Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της» και αφορά στη μεταρρύθμιση του Υπερταμείου και της διακυβέρνησης των ΔΕΚΟ που έχει στην εποπτεία του.
Το νομοσχέδιο επιδιώκει να επεκταθεί η εφαρμογή του «μοντέλου ΔΕΗ», για το οποίο δηλώνει περήφανος ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι αυτό το μοντέλο οδήγησε σε κανονικότατη ιδιωτικοποίηση αρχικώς του μάνατζμεντ της ΔΕΗ και σε δεύτερο χρόνο και της ίδιας της μετοχικής σύνθεσής της, όπου το Δημόσιο, διά του Υπερταμείου, έχει περιοριστεί σε 34,1%, με τους ιδιώτες (CVC) και «θεσμικούς» επενδυτές να ελέγχουν την πλειοψηφία της. Πιο απλά, μετέτρεψε την πρώην δημόσια ΔΕΗ σε μια κανονική κερδοσκοπική επιχείρηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές.
Το «Μοντέλο - ΔΕΗ» θα εφαρμοστεί λοιπόν στις δημόσιες επιχειρήσεις του Υπερταμείου, δηλαδή σε Ελληνικά Ταχυδρομεία (και η 100% θυγατρική τους: ΕΛΤΑ Courier). ΔΕΘ-Helexpo. Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ). Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ). ΓΑΙΑΟΣΕ. Ελληνικές Αλυκές. Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ). Όμιλος ΟΑΣΑ Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ και οι 100% θυγατρικές του: Οδικές Συγκοινωνίες - ΟΣΥ και Σταθερές Συγκοινωνίες - ΣΤΑΣΥ).
Επίσης, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία του νέου «Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου» με σκοπό τη χρηματοδότηση ή συγχρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδυτικών δραστηριοτήτων με σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της χώρας. Για τη δημιουργία του το Υπερταμείο θα διαθέσει 300 εκατομμύρια ευρώ, το μισό του ποσού που θα εισπράξει από την επαναμεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ. Ετσι απετράπη μεν η ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης, όπως επέβαλε η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, αλλά… ιδιωτικοποιούνται (εν μέρει) οι αξίες των μετοχών τους.
Από την πλευρά του, βεβαίως, το Υπουργείο ισχυρίζεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο «προβλέπει την αναμόρφωση και αναδιοργάνωση του Υπερταμείου» και συγκεκριμένα:
⇒ «Τη θέσπιση ενός πιο σύγχρονου μοντέλου διακυβέρνησης για το Υπερταμείο
⇒ Τον εκσυγχρονισμό, σύμφωνα με το «μοντέλο ΔΕΗ», του πλαισίου λειτουργίας οχτώ θυγατρικών εταιρειών του, ώστε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα στις προσλήψεις προσωπικού και την προσέλκυση ικανών στελεχών από την αγορά, καθώς και σε προμήθειες κρίσιμες για τη λειτουργία τους (λ.χ. προμήθεια, συντήρηση και επισκευή αστικών λεωφορείων)
⇒ Την απορρόφηση του Τ.Χ.Σ. και του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. από το Υπερταμείο
⇒ Τη σύσταση Επενδυτικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδυτικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.»
→Το κείμενο του σχεδίου νόμου έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση http://www.opengov.gr/minfin/?p=12779. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως την Τρίτη 23 Ιουλίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας