Ενισχύεται η αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τις προοπτικές του επόμενου 12μήνου που πλέον αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να προβούν σε αυξήσεις μισθών, την ίδια στιγμή ωστόσο το υψηλό κόστος χρηματοδότησης και το γενικότερο διεθνές κλίμα αποτελούν τροχοπέδη για την υλοποίηση επενδύσεων και νέο δανεισμό και είναι λίγες οι επιχειρήσεις που αναμένεται να αξιοποιήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ή τους αναπτυξιακούς νόμους.
Η αύξηση του κόστους παραγωγής εξάλλου και εν γένει των τιμών συνεχίζει να αποτελεί τον σημαντικότερο περιοριστικό παράγοντα ανάπτυξης σήμερα ενώ 6 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές τους και μόνο 1 στις 10 ενδέχεται να προβεί σε μείωση.
Αυτά είναι μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας της Grant Thornton «Greek Business Pulse» Survey 2023, που παρουσιάστηκαν χθες στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν η Grant Thornton και η Eurobank για την απονομή των βραβείων επιχειρηματικής αριστείας Growth Awards.
Η αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τις προοπτικές των επόμενων 12 μηνών, που στην πλειοψηφία τους αναμένουν αύξηση εσόδων και κερδών (7 στις 10), είναι απόρροια της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που ισχυροποιήθηκε το β’ τρίμηνο και του πολιτικού περιβάλλοντος που διαμηνύει σταθερότητα για τα επόμενα χρόνια και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Και η αισιοδοξία αυτή σηματοδοτεί την πρόθεση για αύξηση μισθών καθώς αναγνωρίζεται η ανάγκη επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, μετά από πολλά έτη όπου λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπήρχε πρόθεση για αύξηση των μισθών, πλέον η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να προβεί σε αυξήσεις. Παρά την αύξηση των λοιπών βασικών στοιχείων κόστους των επιχειρήσεων, η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό πλέον είναι απαραίτητη και προσεγγίζει την τάση που υπάρχει και στις εκτός Ελλάδας ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Η αύξηση των μισθών θα αποτελέσει δικλίδα ασφαλείας για τη διατήρηση του ταλέντου και την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με τις ευρωπαϊκές».
Από την άλλη πλευρά, η αισιοδοξία για αύξηση των εξαγωγών βαίνει μειούμενη, γεγονός που προξενεί προβληματισμό σχετικά με τον προσανατολισμό που πρέπει να έχουν σήμερα οι δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα υποδηλώνει έλλειψη ανταγωνιστικότητας στις εκτός συνόρων αγορές.
Καταδεικνύεται εξάλλου ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να είναι επικεντρωμένες στο εσωτερικό τους, προσπαθώντας να μειώσουν τα κόστη τους αλλά και να βελτιώσουν εν γένει την εσωτερική τους λειτουργία. Ταυτόχρονα, επικεντρώνονται στις ήδη γνωστές αγορές τους χωρίς να φαίνεται προσπάθεια να επεκταθούν σε νέες αγορές, ειδικότερα του εξωτερικού, ή να επενδύσουν σε νέα προϊόντα και καινοτομία.
Γενικότερα παρατηρείται διάθεση για αναβολή επενδύσεων και αποφυγή ρίσκου, γεγονός που αποτυπώνεται και στη χαμηλή διάθεση για χρηματοδότηση.
Στους καταναλωτές θα περάσει η αύξηση του κόστους παραγωγής όπως φαίνεται από τα ευρήματα της έρευνας της Grant Thornton. Συνολικά 6 στις 10 επιχειρήσεις που βλέπουν αύξηση του κόστους παραγωγής προσανατολίζονται σε ανατιμήσεις και μόνο 1 στις 10 σκέφτεται μειώσεις. Μάλιστα 2 στις 10 εκτιμούν ότι η αύξηση του κόστους παραγωγής θα ξεπεράσει το 10%.
Ανατιμήσεις
Πιο αναλυτικά, από τις επιχειρήσεις που προβλέπουν ότι το κόστος παραγωγής θα αυξηθεί, οι 8 στις 10 δηλώνουν ότι θα ενσωματώσουν την αύξηση αυτή στις τιμές των προϊόντων τους. Το ενδιαφέρον ωστόσο εστιάζεται στις επιχειρήσεις που ενώ δεν αναμένουν αύξηση του κόστους τους, παρ’ όλα αυτά δηλώνουν, έστω και σε μειοψηφικό ποσοστό (2 στις 10), ότι θα προβούν σε αυξήσεις. Υπάρχει εξάλλου ένα 10% που μπορεί να δουν να μειώνεται το κόστος τους αλλά μόνο οι μισές από αυτές αναμένεται να μειώσουν τις τιμές τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας