Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
megara-aerio
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Μέγαρα: το βυτιοφόρο «βρίσκει» κάτω στην προσπάθεια να επιβιβαστεί στο φέρι μποτ στον λιμένα Περάματος Μεγάρων

Απάντηση του ΔΕΣΦΑ για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου

Προηγήθηκαν δυναμικές διαμαρτυρίες των κατοίκων των Μεγάρων και νομικές κινήσεις τοπικών συλλόγων και της δημοτικής αρχής. ● «Είναι απόλυτα ασφαλής, πληρούνται αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και υπάρχει πιστοποιημένη μελέτη», απαντά μέσω της «Εφ.Συν.» η εταιρεία.

Επειτα από το δημοσίευμα στο φύλλο της Παρασκευής 10/11 «Στο πόδι τα Μέγαρα για τα βυτία του τρόμου» λάβαμε τις απαντήσεις του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) που είχαμε ζητήσει σχετικά με τα θέματα ασφάλειας της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τον σταθμό της Ρεβυθούσας διαμέσου του λιμανιού-προβλήτα του Περάματος Μεγάρων και μέρους του οδικού δικτύου της περιοχής, στην οποία αντιδρά έντονα η τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ, πληρούνται αυξημένες απαιτήσεις ασφαλείας και η διέλευση των βυτιοφόρων κρίνεται απολύτως ασφαλής για τους κατοίκους της περιοχής και το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, μας επισημάνθηκε ότι η εγκατάσταση φόρτωσης φορτηγών LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας αποτελεί μια ενεργειακή υποδομή που ανέπτυξε η εταιρεία για την τροφοδοσία καταναλωτών, οχημάτων που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο και οικιακών και εμπορικών καταναλωτών σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου, με σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές και τη χώρα.

Οσον αφορά τη διακίνηση των βυτιοφόρων LNG μέσω της προβλήτας Περάματος Μεγαρίδος και του τοπικού οδικού δικτύου σημειώνεται ότι: «Η χρήση της συγκεκριμένης λιμενικής εγκατάστασης έλαβε χώρα σε συνεργασία του ΔΕΣΦΑ με τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας Α.Ε. και το Λιμεναρχείο Ελευσίνας, που είναι οι αρμόδιοι φορείς, και υπάρχει πλήρης διασφάλιση ότι τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο μέτρα ασφαλείας, τόσο για την οδική διέλευση όσο και τη θαλάσσια μεταφορά των βυτιοφόρων LNG - καθώς έχει εκπονηθεί ειδική μελέτη ασφαλείας κατά ADR (Transport International Des Merchandises Dangereuses par Route) με τις ισχύουσες ειδικές διατάξεις, καθώς επίσης και συγκοινωνιακή μελέτη, σύμφωνα με τις οποίες η κυκλοφορία των βυτιοφόρων LNG πραγματοποιείται με ασφάλεια μέσω του οδικού δικτύου που συνδέει την προβλήτα Περάματος Μεγαρίδος με τη Νέα Εθνική Οδό. Περαιτέρω υλοποιήθηκαν πλήρως και όλες οι σχετικές εργασίες που προβλέπονται στην ανωτέρω μελέτη εγκρίθηκαν από την ΟΛΕ Α.Ε. σχετικά με μικρής έκτασης συμπληρωματικό εξοπλισμό και σήμανση στους χώρους της προβλήτας».

Επιπλέον, η πλευρά του ΔΕΣΦΑ υποστηρίζει ότι: «α) Τα βυτιοφόρα LNG είναι από κατασκευής τους ιδιαιτέρως ασφαλή, τελευταίας τεχνολογίας και πληρούν διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας. β) Η εταιρεία έχει θέσει σειρά αυξημένων τεχνικών απαιτήσεων στους ενδιαφερόμενους χρήστες της υπηρεσίας αυτής, μεταξύ των οποίων, θα πρέπει τα οχήματα να διαθέτουν όχι μόνον υψηλές τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας αλλά και πιστοποίηση κατά ADR, όπως διπλή μόνωση στα τοιχώματα της δεξαμενής μεταφοράς ΥΦΑ, τύπου High vacuum multi-layer insulation (ΜLI), πιστοποιητικά επιθεώρησης από ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή (third party inspection company) και οι οδηγοί τους θα πρέπει να έχουν πιστοποίηση ADR, κατάλληλη πιστοποιημένη εμπειρία, και γ) ως γνωστόν, το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ - LNG), λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, είναι ασφαλέστατο διότι δεν είναι εκρηκτικό στην ατμόσφαιρα, τοξικό, καρκινογόνο ή χημικά δραστικό». Τέλος, γίνεται αναφορά στην «πιστοποίηση από τη μελέτη ασφαλείας που εκπονήθηκε από τον πλέον αξιόπιστο φορέα, ήτοι το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)».

Πρόκειται για την πρώτη συγκεκριμένη απάντηση του ΔΕΣΦΑ στις αιτιάσεις της τοπικής κοινωνίας των Μεγάρων που εδώ και καιρό εγείρει σοβαρά θέματα ασφαλείας στη συγκεκριμένη μεταφορά. Εάν αρκεί για να κατευνάσει τις ανησυχίες των κατοίκων και εάν όντως πληρούνται όλες οι πολύπλοκες προδιαγραφές για τη διαδικασία μένει να φανεί, ενώ εκκρεμούν και οι δικαστικές προσφυγές για το θέμα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Απάντηση του ΔΕΣΦΑ για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας