Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
kyriakos von der laien
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει για τους πληγέντες ορισμένους από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και προανήγγειλε «τη μέγιστη δυνατή ευελιξία» στο νέο σχέδιο που έχει υποβάλει η Αθήνα | Dati Bendo/European Union 2023/Copyright: EC - Audiovisual Service
Εάν όλα τα βήματα «κουμπώσουν» σωστά, τα ευρωπαϊκά χρήματα μπορεί να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές από το 2024 ως και το 2027

Μόλις 250 εκατ. τα διαθέσιμα φέτος ευρω-κονδύλια

Η Ελλάδα θα έχει και... δεύτερη ευκαιρία σε δικές της πιστώσεις από το προηγούμενο ελληνικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, από το ΕΣΠΑ και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ ● Εάν τα κράτη-μέλη συμφωνήσουν το 2024 σε προσαύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου Αλληλεγγύης, μπορούμε να υπολογίζουμε σε άλλα 400 εκατ. ευρώ, ενώ θα εξεταστεί χρηματοδότηση και από το γεωργικό αποθεματικό του 2024.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Τον δύσκολο γρίφο του πώς οι περίπλοκες διαδικασίες της Ε.Ε. μπορούν να απλουστευτούν καλούνται να λύσουν οι γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κι αυτό γιατί χθες η πρόεδρος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μίλησε για εφευρετικότητα, ταχύτητα και ευελιξία προκειμένου να κινητοποιηθούν κεφάλαια προς υποστήριξη της Ελλάδας, ωστόσο τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι συγκεκριμένα και περίπλοκα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από τα συνολικά 2,25 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από τα διάφορα κονδύλια της Ε.Ε., μόλις τα 250 εκατ. ευρώ είναι άμεσα διαθέσιμα μέχρι το τέλος του χρόνου. Σταγόνα στον ωκεανό δηλαδή σε σχέση με τις άμεσες ανάγκες των πληγέντων. Τα υπόλοιπα αναμένεται να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές από το 2024 ώς και το 2027.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν συνολικά έως 2 δισ. από την ευέλικτη χρήση των υφιστάμενων Ταμείων Συνοχής (ΕΣΠΑ), του Κοινωνικού Ταμείου και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Και μέχρι 400 εκατομμύρια από το Ταμείο Αλληλεγγύης, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συμφωνηθεί η αναπλήρωσή του, όπως πρότεινε η Επιτροπή στο πλαίσιο της αναθεώρησης του πολυετούς προϋπολογισμού.

Πιο αναλυτικά, η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για συνολικά πέντε ροές χρηματοδότησης. «Πρώτον, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κονδύλια συνοχής από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο που δεν έχουν δαπανηθεί, τα οποία διαφορετικά θα χαθούν -πρόκειται λοιπόν για φρέσκα χρήματα- και να διαθέσουμε εμπροσθοβαρώς μέρος των τρεχόντων κονδυλίων συνοχής» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Το ίδιο ισχύει και για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το οποίο θα μπορούσε να κινητοποιηθεί και σε αυτή την περίπτωση. Αυτά τα κονδύλια θα χάνονταν και μπορούν να εκταμιευτούν φέτος. Ετσι μέρος των χρημάτων που μπορούν να διατεθούν άμεσα στους Ελληνες πολίτες για τη στήριξή τους θα είναι ευρωπαϊκά χρήματα» συμπλήρωσε.

Το τρίτο σημείο είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, όπου υπάρχουν δύο αχρησιμοποίητα κονδύλια από το προηγούμενο ελληνικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. «Εξετάζουμε επίσης τα κονδύλια του τρέχοντος ελληνικού στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ και θα εξετάσουμε το γεωργικό αποθεματικό για το επόμενο έτος. Αυτά τα κονδύλια θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να συμβάλουν στην αποκατάσταση των δασικών ή γεωργικών υποδομών» είπε η πρόεδρος για να καταλήξει στο άθροισμα των 2,25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ίδια τόνισε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να αξιολογήσει ελληνικό αίτημα για στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Φυσικά θα χρειαστεί και εδώ η συγκατάθεση των υπόλοιπων κρατών-μελών. «Εν προκειμένω είναι σημαντικό τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν με την πρότασή μας για προσαύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου Αλληλεγγύης. Αν αυτό συμβεί το επόμενο έτος, θα μπορούσαμε να διαθέσουμε έως 400 εκατ. ευρώ» εξήγησε.

Τέλος, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ορισμένους από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και προανήγγειλε «τη μέγιστη δυνατή ευελιξία» στο νέο σχέδιο που έχει υποβάλει η Αθήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση με την πρόεδρο της Κομισιόν άνοιξε τον δρόμο για την παροχή ευελιξίας στις επιλεξιμότητες, ώστε να διευκολυνθεί η απορρόφηση κονδυλίων. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο ώστε να κατανεμηθούν οι δαπάνες των έργων στα επιλέξιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Διευκρινίζεται επίσης ότι μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημίας, η Ελλάδα θα ζητήσει επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά συναντήθηκε με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία ήταν απολύτως ξεκάθαρη αναφέροντας πως οι πόροι που πρόκειται να διατεθούν, με δεδομένο πως δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα χρήματα, θα αποτελέσουν «πολιτική απόφαση» προκειμένου να κατευθυνθούν στη χώρα μας «κατά παρέκκλιση» του Συμφώνου Σταθερότητας και παρέπεμψε για τις όποιες αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί να ληφθεί από το κοινοβούλιο θα τη λάβουμε το συντομότερο δυνατό» υποσχέθηκε η Ρομπέρτα Μέτσολα και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην αντιμετώπιση μιας κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη».

Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι βρίσκεται εκεί προκειμένου να κινητοποιηθεί περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια τόσο βραχυπρόθεσμα, για να παρασχεθεί αρωγή στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα. «Να έχουμε καλύτερη επίγνωση του γεγονότος ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα εκδηλώνονται με αυξημένη συχνότητα και ότι δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο στην άμβλυνση των συνεπειών» είπε.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μόλις 250 εκατ. τα διαθέσιμα φέτος ευρω-κονδύλια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας