Με τον μανδύα της επιτυχίας προσπαθεί να επενδύσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης τη ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει κοινωνία και τρόικα ότι οι νομοθετικές παλινωδίες της κυβέρνησης στο θέμα των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών «βαίνουν επιτυχώς».
«Θεωρώ ότι η μέχρι σήμερα εξέλιξη των υπαγωγών στη νέα ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών κρίνεται επιτυχής», δήλωσε σχετικά ο κ. Βρούτσης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των πρώτων επτά ημερών εφαρμογής της ρύθμισης των 100 ή 72 δόσεων. Ωστόσο, αν κάποιος αναλύσει τα δεδομένα, διαβλέπει αμέσως ότι ήδη επήλθε κόπωση στο «σώμα» των οφειλετών και πάντως ο κ. Βρούτσης, έπειτα από σχεδόν δυόμισι χρόνια ως υπουργός Εργασίας, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι σημασία δεν έχει πόσοι μπαίνουν στη ρύθμιση, αλλά πόσοι τελικά την κρατούν μέχρι τέλους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, λοιπόν, τις πρώτες επτά ημέρες εφαρμογής του νέου σχήματος ρύθμισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία εκδόθηκαν 4.979 νέες αποφάσεις υπαγωγής για οφειλές συνολικού ύψους 132,176 εκατ. ευρώ.
Ομως, αν κάποιος αναλογιστεί ότι τις τρεις πρώτες ημέρες υπήχθησαν στη ρύθμιση 3.000 οφειλέτες (δηλαδή ρυθμός περίπου 1.000 οφειλέτες την ημέρα με ρυθμιζόμενο ποσό οφειλής άνω των 85 εκατ. ευρώ) και τις επόμενες τέσσερις ημέρες υπήχθησαν μόλις 1.979 (δηλαδή ρυθμός 495 ανά ημέρα) τότε εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι ανακόπηκε πολύ γρήγορα η ορμή των πρώτων ημερών, αφού ο ρυθμός μέσα σε μόλις 3 ημέρες μειώθηκε στο μισό.
Ετσι και αλλιώς, η εμπειρία προηγούμενων ρυθμίσεων δεικνύει ότι οι χιλιάδες οφειλέτες που γέννησε η πολιτική των Μνημονίων απλώς καταθέτουν την αίτηση προκειμένου να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα και να διεκπεραιώσουν τις επείγουσες υποχρεώσεις τους και ακολούθως, υπό το βάρος των τρεχουσών καταβολών, σταματούν να πληρώνουν, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε αποτυχία τα σύστημα, αφού όλοι περιμένουν την επόμενη ρύθμιση, μη πιστεύοντας παντελώς αναξιόπιστους πολιτικούς, όπως ο κ. Βρούτσης (ο ίδιος το καλοκαίρι του 2013 δήλωνε ότι η προηγούμενη ρύθμιση των 48 δόσεων θα είναι η τελευταία).
Αύξηση οφειλών
Προς επίρρωσιν αυτών πρέπει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο καταγράφηκε αύξηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά 170 εκατ. ευρώ (είναι οφειλές που δεν μπαίνουν στη ρύθμιση). Συγκεκριμένα, από τα 11,318 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 11,485 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.
Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις, οι συνολικές εκτός ρύθμισης ανήλθαν στα 28.650.854 ευρώ και οι εισπράξεις από ρυθμίσεις στα 14.537.591 ευρώ.
Από τις εισπράξεις των ρυθμίσεων παλαιότερων οφειλών, τα περισσότερα έσοδα προήλθαν από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων (9.899.074 ευρώ), ενώ 3.322.631 ευρώ προήλθαν από τη ρύθμιση της «Νέας Αρχής». Τον Οκτώβριο, τέλος, απώλεσαν τη ρύθμιση 1.503 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 200.167.179 ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας