Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου επιδιώκει η κυβέρνηση να έχει ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) στο οποίο θα περιλαμβάνονται και διατάξεις για τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού ώστε να καταστεί πιο λειτουργικός και αποτελεσματικός, αλλά και αυτές που αφορούν τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους servicers, με το νέο πλαίσιο θα υιοθετηθούν κανόνες-υποχρεώσεις των servicers έναντι των δανειοληπτών που θα πρέπει να λαμβάνουν προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση.
Σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων-ποινών σε βάρος των εταιρειών διαχείρισης όταν διαπιστώνεται ότι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να εισηγείται προς την Τράπεζα της Ελλάδος που έχει την εποπτεία των εταιρειών διαχείρισης. Σημειώνεται ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία οι servicers είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας που ισχύει και για τις τράπεζες.
Στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο θα περιληφθούν και διατάξεις με τις οποίες εναρμονίζεται το εθνικό δίκαιο με την κοινοτική οδηγία 2167/2021 για τους διαχειριστές πιστώσεων, με την οποία προωθείται η ανάπτυξη των δευτερογενών αγορών για μη εξυπηρετούμενα δάνεια και διασφαλίζονται τα δικαιώματα των δανειοληπτών, με καταληκτική ημερομηνία εναρμόνισης την 29η Δεκεμβρίου 2023 και ισχύ από τις 31/12/2023.
Σημειώνεται ότι ήδη από το 2015 πολλές από τις προβλέψεις της κοινοτικής οδηγίας περιλαμβάνονται στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο (Ν. 4354/2015), ενώ σε πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν υπάρχει ή δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα ρυθμιστικό πλαίσιο, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η οποία ήταν η πρώτη που υιοθέτησε πριν από λίγους μήνες την οδηγία.
Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι η οδηγία 2167/2021 είναι μια «βαριά» οδηγία και γι’ αυτό η συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών δεν έχει εναρμονιστεί καθώς οι εν λόγω αγορές ήταν αρρύθμιστες.
Την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο επεξεργάζεται εδώ και αρκετούς μήνες η ΤτΕ, ενώ οι servicers από την πλευρά τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου πλαισίου δρομολογούν σημαντικές επενδύσεις ώστε να αναβαθμίσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα και να παρέχουν ενημέρωση στους οφειλέτες (υπόλοιπο οφειλής, δόση, επιτόκιο κ.ά.) σε πραγματικό χρόνο.
Σημειώνεται ότι στο τέλος Ιουλίου 2023 η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τη δημιουργία και τη διατήρηση των εθνικών καταλόγων ή μητρώων πιστωτικών υπηρεσιών, βάσει των όσων προβλέπει η οδηγία 2167/2021 για τους διαχειριστές (servicers) και αγοραστές πιστώσεων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας