθες πάνω από το 8,22%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μύλος Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας