Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται οι τροποποιήσεις στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού με τις οποίες βελτιώνεται ο αλγόριθμος δίνοντας μεγαλύτερο «κούρεμα» έως και κατά 28% σε δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση, επιτόκιο ρυθμίσεων στο 3% σταθερό για 3 χρόνια και καθιστούν αυτόματα υποχρεωτική την αποδοχή της πρότασης ρύθμισης οφειλών των ευάλωτων οφειλετών από τους πιστωτές (τράπεζες, servicers, Δημόσιο).
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά ευάλωτους, ο νόμος 5072/2023 που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο προβλέπει ότι ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα απόρριψης της πρότασης που βγάζει ο Εξωδικαστικός και είναι υποχρεωτική η αποδοχή της από τους πιστωτές, οι οποίοι ωστόσο θα μπορούν να την προσβάλουν στα δικαστήρια μόνο εφόσον διαθέτουν στοιχεία ότι οι παράμετροι της αίτησης δεν είναι αληθινές. Σημειώνεται ότι για να χαρακτηριστεί ένας οφειλέτης ευάλωτος θα πρέπει να πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (τα οποία όμως είναι χαμηλά και μη ρεαλιστικά) που ορίζει ο νόμος και να έχει εκδώσει τη σχετική βεβαίωση από την πλατφόρμα.
Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των ρυθμίσεων η σχετική κοινή υπουργική απόφαση προβλέπει για όλες τις ρυθμίσεις προς όλους τους πιστωτές 3% σταθερό για 3 έτη. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο για τα χρέη προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς ήταν έως τώρα euribor συν 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και συν 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές. Για τις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης είχε ήδη καθοριστεί σε 3% σταθερό.
Επίσης, με δεύτερη Κοινή Υπουργική Απόφαση (Εθνικής Οικονομίας – Οικονομικών, Εργασίας) δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Ιδιωτικού Τομέα εκτιμούν ότι με τις βελτιώσεις του εξωδικαστικού και σε συνδυασμό με την εκστρατεία ενημέρωσης που έχει δρομολογηθεί θα αυξήσουν το ενδιαφέρον των οφειλετών να ρυθμίσουν μέσω του Μηχανισμού ώστε να μη βρεθούν προ οδυνηρών και δύσκολα αναστρέψιμων καταστάσεων.
Σημειώνεται ότι μέσω του εξωδικαστικού έως τον Δεκέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 12.025 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 4,36 δισ. ευρώ με μέση διάρκεια αποπληρωμής 17 χρόνια για τις οφειλές προς το Δημόσιο και 18 χρόνια προς τις τράπεζες – χρηματοδοτικούς φορείς. Το μέσο κούρεμα οφειλών είναι 17,13% για το Δημόσιο και 27% για τράπεζες - χρηματοδοτικούς φορείς.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ίδιου νόμου (5072/2023), ακολουθεί έως τις 31 Μαρτίου 2024 η ενεργοποίηση της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας ενημέρωσης των δανειοληπτών από τους servicers. Συγκεκριμένα, οι servicers υποχρεώνονται να παρέχουν, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες, για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ.
Ο οφειλέτης θα μπορεί να βλέπει τα στοιχεία αυτά εισερχόμενος με χρήση του κωδικού του σε ειδική εφαρμογή στις ιστοσελίδες των servicers (κατ’ αναλογία με το web banking των τραπεζών). Οι ποινές για τους παραβάτες περιλαμβάνουν πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, υποχρέωση διόρθωσης της παράβασης, μέχρι και ανάκληση της άδειας λειτουργίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας