Δεν ήταν μια συνηθισμένη πορεία αυτή που οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η συλλογικότητα Μαχαλάς Μεταξουργείου, αλλά μια κηδεία-πομπή: αυστηρά πένθιμη περιβολή, μαύρες πλερέζες, τεθλιμμένες ορχήστρες, ηπειρώτικα μοιρολόγια συνοδεία πνευστών και κρουστών, τσαμπούνες, ευφάνταστα στιχάκια και συνθήματα και στη μέση ένα μαύρο φέρετρο: το Μεταξουργείο, το οποίο όπως έλεγαν οι διοργανωτές «δεν πέθανε από φυσικά αίτια, όπως κάθε γειτονιά που πλήττεται στις μέρες μας. Πρόκειται για φόνο εκ προμελέτης».
Στο κηδειόχαρτο έγραφε: «Κηδεύουν: Οι κάτοικοι, οι ένοικοι, οι πρώην κάτοικοι, οι πρώην ένοικοι, οι διαλυμένες παρέες, οι εξόριστες υπάρξεις, οι ασκεπείς καλλιτέχνες, οι άστεγες συλλογικότητες, οι κοινότητες υπό διωγμόν και λοιποί τεθλιμμένοι γείτονες». Η πορεία ξεκίνησε από τη θέση του Δημόσιου Σήματος, εκεί όπου άλλοτε βρίσκονταν οι τάφοι των επιφανών ανδρών της αρχαιότητας και όπου εκφώνησε ο Περικλής τον περίφημο Επιτάφιο.
Η χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Μεταξουργείο
«...Μου χαλάν τον Μαχαλά,
εξευγενισμό το λένε,
του παιδιού μου τον φονιά,
κάτσε θρήνησε Αθήνα,
σου ξηλώνουν τα σκαλιά,
“Ευρωπαία” θα σε ντύσουν,
θα είναι όλα βαρετά,
όλοι μου οι φίλοι φύγαν,
σε τουρίστες σκουντουφλώ,
λαμαρίνες με τυφλώνουν,
σπίτι δεν μπορώ να βρω, (ΓΙΑΤΙ;;;)
είν’ τα νοίκια στον θεό!»
Μοιρολόι από τη χθεσινή «κηδεία» του Μεταξουργείου
Η χθεσινή εκδήλωση δεν ήταν ένα επικοινωνιακό δρώμενο καρναβαλικού τύπου, αλλά μια ουσιαστική πολιτική κίνηση, η οποία αποτελεί προοίμιο της συνέλευσης συντονισμού της επόμενης Κυριακής 4/2 (στις 18.00 Παραμυθιάς 28-30) με πολλές άλλες συλλογικότητες από γειτονιές της Αθήνας που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα (Εξάρχεια, Ακαδημία Πλάτωνος, Κουκάκι κ.α.).
Στο στόχαστρο των διαδηλωτών δεν βρέθηκε γενικώς και αορίστως μόνο το Airbnb, αλλά έγινε ρητή αναφορά και με συνθήματα σε συγκεκριμένες εταιρείες real estate (όπως κυρίως την Πλαταιών Α.Ε., αλλά και την Ολίαρος Α.Ε, τη ΓΕΚ κ.ά.) που τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει σε επιθετικές εξαγορές δεκάδων ακινήτων στην περιοχή.
Είναι τα νέα «χέρια πάνω από την πόλη», όπως μας έλεγε ένας συγγραφέας και παλιός κάτοικος της περιοχής, που ωθούν έμμεσα στον εκτοπισμό εκατοντάδες παλιούς και νεότερους κατοίκους, καλλιτέχνες, ελεύθερους επαγγελματίες, μαγαζάτορες, μετανάστες και ρομά την ώρα που δημιουργείται ένα ακόμα θεματικό τουριστικό πάρκο. Στις θέσεις των παλιών διατηρητέων αλλά και των λαϊκών κατοικιών με τις μικρές πίσω «αυλές των θαυμάτων» πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς ξενοδοχεία και διάφορα τουριστικά καταλύματα, ακριβά εστιατόρια, πολυώροφα λοφτ.
Στο κάλεσμά τους οι διαδηλωτές ανέφεραν πως η μείωση των τιμών ακινήτων στην Αθήνα τη δεκαετία της κρίσης, η αύξηση των πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια -μαζί με τη «γοητεία μιας εναλλακτικής κουλτούρας»- αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες για τη νέα φάση «εξευγενισμού» της περιοχής (που είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του 2000). Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το μέσο ετήσιο εισόδημα από τις ενοικιάσεις Airbnb στον Κεραμεικό το 2023 ήταν 16.594 ευρώ.
Η Επιτροπή του «Μαχαλά Μεταξουργείου» συντονίζει τις δράσεις της «για να απαιτήσουμε δίκαιες ρυθμίσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα των μόνιμων κατοίκων και αναγνωρίζουν το δικαίωμα στη στέγη και τους ελεύθερους χώρους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας