Τα έργα που έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται με πόρους του Ταμείου είναι συνολικού ύψους 387 εκατ. ευρώ και διαρθρώνονται σε τέσσερις άξονες:
1. τουριστική ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας,
2. τουριστική εκπαίδευση,
3. ψηφιακός μετασχηματισμός μητρώου τουριστικών επιχειρήσεων,
4. ψηφιακός μετασχηματισμός ΕΟΤ.
Ολα τα έργα, όπως εξήγησε η υπουργός Τουρισμού, λειτουργούν «first come, first serve», δηλαδή όποιος προλάβει πρώτος και μακάρι –όπως είπε– να σπεύσουν οι δυνητικοί δικαιούχοι. Μιλάμε, είπε, για υφιστάμενες υποδομές που μπορούν να αναβαθμιστούν, ενώ αν κριθεί απαραίτητο μπορούν να γίνουν αναπροσαρμογές. Σε κάθε περίπτωση, στα τέλη του 2025 «κλείνουν» τα έργα και οι πληρωμές.
Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη και θα υλοποιηθούν άμεσα τέσσερις δράσεις που αφορούν την αναβάθμιση εγκαταστάσεων χιονοδρομικών και ορειβατικών καταφυγίων, τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε παραλίες και την αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων. Οι δράσεις αυτές κινητοποιούν ήδη πόρους ύψους περίπου 387,24 εκατ. ευρώ.
Η μερίδα του λέοντος, περί τα 322 εκατ. ευρώ, κατευθύνεται στη δράση «Τουριστική Ανάπτυξη» που αποτελείται από 12 υποδράσεις, μεταξύ των οποίων η αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων –η σχετική πρόκληση έχει ήδη δημοσιευτεί– συνολικού προϋπολογισμού 139 εκατ. ευρώ με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση, να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα του σχετικού τουριστικού προϊόντων διεθνώς με ιδιαίτερη έμφαση στην απεξάρτηση από τον άνθρακα, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην επίτευξη ενεργειακής αποδοτικότητας.
Εχει επίσης δημοσιευτεί η πρόσκληση για τη βελτίωση και προσβασιμότητα στις ελληνικές παραλίες (συνολικός προϋπολογισμός 17,1 εκατ. ευρώ) και με το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη παρεμβάσεων ημιμόνιμων υποδομών σε παραλίες της χώρας, προκειμένου να βελτιωθεί η προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα ή εμποδιζομένων ατόμων γενικότερα. Το ύψος της ενίσχυσης είναι 70.000 ευρώ επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά παραλία (μέγιστο όριο 4 σημείων παρέμβασης ανά δήμο), η Εφαρμογή του Κανονισμού De minimis.
Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, η δράση «Επανειδίκευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τομέα του τουρισμού» συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την αναβάθμιση δεξιοτήτων και την επανειδίκευση των εποχικά εργαζομένων, των μακροχρόνια ανέργων, καθώς και των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα προγράμματα επανειδίκευσης καλύπτουν διάφορες ειδικότητες (έως 7) και αντιμετωπίζουν τις μελλοντικές ανάγκες του τομέα για την εποχή μετά τη νόσο Covid-19.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας