Τη θεσμική θωράκιση, για πρώτη φορά, της ανταποδοτικότητας του τέλους διαμονής που επιβάλλεται στα τουριστικά καταλύματα και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις προωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας-Οικονομικών και Τουρισμού ώστε μέρος των εισπράξεων από αυτό το τέλος να κατευθύνεται σε υποδομές που αφορούν τον τουρισμό.
Επί της ουσίας και μετά τη δραματική και εμφατική επιβεβαίωση ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι ολοένα και συχνότερα, τα έσοδα από τα τέλη διαμονής που μπαίνουν στον «κουμπαρά» του Ταμείου Φυσικών Καταστροφών θα πάψουν να αποτελούν απλώς ένα κρατικό έσοδο αλλά θα «επιστρέφουν» στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στις τοπικές κοινωνίες.
Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες, το τέλος διαμονής δεν θα επιβάλλεται και τους 12 μήνες ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Ετσι αναμένεται να εξαιρεθούν όλα τα καταλύματα στους ορεινούς προορισμούς στην Ελλάδα τους χειμερινούς μήνες.
Η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη θέτει πάντως με ιδιαίτερη έμφαση το θέμα της βιωσιμότητας και της αειφορίας του τουριστικού προϊόντος που δεν αφορά μόνο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της κοινωνικής συνοχής και της ισορροπίας, κάτι άλλωστε που αποτελεί και διεθνή τάση και στον τουριστικό κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό το Παρατηρητήριο Βιωσιμότητας που θεσμοθετήθηκε στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας της (2012-2015) αλλά δεν λειτούργησε ποτέ θα επικαιροποιηθεί ώστε να αποτελέσει βασικό εργαλείο χάραξης πολιτικής.
Παράλληλα στο α’ τρίμηνο του 2024 αναμένεται να είναι έτοιμο το Χωροταξικό του τουρισμού, το οποίο… σέρνεται περισσότερο από μια δεκαετία. Βασική προτεραιότητα είναι η μέγιστη και σωστή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα βγει το σύνολο των προκηρύξεων (τουριστικοί λιμένες, ψηφιοποίηση ΕΟΤ κ.λπ.).
Μιλώντας με εκπροσώπους του Τύπου, η υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι πλέον έχει «κλείσει» ένας 10ετής κύκλος που ο τουρισμός, στα δύσκολα χρόνια για τη χώρα μας, στήριξε την εθνική οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνία και τώρα έχει ανοίξει ένας νέος κύκλος, βιωσιμότητας, αειφορίας και μέτρου.
Στο ερανιστικό νομοσχέδιο, η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε χθες, πέραν της επικαιροποίησης του Παρατηρητηρίου Βιωσιμότητας, προβλέπεται και η κατάργηση φορέων όπως η Ιαματικές Πηγές Α.Ε., ο απολογισμός έργου της οποίας είναι μάλλον «λευκή» σελίδα, καθώς κρίθηκε ότι οι δομές του υπουργείου αρκούν για να προωθηθεί ο ιαματικός τουρισμός.
«Το θέμα είναι να έχεις την αρμοδιότητα και όχι να είσαι ο τροχονόμος. Οταν κάτι δεν λειτουργεί στην πράξη, πρέπει να το αφήνεις» υπογραμμίζει η υπουργός Τουρισμού.
Pass και... δεν Pass
Δεν έχει νόημα, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, ένα «Πήλιο pass» όσο δεν υπάρχει πρόσβαση λόγω των καταστροφών στο οδικό δίκτυο και στις άλλες υποδομές και αυτό είναι κάτι που λένε και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας. Και στο πλαίσιο αυτό συζητήσεις γίνονται και με το υπουργείο Εργασίας ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι του κλάδου.
Σε ό,τι αφορά τον Εβρο και το Δάσος της Δαδιάς, πέραν του «Εβρος pass», σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζουν τη σύνδεση του «Εβρος pass» με τις σχολικές εκδρομές ώστε να έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα στηρίζοντας παράλληλα τις περιοχές.
Η Ρόδος, που δέχθηκε πλήγμα εν μέσω θέρους, ανέκαμψε γρήγορα μετά τις πυρκαγιές -κατά γενική ομολογία «μαζεύτηκε» γρήγορα η αρνητική δημοσιότητα στο εξωτερικό χάρη και στους Ροδίτες που εντυπωσίασαν τους ξένους επισκέπτες με τη φιλοξενία και την αλληλεγγύη τους- και ίσως πετύχει και ρεκόρ, καθώς τα ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις στον τουρισμό, το Ισραήλ αποτελεί μια μεγάλη αγορά που στηρίζει την προσπάθεια διεύρυνσης της περιόδου. Ωστόσο είναι νωρίς ακόμα για συμπεράσματα για τις άμεσες αλλά και τις εν δυνάμει έμμεσες συνέπειες. «Δεδομένο ότι το τελευταίο που θέλεις είναι πόλεμο στην ευρύτερη γειτονιά σου».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας